Sports Βusiness

Μπαρτσελόνα: Σφίγγει κι άλλο ο οικονομικός «κλοιός» - Μείωση 300 εκατ. ευρώ στο όριο εξόδων της!

Μπαρτσελόνα: Σφίγγει κι άλλο ο οικονομικός «κλοιός» - Μείωση 300 εκατ. ευρώ στο όριο εξόδων της!

Η οικονομική κρίση της Μπαρτσελόνα δεν λέει να «κοπάσει», αφού η La Liga μείωσε κατά 300 εκατομμύρια ευρώ, το όριο που μπορεί να ξοδεύει και ,πλέον, έξι ομάδες της πρώτης κατηγορίας ποδοσφαίρου της Ισπανίας, έχουν τη δυνατότητα να ξοδεύουν περισσότερα!

Το ένα χτύπημα μετά το άλλο δέχεται η Μπαρτσελόνα!

Με τον σύλλογο να προβληματίζει αγωνιστικά, τα οικονομικά προβλήματα συνεχίζουν ακάθεκτα, κι αν η λύση από το Ντουμπάι δεν «ευοδώσει», τα όρια στενεύουν, όπως και αυτό στα επιτρεπόμενα έξοδα της τρέχουσας αγωνιστική περίοδο από τη La Liga!

Το όριο των «μπλαουγκράνα» για τη σεζόν 2021-22 τοποθετήθηκε στα 97 εκατ. ευρώ, δηλαδή 650 εκατ. λιγότερα από αυτό της Ρεάλ Μαδρίτης! Κατά αυτόν τον τρόπο σημειώθηκε μία «πτώση» 382 εκατ. ευρώ, από αυτό της περσινής σεζόν, ενώ πριν την εμφάνιση της πανδημίας άγγιζε τα 600 εκατ. ευρώ!

Ο Χοσέ Γκουέρα, εταιρικός διευθυντής της La Liga, εξήγησε πως οι απώλειες σχεδόν 500 εκατ. ευρώ, οδήγησαν στη μείωση του επιτρεπόμενου ορίου στα έξοδα του καταλανικού συλλόγου, φέρνοντάς τον σε μικρότερο επίπεδο από αυτό της Βιγιαρεάλ και της Ρεάλ Σοσιεδάδ!

«Οι απώλειες που παρουσίασαν είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από αυτές που αναμένονταν, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις», δήλωσε ο Γκουέρα, σε τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης (29/09).

Άνιση «μάχη» με τις υποχρεώσεις και το… ερωτηματικό για Μέσι!

Όπως είναι γνωστό, ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Τζοάν Λαπόρτα, ο οποίος εξελέγη τον περασμένο Μάρτιο, προσπάθησε να ελαφρύνει την οικονομική κατάσταση του συλλόγου, απομακρύνοντας ορισμένους παίκτες.

Ως εκ τούτου, ο σύλλογος αναμένει το όριο δαπανών του να αυξηθεί σημαντικά την επόμενη σεζόν, αν και ο Γκουέρα προειδοποίησε ότι οι απώλειες του παρελθόντος θα εξακολουθήσουν να τον ακολουθούν!

Στην πράξη, το μπάτζετ της Μπαρτσελόνα θα παραμείνει πολύ υψηλότερο από τα 97 εκατ. ευρώ αυτή τη σεζόν, παρά τις προσπάθειές της να το μειώσει το καλοκαίρι, αφήνοντας τον Λιονέλ Μέσι και τον Αντουάν Γκριεζμάν να φύγουν.

Ο Λαπόρτα αποκάλυψε πρόσφατα ότι οι μισθοί και οι αποσβέσεις εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% των προβλεπόμενων εσόδων από τα 765 εκατ. ευρώ της σεζόν.
Εικόνα

Οι οικονομικοί έλεγχοι του πρωταθλήματος απαιτούν αυτό το ποσοστό να είναι περίπου στο 70%, ωστόσο, αυτό της Μπαρτσελόνα είναι ακόμη χαμηλότερο, αυτή τη σεζόν, καθώς πρέπει να επανορθώσει για τις πρόσφατες ζημίες, από τη στιγμή που το ακαθάριστο χρέος, ανέρχεται σε περίπου 1,4 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, η Μπαρτσελόνα θα μπορεί να ξοδέψει μόνο το 25% του ποσού που εξοικονομεί σε μισθούς ή σε μεταγραφές, κανόνας που έπρεπε να τηρήσει το φετινό καλοκαίρι.

Παρ 'όλα αυτά, ο Γκουέρα εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι η ομάδα θα μπορούσε να κρατήσει τον Μέσι, ο οποίος έφυγε για την Παρί Σεν Ζερμέν τον Αύγουστο, αν το ήθελε πραγματικά!

Υπενθυμίζεται πως η Μπάρτσα απέρριψε τη συμφωνία της La Liga με τη CVC Capital Partners, γεγονός που θα αύξανε σημαντικά το όριο του μπάτζετ της! Από τους 20 συλλόγους της La Liga, οι 17 υπέγραψαν τη συμφωνία, με τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Αθλέτικ Μπιλμπάο, να ακολουθούν τον δρόμο των Καταλανών.

«Νομίζω ότι υπήρχαν λύσεις που θα μπορούσαν να είχαν κρατήσει τον Μέσι στην ομάδα. Η διοίκηση του συλλόγου αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τους πόρους τους διαφορετικά», δήλωσε ο Γκουέρα, για να συμπληρώσει: «Δεν νομίζω ότι ήταν απλώς θέμα οικονομικών τους».

Ρεάλ Μαδρίτης – Μπαρτσελόνα: Οικονομικοί βίοι, αντίθετοι!

Κλείνοντας, ο Γκουέρα ανέφερε πως το όριο των «Μερένχες», το οποίο είναι τώρα υψηλότερο κατά 500 εκατομμύρια ευρώ από οποιαδήποτε άλλη ομάδα στην Ισπανία, διαμορφώθηκε από την απόφαση του συλλόγου να προσθέσει πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ σε προηγούμενες αποταμιεύσεις.

Με λίγα λόγια, η οικονομική θέση του συλλόγου, θα επέτρεπε την απόκτηση του Κιλιάν Εμπαπέ, από την Παρί Σεν Ζερμέν -αν δεν αποκτηθεί, εν τέλει, ως ελεύθερος- το ερχόμενο καλοκαίρι!

«Δεν θα έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα», είπε ο Γκουέρα, «Θα μπορούσαν να αποκτήσουν είτε τον Εμπαπέ, είτε οποιονδήποτε άλλον παίκτη!»

Αναλυτικά τα όρια όλων των συλλόγων της La Liga:

Φάνης Τσοκανάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0