Καρώ Σημαία

Formula 1: ΕΠΙΚΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ! Ο Φερστάπεν εκθρόνισε τον Χάμιλτον στον τελευταίο γύρο! (video)

Formula 1: ΕΠΙΚΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ! Ο Φερστάπεν εκθρόνισε τον Χάμιλτον στον τελευταίο γύρο! (video)

Δεν υπάρχει κανείς σεναριογράφος να μπορεί να σκεφτεί τέτοιο φινάλε στη σεζόν. Ο Μαξ Φερστάπεν στον τελευταίο γύρο πέρασε τον Χάμιλτον και έγινε ο πρώτος Ολλανδός Παγκόσμιος πρωταθλητής μετά από το συγκλονιστικότερο φινάλε όλων των εποχών στη Formula 1.

Γράφει ο Κώστας Ψάρρας

Η ελληνική γλώσσα είναι τόσο πλούσια αλλά υπάρχουν στιγμές στη ζωή και στον αθλητισμό που την κάνουν να μοιάζει φτωχή. Τα όσα έγιναν στη Γιας Μαρίνα θα μνημονεύονται για χρόνια και τα όσα ζήσαμε θα φαντάζουν πάντα μοναδικά. Δύο εκπληκτικοί πιλότοι κατέθεσαν ψυχή και όλο το ταλέντο τους προσφέροντας μία μάχη πέρα από κάθε φαντασία. Στον αθλητισμό πάντα υπάρχει ένας  νικητής αλλά σήμερα όσο κοινότυπο κι αν φαίνεται νίκησαν και οι δύο, νίκησε η Formula 1.

Ο Μαξ Φερστάπεν θα γραφτεί στα βιβλία της ιστορίας του σπορ αφού έγινε ο πρώτος Ολλανδός Παγκόσμιος πρωταθλητής και ο 2ος που τα καταφέρνει με τη Red Bull. Το βασικότερο που κατάφερε ήταν να εκθρονίσει τον κυρίαρχο του σπορ τα τελευταία χρόνια, Λιούις Χάμιλτον και το έκανε με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο. Με προσπέρασμα τίτλου στον τελευταίο γύρο.



Για να φτάσουμε ως εκεί έγιναν πολλά. Στην εκκίνηση ο Χάμιλτον κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, έχοντας τη μέση γόμα έναντι της μαλακής του Φερστάπεν, κατάφερε να κάνει τέλεια κίνηση και να στρίψει πρώτος. Ο Ολλανδός ήξερε ότι έχανε πολλές από τις ελπίδες του να διεκδικήσει τον τίτλο και αντεπιτέθηκε σπρώχνοντας τον αντίπαλό του εκτός πίστας. Ο Χάμιλτον επέστρεψε κόβοντας τη στροφή και διατήρησε την πρώτη θέση. Η Red Bull γκρίνιαξε, ο υπεύθυνος αγώνα, Μάικλ Μάσι, τους ξεκαθάρισε ότι ο Φερστάπεν έσπρωξε τον Χάμιλτον εκτός άρα καλώς διατήρησε τη θέση του ο Βρετανός.

Η Red Bull υποχρεώθηκε να κάνει νωρίς Pit stop αφού ο Χάμιλτον έχτιζε διαφορά άνω των 5 δευτερολέπτων. Ο Χάμιλτον ενώ θα μπορούσε να μείνει κι άλλο εντός πίστας ακολούθησε την στρατηγική του αντιπάλου του και πέρασε στη σκληρή γόμα. Η διαφορά ήταν στα 8 δευτερόλεπτα και όλα ήταν υπέρ του Βρετανού. Η Red Bull  άφησε στην πίστα τον Πέρες για να μπορέσει να καθυστερήσει τον Χάμιλτον. Ο Μεξικανός έκανε απίστευτη προσπάθεια για 1,5 γύρο και ο Φερστάπεν μείωσε στο ένα δευτερόλεπτο την απόστασή του από την κορυφή.

Και πάλι ο Χάμιλτον ήταν ταχύτερος και η Red Bull έψαχνε τρόπο να αλλάξει τα δεδομένα. Η ευκαιρία ήρθε όταν ο Τζιοβινάτσι εγκατέλειψε και η ένδειξη του εικονικού αυτοκινήτου ασφαλείας έκανε την εμφάνισή της. Ο Φερστάπεν πέρασε σε δεύτερο σετ σκληρής γόμας και η διαφορά του ήταν 17 δευτερόλεπτα από τον Χάμιλτον. Είχε πολύ πιο φρέσκα ελαστικά αλλά στους επόμενους γύρους μπόρεσε απλά να μαζέψει 7 από αυτά. Ο Χάμιλτον με απίστευτη διαχείριση κρατούσε διαφορά ασφαλείας και περίμενε να πέσει η καρό σημαία. Αλλά ο Λατίφι είχε διαφορετική άποψη. Σε μονομαχία με τον Μικ Σουμάχερ, έχασε τον έλεγχο του μονοθεσίου του και το αυτοκίνητο ασφαλείας εμφανίστηκε στην πίστα.

5 γύρους πριν το τέλος η αγωνία χτύπησε κόκκινο. Ο Χάμιλτον δεν πρόλαβε να μπει στα Pits για αλλαγή ελαστικών αλλά ο Φερστάπεν τα κατάφερε. Και πλέον όλο το θέμα ήταν αν θα μπορούσαν να απομακρύνουν το μονοθέσιο του Λατίφι κι αν θα υπήρχε χρόνος να περάσουν τα μονοθέσια που ήταν ένα γύρο πίσω και να μείνει χρόνος για να μην ολοκληρωθεί ο αγώνας υπό καθεστώς Safety Car.

Ο Μάικλ Μάσι προσπάθησε να δώσει το φινάλε στη σεζόν που της άξιζε. Και τα κατάφερε όσο κι αν φωνάζει η Mercedes. Όπως όφειλε, από τη στιγμή που η πίστα είχε καθαριστεί, έδωσε εντολή να φύγουν τα μονοθέσια που ήταν ένα γύρο πίσω και να αφήσουν τον Χάμιλτον και τον Φερστάπεν στην πρώτη θέση. Όλα αυτά έγιναν στο όριο αφού είχαμε φτάσει στον τελευταίο γύρο και αν το Safety car δεν έμπαινε στα Pits θα ολοκληρωνόταν άδοξα ο αγώνας. Πλέον ο Ολλανδός είχε τη μεγάλη του ευκαιρία. Είχε 5 χιλιόμετρα να κάνει το προσπέρασμα τίτλου. Και το έκανε αφού η φρέσκια μαλακή γόμα του έδινε τεράστιο πλεονέκτημα. Ο Χάμιλτον προσπάθησε να αντεπιτεθεί και έφτασε στο πλάι του Ολλανδού αλλά ήταν κάτι παραπάνω από αδύνατο να στρίψει πρώτος.

Ο Μαξ Φερστάπεν στέφθηκε Παγκόσμιος πρωταθλητής, ο Λιούις Χάμιλτον τον αγκάλιασε και του έδωσε συγχαρητήρια και το πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε με τον πιο συγκλονιστικό τρόπο. Αυτή είναι η πρώτη φορά μετά το 2009 που είχαμε άλλο πρωταθλητή στους οδηγούς και άλλο στους κατασκευαστές. Η Mercedes πανηγύρισε τον 8ο συνεχόμενο τίτλο της διευρύνοντας το εκπληκτικό σερί της.


Δείτε παρακάτω όσα έγιναν στον τελευταίο γύρο:



www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0