Καρώ Σημαία

Formula 1: Η μέρα που ο Μαξ Φερστάπεν έβαλε τον εγωισμό του πάνω από την ομάδα

Formula 1: Η μέρα που ο Μαξ Φερστάπεν έβαλε τον εγωισμό του πάνω από την ομάδα

Η Formula 1 είναι ομαδικό σπορ και όποιος λειτουργεί διαφορετικά, συνήθως, βγαίνει χαμένος. Ο Μαξ Φερστάπεν έκανε ένα τεράστιο λάθος στη Βραζιλία, δημιούργησε περισσότερους haters από όσους είχε αλλά το βασικότερο είναι ότι έβαλε απέναντί του τον teammate του, Σέρχιο Πέρες.

Γράφει ο Κώστας Ψάρρας

Μπορεί το βαθμολογικό ενδιαφέρον να είναι μικρό στους τελευταίους αγώνες όμως αυτό δεν σημαίνει ότι τα grand prix δεν είναι ανατρεπτικά. Ένα τέτοιο είδαμε στο Σάο Πάολο με τον Τζορτζ Ράσελ να πανηγυρίζει την πρώτη νίκη της καριέρας του και την πρώτη φετινή της Mercedes. Με το 1-2 των Γερμανών θα υπάρξει μάχη με τη Ferrari στο Άμπου Ντάμπι για τη 2η θέση των κατασκευαστών.

To θέμα όμως που μονοπωλεί το ενδιαφέρον των φίλων της Formula 1 είναι η συμπεριφορά του Μαξ Φερστάπεν στο τέλος του αγώνα. Ο Ολλανδός δεν είχε μία καλή ημέρα στη δουλειά και αυτό φάνηκε από την πρώτη στροφή της πίστας όταν προτίμησε να ρισκάρει την επαφή με τον Χάμιλτον παρά να αποδεχτεί ότι δεν θα μπορούσε να τον περάσει. Η ποινή των 5 δευτερολέπτων που δέχτηκε αλλά και η σπασμένη πτέρυγα των έθεσαν εκτός διεκδίκησης της νίκης.

Ο Ολλανδός που έχει εξασφαλίσει ήδη τον τίτλο, δεν είχε στην πραγματικότητα να κυνηγήσει το οτιδήποτε από τον αγώνα. Ανέκτησε αρκετές θέσεις και μπήκε στη βαθμολογούμενη δεκάδα και θα μπορούσε να ολοκληρώσει την ημέρα έχοντας κάνει το αυτονόητο. Να βοηθήσει την ομάδα του σε έναν αγώνα που ο ίδιος δεν είχε το παραμικρό να κερδίσει. Κι όμως κατάφερε να χάσει πολλά, μόνο και μόνο λόγω του ότι άφησε τον εγωισμό του να νικήσει τη λογική.

Πριν φτάσουμε στην επίμαχη φάση ας ξεκαθαρίσουμε το εξής. Ο πρωταθλητισμός δεν αφορά μόνο τα «καλά παιδιά». Οι πρωταθλητές, συνήθως, δεν είναι οι ιδανικοί γαμπροί για τις κόρες μας παρά το ότι έχουν δόξα και χρήματα… Αν επικεντρωθούμε μόνο στη Formula 1, είναι μάλλον εξαίρεση στον κανόνα το να βρεις πρωταθλητή που βάζει πάνω απ’ όλα το συμφέρον της ομάδας. Και αυτό είναι λογικό σε ένα χώρο τόσο ανταγωνιστικό.

