Retro Stories

ΑΕΚ: Το μαγικό βράδυ στη Φιλαδέλφεια που ο Σαραβάκος και η ομαδάρα του Μπάγεβιτς άνοιξαν το δρόμο για… τ’ αστέρια (video)

ΑΕΚ: Το μαγικό βράδυ στη Φιλαδέλφεια που ο Σαραβάκος και η ομαδάρα του Μπάγεβιτς άνοιξαν το δρόμο για… τ’ αστέρια (video)
Όσα χρόνια κι αν περάσουν η μπάλα που έπαιξε η ΑΕΚ, σαν σήμερα πριν 28 χρόνια, στη Φιλαδέλφεια κόντρα στη Ρέιντζερς και τα δύο γκολ του Σαραβάκου, που έβαλαν τις βάσεις για την πρώτη ιστορική πρόκριση ελληνικής ομάδας σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, θα μείνουν αξέχαστα…

Πάμε 28 χρόνια πίσω. Ως αριθμός φαίνονται πολλά. Και είναι... Όσοι όμως ήταν μέσα στο γήπεδο και έζησαν εκείνη τη βραδιά σαν σήμερα (10 Αυγούστου) του 1994 στη Νέα Φιλαδέλφεια ή είδαν από την τηλεόραση την φανταστική ΑΕΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς να «λιώνει» (μόνο με 2-0!) μέσα στον καύσωνα, τη μεγάλη Ρέιντζερς της εποχής, είναι σίγουρο πως όσα χρόνια κι αν περάσουν δεν θα ξεχάσουν ποτέ τις στιγμές που βίωσαν.

Η Ρέιντζερς της εποχής ήταν μία ομάδα με μεγάλη εμπειρία στην Ευρώπη. Είχε πάρει εκείνο το καλοκαίρι μάλιστα τον Γάλλο στόπερ Μπαζίλ Μπολί (σκόρερ της Μαρσέιγ στον νικηφόρο τελικό του 1993 με τη Μίλαν στο Μόναχο), αλλά και τον Δανό Μπρίαν Λάουντρουπ από τη Μίλαν. Στόχος της ήταν να μπει στους «χρυσούς» ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ που εκείνη τη χρονιά έκανε επίσημα την εμφάνισή του.

Η ΑΕΚ πάλι όταν έγινε η κλήρωση φέρνοντας στο δρόμο της τους πρωταθλητές Σκωτίας μπήκε στη μάχη ως αουτσάιντερ. Στα «χαρτιά», γιατί στην πράξη όλα αποδείχθηκαν αλλιώς. Εκείνο το καλοκαίρι έφυγαν από την Ένωση οι Αλέξης Αλεξανδρής και Τάσος Μητρόπουλος. Όμως η Ένωση απέκτησε τον Χρήστο Κωστή, τον Τιμούρ Κετσπάγια και τον Δημήτρη Σαραβάκο. Ο τελευταίος, στα 33 του χρόνια, έμεινε ελεύθερος από τον Παναθηναϊκό και στο επίσημο ντεμπούτο του με την ΑΕΚ και τα δυο προσωπικά του γκολ ήταν αυτός που έβαλε τις βάσεις για να γίνει η Ένωση η πρώτη ελληνική ομάδα που μπήκε σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο Μπάγεβιτς έπαιξε με διάταξη 3-5-2 και είδε μόλις στο πρώτο δεκάλεπτο του αγώνα να χάνει τον Τιμούρ Κετσπάγια με διπλό κάταγμα στο χέρι. Εκείνη η ΑΕΚ όμως ήταν τόσο καλή ομάδα που δεν τη λύγιζε τίποτα… Με φανταστικό ποδόσφαιρο ειδικά στο πρώτο ημίχρονο έχασε πολλές ευκαιρίες για γκολ. Η… λύτρωση ήρθε στην εκπνοή του 45λεπτου: ο Κασάπης από αριστερά «έκοψε» στον Τσιάρτα, αυτός έστρωσε έξω από την περιοχή στον Σαραβάκο ο οποίος με ένα φανταστικό δεξί σουτ νίκησε τον Γκόραμ. Ποδοσφαιρική δικαιοσύνη και η ΑΕΚ πάει στα αποδυτήρια με το υπέρ της 1-0.

Στην επανάληψη η Ένωση έλεγχε απόλυτα το παιχνίδι και στο 70’ πάλι με τον Δημήτρη Σαραβάκο έκανε το 2-0.

Εκείνο το βράδυ ο Σαραβάκος έβγαλε τα… λεφτά του από τη μεταγραφή του στην ΑΕΚ. Ενας τεράστιος παίκτης, μία μεγάλη προσωπικότητα που σε ευρωπαϊκό επίπεδο είχε οδηγήσει και τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ σε υπέροχους δρόμους δόξας. Την 10η Αυγούστου του 1994 αυτή η ομάδαρα του Μπάγεβιτς έκανε το πρώτο βήμα πρόκρισης στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ (δυο χρόνια νωρίτερα η μορφή αυτή ήταν σε πειραματικό στάδιο). Δυο εβδομάδες μετά η ΑΕΚ πήγε στην Γλασκώβη και με γκολ του επίσης σπουδαίου Τόνι Σαβέφσκι κέρδισε (0- 1) και στο Άιμπροξ τη Ρέιντζερς γράφοντας Ιστορία…  Για εκείνο το ξεχωριστό βράδυ όμως θα τα πούμε στις 24 Αυγούστου…


 
 Θοδωρής Καρβουνιάρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0