Retro Stories

Παναθηναϊκός: Στο καμίνι του ΟΑΚΑ, με υψηλό καλεσμένο τον Γκάλη, πρωταθλητής Ευρώπης για 4η φορά (video)

Παναθηναϊκός: Στο καμίνι του ΟΑΚΑ, με υψηλό καλεσμένο τον Γκάλη, πρωταθλητής Ευρώπης για 4η φορά (video)

16 χρόνια πίσω πρέπει να γυρίσουμε για να θυμηθούμε τον Φραγκίσκο Αλβέρτη να σηκώνει το πολύτιμο τρόπαιο της Ευρωλίγκα στον… έβδομο ουρανό του ΟΑΚΑ, μπροστά σε ένα κατάμεστο «πράσινο» γήπεδο.

Ποιο θα ήταν το καλύτερο δώρο για τα 27α γενέθλια του Δημήτρη Διαμαντίδη το 2007; Μα φυσικά η κατάκτηση του τέταρτου τροπαίου της Ευρωλίγκα με την αγαπημένη του ομάδα. Συνοδευόμενη από μια πολύ καλή εμφάνιση 15 πόντων μάλιστα, απογείωσαν το… μεγαλείο. Ο, πάντα ταπεινός, «Μητσάρας» για ακόμη μια φορά, κράτησε χαμηλά το κεφάλι και ευχαρίστησε πάνω από όλα τους συμπαίκτες του και την ομάδα. «Είναι το καλύτερο δώρο για τα γενέθλιά μου. Ευχαριστώ τους συμπαίκτες μου, τους προπονητές, τον κόσμο, όλους. Είναι πολύ ευχάριστη στιγμή», είπε ο 3D.

ATENE 06 MAGGIO 2007BASKET EUROLEGAFINAL FOURPANATHINAIKOS ATENE - CSKA MOSCANELLA FOTO DIAMANTIDISFOTO CIAMILLO-CASTORIA

Το ημερολόγιο έγραφε 6 Μαΐου του 2007. Το πολύ ισχυρό ρόστερ του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, αντιμετώπιζε το εξίσου ισχυρό σύνολο του Έτορε Μεσίνα και της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, στον τελικό της Ευρωλίγκα που λάμβανε χώρα στην Ελλάδα. Στο «σπίτι» των πράσινων, στο ΟΑΚΑ.

Η 6η Μαΐου ωστόσο, σηματοδοτεί και την πρώτη εμφάνιση του Γκάλη στην εθνική Ελλάδας όπου έμελλε να αλλάξει την ιστορία του Ελληνικού μπάσκετ! Πριν το τζάμπολ του τελικού, ο Νίκος Γκάλης, βρέθηκε στο κλειστό του Αμαρουσίου και γνώρισε την αποθέωση από τους φίλους του «τριφυλλιού». Ο… γκάνγκστερ δεν συνήθιζε να κάνει δημόσιες εμφανίσεις, ούτε ήταν λάτρης των δηλώσεων στα ΜΜΕ. Εκείνη την ημέρα, ο τότε Δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμανάκης, είχε οργανώσει, ως οικοδεσπότης του Final-4 τη βράβευση στο μυθικό αυτό πρόσωπο.

ρετρο_2.jpg

Ο ίδιος, με νοσταλγία και ευγνωμοσύνη, είχε αναφέρει σε δηλώσεις του: «Η πρωτοβουλία του Δημάρχου με συγκίνησε και μετά από τέτοια υποδοχή και αποθέωση, νιώθω πραγματικά ευλογημένος που ασχολήθηκα με τον αθλητισμό. Μου είναι δύσκολο να εκφράσω τα συναισθήματά μου μετά από την μεγάλη τιμή που μου έκαναν. Για εμάς τους αθλητές είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουν περάσει τόσα χρόνια από τη στιγμή που σταματήσαμε. Έχουν περάσει 13 χρόνια και μου φαίνεται σαν χτες! Ήθελα πάρα πολύ να μπω στο γήπεδο και να παίξω».

ρετρο_3_1.jpg

Το παιχνίδι παρόλα αυτά δεν ήταν όσο άνετο θα περίμεναν οι φίλαθλοι, αλλά εξελίχθηκε σε θρίλερ. Ο Παναθηναϊκός είχε τον έλεγχο του σκορ στο πρώτο ημίχρονο έχοντας προβάδισμα 10 πόντων (46-36). Η εικόνα των δύο ομάδων έδειχνε πως δεν θα υπάρξει επιστροφή, αλλά η ΤΣΣΚΑ επέστρεψε.

Η ρωσική ομάδα με μπροστάρη τον Παπαλουκά μείωσε σε 91-88 οκτώ δευτερόλεπτα πριν την κόρνα της λήξης. Την μπάλα από την επαναφορά πήρε ο Σισκάουσκας, δέχθηκε το φάουλ που τον οδήγησε στην γραμμή της φιλανθρωπίας, ευστοχώντας και στις δύο (93-88) με 5,5 δευτερόλεπτα να υπολείπονται. Χρόνος δεν υπήρχε, οι Μοσχοβίτες ευστόχησαν σε ένα buzzer-beater τρίποντο, διαμόρφωσαν το τελικό 93-91 και ο Παναθηναϊκός στέφθηκε τροπαιούχος Ευρώπης για τέταρτη φορά στην ιστορία του.

ρετρο_4.jpg

Τα δεκάλεπτα: 18-17, 46-36, 65-57, 93-91.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης, Ντελκ, Μπετσίροβιτς 6, Μπατίστ 12, Σισκάουσκας 20, Χατζηβρέττας 12 (2), Ντικούδης 2, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 15 (2), Τομάσεβιτς 16, Βούγιανιτς 12.

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (Μεσίνα): Παπαλουκάς 23, Σμόντις 18 (1), Χόλντεν 11 (2), Πασούτιν, Άντερσεν 4, Σαβρασένκο 4, Τόρες 9 (1), Πονκρασόφ, Λάνγκντον 16 (3), Βαν Ντεν Σπίγκελ 6.

Διαιτητές: Μιτχάνα - Λαμόνικα - Μπελόσεβιτς.

Δημήτρης Φεραδούρος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0