Τα όσα είχαν συμβεί μέχρι τη Βραζιλία στη Red Bull είναι απολύτως λογικά. Ο Φερστάπεν έχει κερδίσει με την αξία του το ρόλο του νούμερο 1 στην ομάδα και ο Πέρες όταν βρέθηκε στην αυστριακή ομάδα αυτό το γνώριζε και υπηρέτησε άψογα το ρόλο του υποστηρικτικού πιλότου. Ο Μεξικανός έχει βοηθήσει ουκ ολίγες φορές τον teammate του και το έκανε όχι γιατί τον συμπαθεί, αλλά γιατί αυτή είναι η δουλειά του και αυτό του ζητάει η ομάδα. Με αυτά που έχει κάνει εξασφάλισε συμβόλαιο και την επόμενη σεζόν στην πρωταθλήτρια.

Μέχρι εδώ όλα καλά. Ο Φερστάπεν όχι μόνο εξασφάλισε μαθηματικά τον τίτλο αλλά κατάφερε να σπάσει και το ρεκόρ νικών σε μία σεζόν στον προηγούμενο αγώνα. Στην πραγματικότητα δεν έχει άλλο κίνητρο εκτός από το να αυξήσει τον αριθμό νικών και βάθρων του. Στη Βραζιλία η συνθήκη που διαμορφώθηκε ήταν ιδανική για τον Ολλανδό. Θα μπορούσε χωρίς κόστος, να λειτουργήσει ως team player και να μην χάσει τίποτα ουσιαστικό αλλά να κερδίσει πολλά.

Κατά τη διάρκεια του αγώνα βρέθηκε να είναι πίσω από τον Πέρες αλλά είχε πιο φρέσκα ελαστικά και καλύτερη γόμα από τον teammate του. Η ομάδα έδωσε, απολύτως λογικά, εντολή να αλλάξουν θέση οι δύο πιλότοι για να διεκδικήσει ο Φερστάπεν ένα καλύτερο πλασάρισμα. Ο Ολλανδός δεν κατάφερε να φτάσει τον Αλόνσο και τότε η Red Bull του ζήτησε να δώσει πίσω τη θέση στον Μεξικανό ο οποίος διεκδικεί με τον Λεκλέρ τη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος των οδηγών.

Από την πλευρά του Φερστάπεν υπήρξε η απόλυτη σιγή. Ολοκλήρωσε τον αγώνα στην 6η θέση και δεν έδωσε στον teammate του τους δύο παραπάνω βαθμούς που θα τον έφερναν σε θέση ισχύος έναντι του Λεκλέρ. Κίνηση ακατανόητη και κυρίως αχρείαστη. Ακόμη κι αν δεν είχε πάρει τη θέση από τον Πέρες με εντολή της ομάδας και πάλι θα όφειλε να τον βοηθήσει όχι γιατί αυτό έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν ο teammate του, αλλά γιατί ο ίδιος δεν είχε τίποτα να χάσει. Κι όμως ο Ολλανδός έβαλε πάνω από όλους και όλα τον εγωισμό του και απάντησε στην ομάδα λέγοντας ότι αυτά τα έχουμε ξεκαθαρίσει στο παρελθόν.

Από την πλευρά του ο Πέρες μόλις ολοκληρώθηκε ο αγώνας και είδε τον Φερστάπεν να μην δίνει πίσω τη θέση, δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του. Προφανώς και οι δυο τους συναντήθηκαν και τα είπαν παρουσία του Χόρνερ όμως η ουσία είναι ότι ο Μεξικανός νιώθει μόνος στην τοποθεσία… Red Bull. Αυτό μπορεί να μην έχει καμία επίπτωση στην απόδοσή του, μπορεί να μην επηρεάσει την προσπάθεια των Αυστριακών να πάρουν τον τίτλο και του χρόνου, μπορεί όμως και να έχει. Δεν είναι απίθανο την επόμενη σεζόν να δούμε έναν Πέρες που δεν θα είναι τόσο δεκτικός στις εντολές της ομάδας ή να μην… πιεστεί κιόλας να βοηθήσει τον Φερστάπεν αν ξαναβρεθεί μπροστά από τον Χάμιλτον, τον Λεκλέρ ή όποιον άλλον διεκδικεί τον τίτλο.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0