Πρόσωπα

Βέσελι - Ερνανγκόμεθ: Περνάνε κάτω από τα ραντάρ, αλλά οι αριθμοί τους...σοκάρουν! (video)

Βέσελι - Ερνανγκόμεθ: Περνάνε κάτω από τα ραντάρ, αλλά οι αριθμοί τους...σοκάρουν! (video)
Ο Βέσελι και ο Γουίλι Ερνανγκόμεθ ήταν δεδομένο πως θα σχηματίσουν ένα από τα κορυφαία δίδυμα ψηλών στη Euroleague. Μπορεί τα «φώτα» να μην πέφτουν έντονα πάνω τους, αλλά βάσει των αριθμών τους, μάλλον θα έπρεπε!
Το καλοκαίρι, η Μπαρτσελόνα πραγματοποίησε μία από τις σημαντικότερες μεταγραφές στην Ευρώπη, εντάσσοντας στο δυναμικό της τον Γουίλι Ερνανγκόμεθ. Σκοπός ήταν να σχηματιστεί ένα εκπληκτικό δίδυμο στη θέση του σέντερ, με τον θρύλο, πλέον, της Euroleague, Γιαν Βέσελι, και τον Ισπανό σταρ.

Με τα 2/3 περίπου της σεζόν να έχουν ολοκληρωθεί, αν κάποιος συζητήσει για τους πρωταγωνιστές της τρέχουσας σεζόν, δύσκολα οι δύο αυτοί παίκτες θα αποτελέσουν τα πρώτα ονόματα που θα ακουστούν.

Τι μαρτυρούν, όμως, οι αριθμοί για την απόδοσή τους και πώς λειτουργεί η μεταξύ τους συνύπαρξη;

jan.jpg

Ο Βέσελι αποτελεί πραγματικά έναν θρύλο της Euroleague. Πρόκειται για τον έβδομο σκόρερ, τέταρτο ριμπάουντερ και δεύτερο σε αξιολόγηση στην ιστορία της διοργάνωσης!

Έχει βρεθεί τρεις φορές στην καλύτερη πεντάδα (2016,2018,2019), ενώ το 2019 πήρε και το μοναδικό του βραβείο MVP. Υπάρχει, λοιπόν, περίπτωση, η φετινή σεζόν, στην οποία θα κλείσει τα 34 (προερχόμενος από μια από τις χειρότερες χρονιές του το 2022-23) και δεν συμπεριλαμβάνεται στα πρώτα φαβορί για το βραβείο του MVP, να είναι η καλύτερη της καριέρας του; Απάντηση δεν μπορεί να δοθεί, αλλά οι αριθμοί μάλλον καθιστούν βάσιμη μια τέτοια υπόθεση.

Ας συγκρίνουμε, για παράδειγμα, τη φετινή του σεζόν, με την κορυφαία της καριέρας του (2018-19), όταν και αναδείχθηκε MVP της Euroleague:



Σεζόν

2018-19

2023-24

Λεπτά συμμετοχής

25:05

21:17

Πόντοι

12.3 (66.2% 2π., 78.7% 1π.)

12.8 (63% 2π., 77% 1π.)

Ριμπάουντ

4.7

4.4

Ασίστ

2.4

1.4

Κλεψίματα

1.4

1

PIR (αξιολόγηση)

17.6

16.5

Αν θέλουμε να συγκρίνουμε κάποια αγωνιστικά στοιχεία που αφορούν τον Βέσελι, τότε και τώρα, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι:

Ο Τσέχος, στα χρόνια του στη Φενέρ (ιδίως επί Ομπράντοβιτς), αποτελούσε ένα από τους πληρέστερους και ικανότερους αμυντικούς που έχει πατήσει στα ευρωπαικά γήπεδα. Ίσως ο πιο γρήγορος και ευέλικτος 7-footer που έχουμε δει, που μπορούσε να μαρκάρει κυριολεκτικά και τις πέντε θέσεις σε elite επίπεδο.

Στο αμυντικό κομμάτι, λοιπόν, σίγουρα υστερεί σε σχέση με τότε, αφού στα 34 του έχει χάσει πολλή από την αθλητικότητά που είχε. Ακριβώς, όμως, γι’αυτόν το λόγο, έχει «αναγκαστεί» να εμπλουτίσει και να εξελίξει το επιθετικό του παιχνίδι.

Το κυριότερο όπλο που έχει αναπτύξει, και μάλιστα σε τεράστιο βαθμό, είναι το mid-range του, με τα προηγμένα στατιστικά να δείχνουν ότι η ευστοχία του σε αυτά, πλησιάζει την ευστοχία των παικτών στα lay-ups! Τα σουτ αυτά αποτελούν την πλειονότητα των προσπαθειών του. Γενικότερα, πάντως, έχει βελτιώσει πολύ τις θέσεις που παίρνει στο ζωγραφιστό, και καταφέρνει να είναι τόσο παραγωγικός χωρίς να ντριμπλάρει την μπάλα σχεδόν καθόλου, ενώ διαχρονικά είναι εξαιρετικός πασέρ.


Τα ίδια, σε μεγάλο βαθμό, ισχύουν και για τον Γουίλι Ερνανγκόμεθ. Ο μόνος λόγος που δεν καταγράφει νούμερα...εθνικής Ισπανίας, είναι ο χρόνος συμμετοχής του. Ο 29χρονος αγωνίζεται μόλις 16:35 λεπτά, στα οποία «προλαβαίνει» να σκοράρει 11.5 πόντους (55.3 % 2π., 75.3% βολές) και να μαζέψει 4.8 ριμπάουντ. Στα λεπτά που αγωνίζεται, είναι ξεκάθαρα η πρώτη επιλογή στην επίθεση των Καταλανών. Ο ίδιος έχει απόλυτη ελευθερία και οι συμπαίκτες του τον ψάχνουν συνέχεια στο χαμηλό ποστ.

Αν ανάγουμε τα στατιστικά του Γουίλι στα 40 λεπτά, προκύπτουν πολύ εντυπωσιακά στοιχεία. Ο Ισπανός ανά 40 λεπτά, είναι τρίτος σε αξιολόγηση (πίσω από Μιλουτίνοβ και, φυσικά, τον Βέσελι!), δεύτερος σε πόντους, και έβδομος σε ριμπάουντ, σε ολόκληρη την Euroleague

Μπορεί, λοιπόν, οι δύο σπουδαίοι αυτοί ψηλοί, να στερούνται κάποια λεπτά συμμετοχής λόγω της συνύπαρξής τους στο ίδιο ρόστερ, αλλά όσο αγωνίζονται είναι εξαιρετικά παραγωγικοί. Βρίσκονται, μάλιστα στην πρώτη τριάδα σε πόντους, ριμπάουντ και αξιολόγηση για την Μπαρτσελόνα, πράγμα που αποδεικνύει πόσο κομβικοί είναι για την ομάδα τους. Μένει να δούμε μέχρι που μπορούν να την «κουβαλήσουν», ώστε να στέψουν με επιτυχία το φετινό πρότζεκτ.

Αντρέας Φούντας

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0