Retro Stories

Το τελευταίο γκολ του Σαραβάκου με την ΑΕΚ ήταν απολαυστικό (video)

Το τελευταίο γκολ του Σαραβάκου με την ΑΕΚ ήταν απολαυστικό (video)

Στις 29 Νοεμβρίου του 1995 και σε ένα ματς Κυπέλλου της ΑΕΚ με τον Ηρακλή στη Φιλαδέλφεια, ο Δημήτρης Σαραβάκος πέτυχε το τελευταίο του τέρμα με την κιτρινόμαυρη φανέλα – Ένα γκολ (από τα πολλά που είχε σημειώσει) δείγμα της τεράστιας κλάσης του.

Σχετικά Άρθρα

Δημήτρης Σαραβάκος. Δεν χρειάζονται… συστάσεις φυσικά γι’ αυτόν τον τεράστιο ποδοσφαιριστή που «γέννησε» το ελληνικό ποδόσφαιρο. Επιγραμματικά, έτσι για να φρεσκάρουμε τη μνήμη μας: Ο Σαραβάκος φόρεσε τις φανέλες του Πανιωνίου, του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ. Είχε το παρατσούκλι «Μικρός» και υπήρξε πρώτος σκόρερ στην Α’ Εθνική τη σεζόν 1990-91 με 23 τέρματα. Υπήρξε τέσσερις διαδοχικές χρονιές πρώτος σκόρερ στο Κύπελλο Ελλάδος: 1987-88 (10 γκολ), 1988-89 (7 γκολ), 1989-90 (οκτώ γκολ, όσα και ο Ντέταρι) και 1990-91 (10 γκολ). Ήταν πρώτος σκόρερ στο Κύπελλο UEFA τη σεζόν 1987-88 με έξι γκολ. Ήταν πρώτος σκόρερ των ελληνικών ομάδων στα ευρωπαϊκά κύπελλα με 25 γκολ - μέχρι τις 28 Νοεμβρίου του 2002 όταν και τον ξεπέρασε ο Ντέμης Νικολαϊδης. Υπήρξε δυο φορές υποψήφιος για τη Χρυσή Μπάλα: 1987 (βρέθηκε 30ος) και το 1991 (βρέθηκε 21ος), ενώ είναι μέλος της DreamTeamΕλλήνων όλων των εποχών που επέλεξε η Διεθνής Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου το 2021.

Ξεκίνησε την καριέρα του στον Πανιώνιο, έπειτα έγραψε Ιστορία στον Παναθηναϊκό και ήρθαν και δυο σημαντικά χρόνια στην ΑΕΚ. Το καλοκαίρι του 1994 ο Δημήτρης Σαραβάκος μετακομίζει ως ελεύθερος από τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και το πρώτο επίσημο παιχνίδι του με την Ένωση έμεινε αξέχαστο: ήταν αυτό με τη Ρέιντζερς στο «Νίκος Γκούμας» για τα προκριματικά του Champions League. Πέτυχε και τα δυο γκολ της ΑΕΚ και έβαλε τις βάσεις για την πρώτη πρόκριση ελληνικής ομάδας στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, που σφραγίστηκε στη Γλασκώβη.

Στα 33 του χρόνια ο Σαραβάκος έκανε μία σούπερ πρώτη χρονιά με την ΑΕΚ, καθώς αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της ομάδας με 21 τέρματα, ενώ ως παίκτης του «Δικεφάλου» πραγματοποίησε και την τελευταία του συμμετοχή στην Εθνική μας ομάδα (78 συμ./22 γκολ).

Στην ΑΕΚ έμεινε ως τα μέσα της σεζόν 1995-96. Τη δεύτερη χρονιά του στην «Ένωση» ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς και δεν έπαιρνε πολύ χρόνο συμμετοχής. Σε μία από τις τελευταίες του παραστάσεις ως παίκτης της ΑΕΚ είχε φροντίσει, σαν σήμερα (29/11) το 1995 να πετύχει το τελευταίο του γκολ φορώντας την κιτρινόμαυρη φανέλα.

Ηταν το πρώτο παιχνίδι, για τη φάση των «32» του Κυπέλλου, για την ΑΕΚ στη Φιλαδέλφεια, η οποία φιλοξένησε τον Ηρακλή. Η ΑΕΚ και καλό ποδόσφαιρο έπαιζε τότε και καλά αποτελέσματα είχε. Όμως στο συγκεκριμένο παιχνίδι βρήκε δυσκολίες, με τον Ηρακλή να την κρατάει στο μηδέν μέχρι το 80’. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς έκανε τις αλλαγές του βάζοντας τον Σαραβάκο αντί του Βασίλη Μπορμπόκη, ενώ πέρασε στο ματς και τον Κοπιτσή αντί του Κωστή και τον Δημητριάδη αντί του Τσιάρτα, παίζοντας με τρεις φορ (Μπατίστα, Σαραβάκος, Δημητριάδης).

Στο γκολ ήρθε από τον Σαραβάκο στο 80ο λεπτό. Και ήταν υπέροχο σε εκτέλεση: Σέντρα του Μανωλά από δεξιά, με τον Σαραβάκο από το ύψος της μεγάλης περιοχής να υποδέχεται τη μπάλα στην κίνηση και πριν σκάσει στο έδαφος να πιάνει ένα μονοκόματο σουτ, γυρίζοντας φανταστικά το σώμα του, γράφοντας το 1-0 που ήταν το τελικό σκορ. Αυτό το απευθείας δεξί σουτ που άνοιξε το δρόμο της ΑΕΚ για την πρόκριση (κέρδισε και στη ρεβάνς τον Ηρακλή 0-2 και στο τέλος κατέκτησε και το Κύπελλο) ήταν το τελευταίο γκολ του Σαραβάκου με την «Ένωση» – λίγες ημέρες μετά (τον Δεκέμβρη του ’95) σε ένα ματς με τον ΟΦΗ για το πρωτάθλημα, πάλι στη Φιλαδέλφεια απο δικό του κόρνερ η μπάλα βρήκε σε κεφάλι αμυντικού και κατέληξε στα δίχτυα. Τα… συγχαρητήρια πήγαν στον Σαραβάκο, όμως υπήρξε... συμμετοχή αντιπάλου. Από εκεί και μετά συνέχισε να παίρνει λίγο χρόνο συμμετοχής, μέχρι τον Φλεβάρη του ’96.

Ο Σαραβάκος με την ΑΕΚ μέτρησε συνολικά 75 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις (51 ως βασικός και 24 ως αλλαγή), σκοράροντας 31 φορές (22 στο πρωτάθλημα, 7 στο Κύπελλο και τα δυο με την Ρέιντζερς).



Θοδωρής Καρβουνιάρης
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0