Retro Stories

30 χρόνια ΕΣΑΚΕ: Από τις παχιές αγελάδες των 11,6 δις. για τηλεοπτικά, στη μιζέρια του σήμερα

30 χρόνια ΕΣΑΚΕ: Από τις παχιές αγελάδες των 11,6 δις. για τηλεοπτικά, στη μιζέρια του σήμερα

11/03/1992: Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ίδρυση του ΕΣΑΚΕ, που έδωσε επαγγελματική διάσταση στο ελληνικό μπάσκετ, μετατρέποντας τις ομάδες από ερασιτεχνικά σωματεία σε Ανώνυμες Εταιρείες.

Στις 11 Μαρτίου του 1992, πριν από τρεις δεκαετίες, πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική συνεδρίαση του ΕΣΑΚ (σσ. σημερινού ΕΣΑΚΕ) που σηματοδότησε η μετάβαση του ελληνικού μπάσκετ από το ερασιτεχνικό στο επαγγελματικό επίπεδο. Από τις πρώτες αρχαιρεσίες που διεξήχθησαν σε εκείνη την ιστορική συνέλευση στο ξενοδοχείο «St. George Lycabetous», πρόεδρος είχε εκλεγεί ο  Θεόδωρος Καρατζάς, αντιπρόεδρος ο Φώτης Αθανασόπουλος, γενικός γραμματέας ο Φίλιππος Κότσης και ταμίας ο Φραγκής Δανιηλίδης.

 esake-praktiko.jpg


Η ίδρυση του ΕΣΑΚΕ (Ελληνικός Σύνδεσμος Ανωνύμων Καλαθοσφαιρικών Εταιρειών), όπως μετονομάστηκε το 1997, έδωσε νέα πνοή στο ελληνικό μπάσκετ. Αρχικά συνέπεσε με την άνοδο του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, δύο ομάδων που ήρθαν για να αναλάβουν τα ηνία από τον Άρη και τον ΠΑΟΚ. Όμως και οι υπόλοιπες ελληνικές ομάδες δεν έμειναν αμέτοχες. Ουόλτερ Μπέρι, Ρόι Τάρπλεϊ, Ρονάλντο Μπλάκμαν, Ξαβιέρ ΜακΝτάνιελ, Ζάρκο Πάσπαλι, Τζεφ Μαλόουν, Ντομινίκ Ουίλκινς, Έντι Τζόνσον είναι μόνο μερικά από τα βαριά χαρτιά που διέσχισαν τον Ατλαντικό για να αγωνιστούν στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Για να συμβεί όμως αυτό, όπως σωστά φαντάζεστε, στήθηκε χορός εκατομμυρίων. Αυτά δεν προέρχονταν μόνο από την τσέπη κάποιων τρελών προέδρων. Τα γήπεδα γέμιζαν από κόσμο. Από δίπλα και οι επενδυτές-χορηγοί. Κάποιοι εκ των οποίων έγιναν και ονοματοδότες. Απόλλων ΑΧΑΙΑ CLAUSS, SATO Άρης, Αμπελόκηποι AFISORAMA, Σπόρτιγκ SOULIS, ΠΑΟΚ BRAVO, NIKAS Περιστέρι, CHIPITA Πανιώνιος, ΑΕΚ FYROGENIS, Δάφνη DORS, Παγκράτι PENNZOIL, Παπάγου ΚΑΤΣΕΛΗΣ και άλλα πολλά εμπορευματοποιημένα ονόματα ομάδων, που παράλλαξαν τα ονόματά τους για χάρη των υψηλών οικονομικών απολαβών.

Το αποκορύφωμα ήρθε όμως το καλοκαίρι του 1998, με την υπογραφή του διετούς τηλεοπτικού συμβολαίου με το Super Sport έναντι του αστρονομικού ποσού των 11,6 δις δραχμών! Τότε μάλιστα είχε γίνει θρίλερ, αφού τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Α1 διεκδικούσε και ο Αnt1 του Μίνωα Κυριακού, που προσέφερε επίσης περισσότερα από 10 δις, ενώ για την περιβόητη συνεδρίαση της λίγκας και την ψηφοφορία για το ποια πρόταση θα γινόταν αποδεκτή έχουν κυκλοφορήσει δεκάδες ιστορίες και... μύθοι.

 
efimerida-tileoptiko-esake-1998_1.jpg

Η εποχή των παχιών αγελάδων για την ελληνική λίγκα, δηλαδή τον ΕΣΑΚΕ, κράτησε χοντρικά μία δεκαετία, μέχρι τις αρχές του 2000. Προϊόντος του χρόνου το ελληνικό πρωτάθλημα μπάσκετ άρχισε να χάνει την αίγλη μου. Το δίπολο των «αιωνίων» δεν άφηνε πολλά περιθώρια για εκπλήξεις. Το ενδιαφέρον του κοινού άρχισε να φθίνει. Τα γήπεδα δε σφίζουν πια από ζωή και δεν ευθύνεται για αυτό η πανδημία της τελευταίας διετίας. Ακόμα και τηλεοπτικά να θες να παρακολουθήσεις το πρωτάθλημα, η δημόσια τηλεόραση δεν στο κάνει εύκολο, δείχνοντας να μην το υπολογίζει όσο θα έπρεπε ή όσο κάποιοι από εμάς θα θέλαμε τουλάχιστον.

Ας ελπίσουμε ότι το ελληνικό μπάσκετ κάνει απλά τον κύκλο του, όπως όλα τα πράγματα σε αυτή τη ζωή και σύντομα θα αρχίσει ξανά η ανάπτυξη και άνθιση σε όλα τα επίπεδα.

Βασιλική Καραμούζα

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0