Retro Stories

Tο «choke sign» του Ρέτζι Μίλερ και στον Σπάικ Λι (video)

Tο «choke sign» του Ρέτζι Μίλερ και στον Σπάικ Λι (video)

1 Ιουνίου 1994: Ο Ρέτζι Μίλερ σεληνιάστηκε» και οδήγησε τους Πέισερς σε σπουδαία νίκη επί των Νικς στο Madison Square Garden, στο πέμπτο παιχνίδι των τελικών της Ανατολής με απίστευτη εμφάνιση, βάζοντας… αλάτι στις πληγές του Σπάικ Λι με το περίφημο «choke sign».

Η Νέα Υόρκη αποκαλείται η Μέκκα του μπάσκετ και οι Νικς της δεκαετίας του 1990 ήθελαν να δικαιώσουν τον χαρακτηρισμό αυτόν. Με σκληρή άμυνα υπό τις οδηγίες του Πατ Ράιλι, στόχευαν στην πρώτη τους παρουσία σε τελικούς από το 1973. Έπρεπε βέβαια πρώτα να κάνουν άλλα δύο βήματα πριν, με τους Πέισερς να έρχονται για εκδίκηση. Την πρώτη μέρα του Ιούνη του 1994. οι ΝεοΥορκέζοι έπεσαν θύματα του Ρέτζι Μίλερ στο ίδιο τους το σπίτι.

Η ομάδα του Λάρι Μπράουν κάτι τους χρώσταγε για τον αποκλεισμό της την προηγούμενη χρονιά, αλλά έμπαινε στη σειρά με μειονέκτημα έδρας. Το γήπεδο γεμάτο κι ο άσπονδος εχθρός του Ρέτζι, φανατικός φίλος των γηπεδούχων και γνωστός σκηνοθέτης, Σπάικ Λι, πάντα στην αγαπημένη του θέση της πρώτης σειράς. Σε όλο το ματς του μίλαγε και προσπαθούσε να του χαλάσει το μυαλό. Φαινόταν να τα καταφέρνει καθώς το ματς ήταν στο +12 για τους σκληροτράχηλους Νικς, παρά τις προσπάθειες του τύπου με το νούμερο 31.

Στο τελευταίο δωδεκάλεπτο η εφορία στις εξέδρες ήταν εμφανής και με αιχμή του δόρατος τον Πάτρικ Γιούινγκ, το 3-2 έμοιαζε κάτι παραπάνω από πιθανό. Όμως ο Μίλερ δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Πήρε «φωτιά» στην τελευταία περίοδο, σκοράροντας 25 από τους 39 πόντους του. Μάλιστα μετά από ένα εύστοχο σουτ γύρισε προς το μέρος του γνωστού σκηνοθέτη και έκανε το «choke sign» το σημάδι του πνιγμού. Νιρβάνα, trash talk και ψυχεδέλεια, όλα σε μια χειρονομία.

Οι φιλοξενούμενοι επικράτησαν με 93-86 και είχαν ευκαιρία να τελειώσουν τη σειρά στην έδρα τους. Οι εφημερίδες έκαναν λόγο για αυτοκτονία και στοχοποίησαν τον Λι για την εμφάνιση του Μίλερ. Ευτυχώς γι’ αυτόν η ομάδα της πόλης που δεν κοιμάται ποτέ, έκανε ανατροπή κερδίζοντας δύο παιχνίδια συνεχόμενα και όλοι ανέπνευσαν κανονικά.

Γιώργος Διαλυνάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0