Πρόσωπα

Τζέσικα Χολτζ: Η πρώτη μάνατζερ γένους θηλυκού, που εξασφαλίζει super-max συμβόλαια για NBAερς

Τζέσικα Χολτζ: Η πρώτη μάνατζερ γένους θηλυκού, που εξασφαλίζει super-max συμβόλαια για NBAερς

Μέσα σε 24 ώρες η Τζέσικα Χολτζ έγραψε ιστορία γινόμενη η πρώτη γυναίκα μάνατζερ που καταφέρνει να εξασφαλίσει όχι ένα, αλλά δύο super-max συμβόλαια για αθλητές του NBA.

Σχετικά Άρθρα

«This is a man’s world, this is a man's world. But it wouldn't be nothing, nothing without a woman or a girl» τραγουδούσε ο Τζέιμς Μπράουν το μακρινό 1966, όμως η πραγματικότητα στον κόσμο των επιχειρήσεων όπου παίζονται (δις)εκατομμύρια, όπως είναι το NBA, δεν απέχει πολύ από το νόημα αυτών των στίχων. Παραμένει ένας κόσμος που κουμάντο κάνουν οι άντρες.

Τα στερεότυπα είναι όμως για να σπάνε και Τζέσικα Χολτζ μπορεί να περηφανεύεται ότι τα… διέλυσε! Πώς; Η Χολτζ έγινε η πρώτη γυναίκα μάνατζερ αθλητών στο NBA που εξασφαλίζει super-max συμβόλαιο για τους παίκτες της. Όχι για έναν, αλλά για δύο και μάλιστα μέσα στο ίδιο 24ωρο.

Ο λόγος για τον σέντερ των Μινεσότα Τίμπεργουλβς, Καρλ Άντονι Τάουνς, το νέο συμβόλαιο του οποίου αγγίζει τα 295 εκατομμύρια δολάρια και τον γκαρντ των Φοίνιξ Σανς, Ντέβιν Μπούκερ, που υπέγραψε συμβόλαιο της τάξης των 224 εκατομμυρίων δολαρίων. Στο πελατολόγιό της βρίσκονται βέβαια κι άλλοι γνωστοί NBAερς όπως ο Κρις Πολ, ο Ντι Άντζελο Ράσελ, ο Πολ Τζορτζ και ο Μάικ Κόνλεϊ.

 


 

«Μου πήρε μία στιγμή για να συνειδητοποιήσω τη βαρύτητα του επιτεύγματος. Κατάλαβα πόσο σημαντικό είναι γιατί δεν έχει συμβεί ξανά, αλλά ως επί το πλείστον έκανα ό,τι κάνω κάθε μέρα για να στηρίξω τον Ντέβιν και τον Καρλ. Κατανοώ όμως την ευθύνη που συνεπάγεται του να είσαι αυτή που σπάει τα στερεότυπα. Ελπίζω αυτό να ανοίξει το δρόμο και για άλλες γυναίκες που θέλουν να ακολουθήσουν αυτήν την κατεύθυνση», ανέφερε ενδεικτικά η ίδια μετά τα μεγάλα deals που έκλεισε, μιλώντας στο «Boardroom».

Ποια είναι όμως η Τζέσικα Χολτζ και πώς έφτασε μέχρι αυτό το ιστορικό επίτευγμα; Απόφοιτος του Penn State, με πτυχίο στην αθλητική δημοσιογραφία και μάστερ από το Baruch College της Νέας Υόρκης, η Χολτζ ξεκίνησε την πρακτική της στα κεντρικά του NBA το 2007. Εκεί παρέμεινε για τέσσερα χρόνια, μέσα στα οποία αποκόμισε πολύτιμες γνώσεις και ένα αρκετά ευρύ δίκτυο επαφών. Τότε η Τζέσικα αποφάσισε πως θέλει να κάνει κάτι δικό της.

