Πρόσωπα

Ντζάναν Μούσα: Ο Βόσνιος με το ερυθρόλευκο... παρελθόν ξεχωρίζει στην ACB! (video)

Ντζάναν Μούσα: Ο Βόσνιος με το ερυθρόλευκο... παρελθόν ξεχωρίζει στην ACB! (video)

Ένα «αιώνιο» ταλέντο της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια φαίνεται να έχει βρει το... λιμάνι του στη Μπρεογκάν και να ωριμάζει μπασκετικά. Ο Ντζάναν Μούσα αποδεικνύει στο ξεκίνημα της σεζόν στην ACB τον λόγο που είχε γίνει ολόκληρος ντόρος γύρω από το όνομά του, όταν ακόμη βρισκόταν στην... κούνια.

Σχετικά Άρθρα

Ο Ντζάναν Μούσα βρίσκεται στο προσκήνιο από αρκετά νεαρή ηλικία και όχι άδικα, καθώς έχει φροντίσει με τις ηγετικές του εμφανίσεις στα μικρά κλιμάκια της Εθνικής Βοσνίας Ερζεγοβίνης να τραβήξει όλα τα βλέμματα πάνω του. Στο Εurobasket U16 το 2015 οδήγησε την πατρίδα του στο χρυσό μετάλλιο και αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης. Στον τελικό σημείωσε 33 πόντους απέναντι στους «οικοδεσπότες» Λιθουανούς.

Πλέον αποτελεί το σημείο αναφοράς της Εθνικής ομάδας Ανδρών. Από τα 14 του χρόνια ο Τύπος αλλά και οι ειδικοί του μπάσκετ τον τοποθετούσαν ανάμεσα στα κορυφαία ταλέντα της Ευρώπης στην ηλικία του. Ο γνωστός μάνατζερ, Μίσκο Ραζνάτοβιτς, θαμπώθηκε από το ταλέντο του και τον ανέλαβε. Ο Μούσα μετακόμισε στο Σαράγεβο στην ηλικία των οκτώ και αμέσως ξεχώρισε από τους υπόλοιπους συνομήλικούς του.

bbbb_3.jpg

Το όνομά του είχε κάνει το γύρω της Ευρώπης και έφτασε μέχρι τα... αυτιά του Ολυμπιακού και του Γιώργου Μπαρτζώκα στις αρχές της αγωνιστικής περιόδου 2014/15, με αποτέλεσμα οι Πειραιώτες να τον δοκιμάσουν. Τα αθλητικά του προσόντα, τα μακριά του χέρια και η ευχέρεια στο μακρινό σουτ, μόλις στην ηλικία των 15 ετών, ήταν αρκετά για να πείσουν τους «ερυθρόλευκους». Θέλησαν να καλύψουν το χαμηλό buy out και να του προτείνουν επταετές συμβόλαιο.

osfp_7.jpg

Η χρονική στιγμή δεν ήταν η κατάλληλη, καθώς ο Ολυμπιακός περνούσε μία αγωνιστική κρίση και μετά την ήττα από τον Παναθηναϊκό για το Κύπελλο, αποχώρησε ο Γιώργος Μπαρτζώκας και μαζί απομακρύνθηκε και ο νεαρός Βόσνιος παίκτης. Αυτή η εξέλιξη έδωσε την ευκαιρία στην Τσεντεβίτα να κάνει... μπάσιμο και να τον κλείσει. Καθόλου άσχημα για έναν 16χρονο να βρει χρόνο συμμετοχής στην Εuroleague και στο Εurocup αντίστοιχα. Το όνειρό του ήταν ξεκάθαρα το ΝΒΑ και προς αυτή την κατεύθυνση τον ώθησε και ο Μίσκο Ραζνάτοβιτς.

nets.jpg

Το 2018 έφτασε η στιγμή να ακούσει το όνομά του από τα χείλια του Άνταμ Σίλβερ στο Νο.29 του draft. Οι ειδικοί του ΝΒΑ τον σύγκριναν με τον Λούκα Ντόντσιτς, όπου επιλέχθηκαν μαζί στο ίδιο draft, και δημιουργήθηκε ένα ντοκιμαντέρ προς τιμήν τους και για την πορεία δύο αθλητών από την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Τελικά τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς όπως τα περίμενε στο ΝΒΑ και παρότι την πρώτη χρονιά δούλεψε ιδιαίτερα το κορμί του και πρόσθεσε μυϊκή μάζα, καθώς η ζυγαριά τον έδειχνε επτά κιλά παραπάνω σε 25 ημέρες, οι Μπρούκλιν Νετς δεν τον εμπιστεύτηκαν ιδιαίτερα. Ο δρόμος της επιστροφής δεν άργησε και τον περασμένο Ιανουάριο υπέγραψε συμβόλαιο 2.5 ετών με την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Αναντολού Εφές. Οι εμφανίσεις του δεν έπεισαν τον Εργκίν Αταμάν και μόλις ολοκληρώθηκε η σεζόν κούνησε μαντήλι.

Ο επόμενος προορισμός αποτέλεσε έκπληξη για πολλούς, καθώς η νεοφώτιστη στο ισπανικό πρωτάθλημα, Μπρεογκάν, απέσπασε το πολύτιμο "ναι" του Βόσνιου παίκτη. Η απόφασή του μέχρι στιγμής μόνο πετυχημένη μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς στις πρώτες τέσσερις αγωνιστικές έχει εξελιχθεί σε ένα από τα κορυφαία πρόσωπα της ACB και οδηγεί την Μπρεογκάν στην τρίτη θέση του βαθμολογικού πίνακα (3-1), πίσω μονάχα από την Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ Μαδρίτης.

musa.jpg

Στο ξεκίνημα της σεζόν είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του Ντιέγκο Επιφάνιο με 17.3 πόντους και έχει το εξωπραγματικό ποσοστό 61.5% από τη γραμμή του τριπόντου. Ο Ντζάναν Μούσα δεν είναι ένας απλός 22χρονος, αλλά η μοναδική ελπίδα των Βόσνιων για να αναγεννηθεί το μπάσκετ στην πατρίδα τους.

Νίκος Τσώτας

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0