Retro Stories

Μουντιάλ 1982: Όταν η Πολωνία άφησε εκτός βάθρου τους «Les Bleus» του Μισέλ Πλατινί (video)

Μουντιάλ 1982: Όταν η Πολωνία άφησε εκτός βάθρου τους «Les Bleus» του Μισέλ Πλατινί (video)

Η μία και μοναδική γαλλοπολωνική συνάντηση κατά τη διάρκεια ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου έμελλε να είναι ένα… κάζο για τους «τρικολόρ», ύστερα από έναν μοναδικό ημιτελικό κόντρα στη Δ. Γερμανία. Ήταν στο Μουντιάλ της Ισπανίας το 1982 και οι Γάλλοι όχι μόνο έχασαν αλλά έμειναν και εκτός βάθρου, στον αγώνα που θα έκρινε την  θέση στη διοργάνωση.

Σχετικά Άρθρα

Γαλλία και Πολωνία διασταυρώνουν τα ξίφη τους με φόντο μία θέση στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ και αυτή θα είναι μόλις η δεύτερη φορά που οι δύο εθνικές ομάδες θα τεθούν αντιμέτωπες στη συγκεκριμένη διοργάνωση!

Ήταν 10 Ιουλίου του 1982 όταν οι «τρικολόρ» αντιμετώπισαν την Πολωνία του φανταστικού Ζμπίγκνιεβ Μπόνιεκ, έχοντας απωλέσει το δικαίωμα στο όνειρο της πρόκρισης στον τελικό του Μουντιάλ της Ισπανίας  στον ημιτελικό κόντρα στη Γερμανία. Οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν για την 3η θέση στη διοργάνωση που εν τέλει κατέληξε στους Πολωνούς, οι οποίοι επικράτησαν με 3-2.

Με οδηγό τον Μπόνιεκ

Τόσο οι Πολωνοί όσο και οι Γάλλοι είχαν εύκολο έργο στον πρώτο γύρο της τελικής φάσης του τουρνουά. Η Πολωνία αν και ξεκίνησε κάπως άχαρα την πορεία της στους ομίλους, μένοντας στο 0-0 με την Ιταλία αλλά και με το Μαρόκο, στη συνέχεια ήταν απλά απολαυστική.

Πολωνία στην τρίτη αγωνιστική αντιμετώπισε το Περού, το οποίο και φιλοδώρησε με πέντε γκολ (5-1 τελικό), έχοντας μάλιστα πέντε διαφορετικούς σκόρερ!

Στο δεύτερο γύρο της διοργάνωσης, όπου τότε σχηματίζονταν νέοι όμιλοι των τριών, η Πολωνία αντιμετώπισε το Βέλγιο και την Σοβιετική Ένωση. Το ματς κόντρα στους Βέλγους ήταν μία παράσταση για έναν ρόλο, αυτόν του Μπόνιεκ. Ο Πολωνός εμβληματικός μέσος, ήταν από τους πρωταγωνιστές της ομάδας του σε εκείνο το τουρνουά. Ύστερα από το γκολ κόντρα στο Περού, έκανε χατ-τρικ κόντρα στο Βέλγιο, φτάνοντας τα τέσσερα συνολικά σε εκείνο το τουρνουά. Η εμφάνισή του εκείνη ήταν αψεγάδιαστη και τα γκολ του το ένα πιο όμορφο από το άλλο.

Στο επόμενο ματς με την Σοβιετική Ένωση, το οποίο έληξε 0-0, ο Μπόνιεκ θα δεχθεί μία κίτρινη κάρτα στο 88’ και θα χάσει τον μεγάλο ημιτελικό κόντρα στη μετέπειτα πρωταθλήτρια κόσμου, Ιταλία. Χωρίς τον καλύτερό της παίκτη, η Πολωνία δεν άντεξε απέναντι στην παρέα του Πάολο Ρόσι, γνωρίζοντας την ήττα με 2-0, χάρη σε δύο γκολ του Ιταλού στράικερ. Παρά την ήττα, οι «λευκοί αετοί» θα είχαν την ευκαιρία να βρεθούν στο βάθρο, παίζοντας την 3η θέση απέναντι στη Γαλλία του μεγάλου Μισέλ Πλατινί.