Κάπως έτσι το 2011 έκανε το «άλμα» και ξεκίνησε να συνεργάζεται με το γραφείο Excel Sports Management. H Χολτζ άρχισε να ανεβαίνει ταχύτατα τις βαθμίδες, περνώντας και από τη θέση της διευθύντριας μάρκετινγκ. Γρήγορα όμως βρήκε το στοιχείο της και σε αυτό έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο η εμπιστοσύνη που της έδειξε ο Λίον Ρόουζ, τότε επικεφαλής του μπάσκετ στο Excel και μετέπειτα πρόεδρος των Νιου Γιορκ Νικς, ο οποίος της έδωσε πρόσβαση στα μίτινγκ που έκανε με τους αθλητές και τα στελέχη του NBA.

«Παρά το ανάστημά του στη βιομηχανία και όλα τα απίστευτα πράγματα που εκπροσωπεί όλα αυτά τα χρόνια, επέτρεψε σε εμένα, μια γυναίκα στα 30 μου, να κάνω αυτό στο οποίο ήμουν καλή. Ακόμα κι αν αυτό σήμαινε ότι θα συζητούσα εγώ με τους πελάτες μας, αντ΄αυτού, γιατί ήταν καλύτερο να ακούσουν κάποια πράγματα από εμένα. Δεν υπήρχε εγωισμός. Μου έδινε καθοδήγηση και μου επέτρεπε να κάνω πράγματα που άλλοι στη θέση του δεν θα τολμούσαν καν, απλά και μόνο επειδή πίστευε σε εμένα», σημειώνει η Χολτζ για τον μέντορά της.

Όταν ο Ρόουζ αποχώρησε από το γραφείο για να αναλάβει το νέο του ρόλο στην ομάδα της Νέας Υόρκης, οι παίκτες ήταν αυτοί που αποφάσισαν για το πως θα πορευτούν. Τόσο ο Ντέβιν Μπούκερ, όσο και ο Καρλ Άντονι Τάουνς διάλεξαν να συνεχίσουν με την Τζέσικα Χολτζ κι εκείνη δεν τους απογοήτευσε, εξασφαλίζοντας τα super-max συμβόλαια για αυτούς και μάλιστα μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, κεφαλαιοποιώντας φυσικά τις εξαιρετικές επιδόσεις του στο παρκέ.

«Δεν είναι απλώς μια γρήγορη συναλλαγή, 'δείξε μου τα χρήματα και θα σε ξαναδώ σε λίγα χρόνια όταν λήξει το συμβόλαιό σου'. Είναι μια δουλειά που γίνεται 365 μέρες το χρόνο. Οι παίκτες δεν θέλουν απλά να αγοράζουν μετοχές σε μια εταιρία και να στέκονται μπροστά από μία διαφημιστική πινακίδα, θέλουν να έχουν λόγο, οπότε πλέον οι μάνατζερ πρέπει να καταλάβουν τις ανάγκες τους και να βρίσκονται μπροστά από τις τάσεις. Πρέπει να βρεις τους ειδικούς που θα βοηθήσουν τους παίκτες να χτίσουν το όνομά τους εντός και εκτός παρκέ. Πρέπει να έχεις συναισθηματική νοημοσύνη» εξηγεί η Χολτζ, κάνοντας τα πάντα να ακούγονται απλά.

«Δεν είναι μόνο επαγγελματικός αθλητισμός. Είναι πολλές θέσεις εξουσίας σε πολλούς κλάδους που παραδοσιακά κυριαρχούνται από άνδρες. Και νομίζω ότι ο λόγος που κάνουμε αυτή τη συζήτηση αυτή τη στιγμή είναι επειδή κάνω κάτι διαφορετικό. Και χρειαζόμαστε περισσότερους ανθρώπους να κάνουν διαφορετικά πράγματα και περισσότερες νεαρές γυναίκες να φιλοδοξούν να παίξουν ρόλους σε χώρους που παραδοσιακά είναι ανδροκρατούμενοι» καταλήγει η Τζέσικα Χολτζ και βρίσκει τη γράφουσα απόλυτα σύμφωνη!

Βασιλική Καραμούζα

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0