Η δύσκολη αρχή των Γάλλων

Η Γαλλία είχε ταξιδέψει στην Ισπανία έχοντας βλέψεις για κάτι καλό, μιας και σε Παγκόσμιο Κύπελλο, το μόνο που είχε να επιδείξει μέχρι τότε ήταν μία 3η θέση στο Μουντιάλ του 1958 στη Σουηδία. Το υλικό με το οποίο κατέβηκε στα ισπανικά γήπεδα εκείνο το καλοκαίρι του 82’ ήταν εξόχως χαρισματικό.

maxresdefault_3_2.jpg

Στην πορεία τους στον πρώτο γύρο των ομίλων, οι «τρικολόρ» σίγουρα δεν πήραν και την πιο άνετη πρόκριση στην επόμενη φάση, όμως έκαναν το χρέος τους. Η πρεμιέρα με την ήττα 3-1 από την Αγγλία ήταν όντως γερό χαστούκι για τους παίκτες του Μισέλ Ιντάλγκο. Η Γαλλία στη συνέχεια επικράτησε του Κουβέιτ με το ευρύ 4-1 αλλά έμεινε στο 0-0 με την Τσεχοσλοβακία, αποτέλεσμα ωστόσο που της έδωσε την πρόκριση στην επόμενη φάση.

Αυστρία κι Βόρεια Ιρλανδία παρουσιάστηκαν εύκολα εμπόδια για την παρέα του Μισέλ Πλατινί. Το 1-0 κόντρα στην Αυστρία ήταν αυτό που τα έκανε όλα πιο εύκολα για τους «μπλε», έφτιαξε την ψυχολογία τους, γεγονός που πιστοποιήθηκε στην επόμενη αγωνιστική κόντρα στους Βορειοιρλανδούς. Με δύο γκολ από τον Αλέν Ζιρές και άλλα δύο από τον Ντομινίκ Ροστό, οι Γάλλοι πήραν πανηγυρικά την πρόκριση για τους «4» του θεσμού.

Πλέον έμενα ένα ακόμα εμπόδιο για την ομάδα του Ιντάλγκο προκειμένου να βρεθεί για πρώτη φορά σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το εμπόδιο αυτό θα ήταν η Δυτική Γερμανία, η οποία είχε δεχθεί έντονη κριτική για τον… στημένο αγώνα της κόντρα στην Αυστρία, στην περίφημη «ντροπή του Χιχόν».

Η νύχτα της Σεβίλλης

Ο ημιτελικός μεταξύ των δύο χωρών στο Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν, μπροστά σε 70.000 θεατές έμελλε να είναι ένας από τους συναρπαστικούς αγώνες στην ιστορία της διοργάνωσης. Οι Γερμανοί άνοιξαν το σκορ με τον Λιτμπάρκσι, για να ισοφαρίσει η Γαλλία λίγο αργότερα με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Πλατινί. Οι «τρικολόρ» ήταν καλύτεροι από τους αντιπάλους τους μέχρι που ήρθε η φάση που σημάδεψε ανεπανόρθωτα τον αγώνα.

Καθώς το παιχνίδι έκλεινε μία ώρα παιχνιδιού, ο Πλατινί δοκίμασε να βρει με μία φοβερή 30άρα μπαλιά τον Μπατιστόν, ο οποίος για κακή του τύχη βρήκε απέναντί του τον αδίστακτο τερματοφύλακα των Δυτικογερμανών, Τόνι Σουμάχερ, ο οποίος έπεσε δολοφονικά στον Γάλλο άσο με αποτέλεσμα να τον αφήσει αναίσθητο στο γρασίδι.

1920x1080.jpg

Οι σκηνές που ακολούθησαν ήταν το λιγότερο τραγικές… Οι Γάλλοι να μη μπορούν να πιστέψουν τι έχει συμβεί, ο Πλατινί να νομίζει ότι ο συμπαίκτης του ήταν νεκρός, με τον ίδιο τον Μπατιστόν να φεύγει αναίσθητος με φορείο από το γήπεδο έχοντας συνολικά σπάσει τρία δόντια, πλευρά και έχοντας πάθει σοβαρή ζημιά στην σπονδυλική στήλη!

Part-PAR-Par465008-1-1-0.jpg

Και όμως, ο διαιτητής της αναμέτρησης όχι μόνο δεν έδωσε κόκκινη κάρτα στον Σουμάχερ αλλά δεν σφύριξε καν φάουλ! Ο αγώνας συνεχίστηκε παρά το σοκ των Γάλλων. Το 1-1 παρέμεινε και έτσι οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στην παράταση, εκεί όπου παρότι οι Γάλλοι βρέθηκαν να κερδίζουν με 3-1 με γκολ των Τρεζόρ και Ζιρές, η «νασιονάλ μάνσαφτ» κατάφερε να φτάσει στην ισοφάριση και να οδηγήσει την αναμέτρηση στη «ρώσικη ρουλέτα» των πέναλτι, για πρώτη φορά μάλιστα στη διοργάνωση, χάρη σε δύο γκολ του Ρουμενίγκε και του Φίσερ. Εκεί οι Γερμανοί κατάφεραν να πάρουν την πολυπόθητη πρόκριση στον τελικό επικρατώντας με 5-4, σε μία πραγματική «ματσάρα» που δυστυχώς αμαυρώθηκε από τον Σουμάχερ και τον διαιτητή.

Η μάχη για το βάθρο

Κάπως έτσι Πολωνία και Γαλλία βρέθηκαν για πρώτη και… μοναδική φορά μέχρι το 2022 και την διοργάνωση του Κατάρ, σε νοκ-άουτ αναμέτρηση Παγκοσμίου Κυπέλλου και μάλιστα σε αγώνα που θα έκρινε την 3η θέση!

Και οι δύο μονομάχοι ήθελαν να βρεθούν στο βάθρο ωστόσο στους Γάλλους υπήρχε μεγάλη απογοήτευση ύστερα από τα όσα έγιναν στον ημιτελικό με την Γερμανία. Από την άλλη οι Πολωνοί ήξεραν ότι αυτή είναι η στιγμή τους και ύστερα από την διοργάνωση του 74’ να βρεθούν και πάλι στο βάθρο ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου.

larios.jpg

Ο αγώνας διεξήχθη στο παραθαλάσσιο Αλικάντε, στο στάδιο Χοσέ Ρίκο Πέρεζ, μπροστά σε περίπου 30.000 θεατές. Οι Γάλλοι άνοιξαν το σκορ πολύ νωρίς, στο 13’ με τον Ρενέ Ζιράρντ και όλοι θεώρησαν ότι θα έπαιρναν εύκολα ή δύσκολα τη νίκη και την τρίτη θέση, όμως οι Πολωνοί αντίπαλοί τους είχαν άλλη γνώμη. Μέσα σε πέντε λεπτά πριν το τέλος του πρώτου μέρους, δύο γκολ των Σάρμαχ και Τόμας Μαγιέφσκι θα φέρουν τούμπα το ματς ενώ σαν να μην έφτανε αυτό για την ομάδα του Ιντάλγκο, με το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, ο Γιάνους Κούπτσεβιτς θα γράψει το 3-1 σοκάροντας τους «τρικολόρ»!

Το μόνο που κατάφεραν οι Γάλλοι είναι να μειώσουν σε 3-2 με ένα γκολ του Κουριόλ στο 72’. Το σκορ έπειτα δεν άλλαξε, με την Πολωνία να παίρνει μία αξιοσημείωτη διάκριση, την τελευταία της μέχρι και σήμερα, ενώ από την άλλη για την Γαλλία μπήκε ένας τραγικός επίλογος σε μία διοργάνωση που ήδη την είχε σημαδέψει εκείνη η νύχτα στη Σεβίλλη…



Αντώνης Κεφαλωνίτης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0