Box to Box

Ιλκάι Γκιντογκάν: Ο παίκτης που κάνει τη διαφορά, σε μία ομάδα που κάνει τη διαφορά!

Ιλκάι Γκιντογκάν: Ο παίκτης που κάνει τη διαφορά, σε μία ομάδα που κάνει τη διαφορά!

Ήταν από τις πρώτες επιλογές του Πεπ Γκουαρδιόλα όταν αφίχθη στο Μάντσεστερ. Λάτρεψε την ιδιοφυία του Ιλκάι Γκιντογκάν, ο οποίος ξεπέρασε τα 300 ματς με τη φανέλα της Σίτι. Στα 32 του χρόνια αποδεικνύει ότι είναι στην ιδανική ηλικία, για να προσφέρει αποτελεσματικό, διορατικό, θεάρεστο ποδόσφαιρο.

Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς

Θέλει να περνάει απαρατήρητος. Δεν ψάχνει τα φώτα της δημοσιότητας. «Ψάχνεται», ωστόσο, μέσα στο γήπεδο, για να πάρει την μπάλα, να... τρυπώσει στην αντίπαλη περιοχή, να βρει με κάθε τρόπο τον συμπαίκτη του, να εκτελέσει μόνος του. Ανέκαθεν το προσπαθούσε αυτό, ενίοτε σε διαφορετικό ρόλο ή θέση στο γήπεδο, αλλά πάντα με γνώμονα την ποδοσφαιρική λογική του. Το υψηλό IQ που διαθέτει τον κράτησαν για 7 συναπτά έτη στο Μάντσεστερ, για λογαριασμό της Σίτι. Σε έναν μήνα ολοκληρώνει την περιοδεία του στην Αγγλία (η Μπαρτσελόνα τον καλεί) και το αποτύπωμα του Γερμανού - τουρκικής καταγωγής - μέσου στην αρμάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα είναι μεγάλο.

Ακόμα παρακολουθεί κανείς με ανοιχτό το στόμα την ικανότητά του να ελίσσεται μέσα στην περιοχή (αφού πρώτα έχει διαβάσει άριστα τη φάση), να κάνει κοντρόλ με το μηρό και να σκοράρει με φινετσάτο τρόπο. Βλέπε πρόσφατα το 1-0 κόντρα στην Έβερτον. Με το περιβραχιόνιο του αρχηγού (από φέτος), στην 300η εμφάνισή του με τη φανέλα της Σίτι. Αργότερα ακολούθησε το 58ο γκολ του με τους «πολίτες». Ένα... απλό γκολ-φάουλ, για τα δεδομένα του, και 3-0. Και λίγα έχει φέτος, 8 τον αριθμό, απλά τα 4 τελευταία ήρθαν μαζεμένα, με Λιντς και Έβερτον. Σκόραρε και τον Μάρτιο στο Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στη Λειψία. Η... Άνοιξη είναι ανθισμένη για τον Γκιντογκάν, διότι γνωρίζει πότε έρχονται τα «σοβαρά».



Ο Μάιος είναι κρίσιμος μήνας, για κάθε ομάδα που διατηρεί υψηλούς στόχους. Έτσι και ο Γκιντογκάν ανεβάζει στροφές τη στιγμή που πρέπει. Χάαλαντ, Ντε Μπρόινε, Μπερνάρντο Σίλβα, Ρόδρι. Όλο και κάποιος του... κλέβει τη δόξα. Ουδόλως τον απασχολεί. Είναι ένα παιδί από το Γκελζενκίρχεν. Μεγαλωμένος στους μικρούς της Μπόχουμ και μετά την εξαιρετική διετία στη Νυρεμβέργη («η πιο ευτυχισμένη περίοδο της καριέρας μου»), όπου αποτέλεσε μέλος του εξαιρετικού διδύμου με τον Μεχμέτ Εκίτσι, η στιγμή της καθιέρωσης ήρθε στην Ντόρτμουντ, υπό τις οδηγίες των Κλοπ και Τούχελ.

Το καλοκαίρι του 2016 ήταν από τις πρώτες επιλογές του Πεπ Γκουαρδιόλα, κατά την άφιξή του στο Μάντσεστερ. Τον θαύμαζε από κοντά στις κόντρες Ντόρτμουντ - Μπάγερν, όταν ο Καταλανός ήταν προπονητής των Βαυαρών. Είδε από πρώτο χέρι την διορατικότητα και την οξυδέρκεια, που επιθυμεί να έχουν οι μέσοι του. Η πίστη του ενός προς τον άλλον ξεπληρώθηκε με το παραπάνω.

Τώρα υπάρχει ο Χάαλαντ, αλλά τη σεζον 2020-21, οδήγησε εκείνος την κούρσα του 1ου σκόρερ στην εσωτερική λίστα της Σίτι. Έφτασε τα 17 γκολ συνολικά, κομβικά ήταν τα 11 στο τρίμηνο Δεκέμβριο έως Φεβρουάριο. Το «έχει» το γκολ. Η τελική πάσα ανεπανάληπτη. Ακμάζει γύρω από την περιοχή. Τροφοδοτεί με κλειστά μάτια τον Χάαλαντ, όπως στην πάσα-τακουνάκι, που δεν έγινε ασίστ γιατί ο Κουρτουά είχε αντίθετη άποψη. Τρομερή ιδέα! Είναι η ικανότητα να «τραβάει» το παιχνίδι πάνω του. Δεν χρειάζεται καν να έχει πολλές επαφές με την μπάλα. Ελάχιστο χρονικό διάστημα, μία γρήγορη απόφαση και αυτό ήταν. Θέλει τρόπο, όχι κόπο...

Τα στατιστικά του από τη ρεβάνς με τη Ρεάλ Μαδρίτης καταδεικνούν ότι βρίσκεται στην καλύτερη ποδοσφαιρική ηλικία του. Αν και ακόμα κάνει βεβιασμένες μεταβιβάσεις (κατά δήλωση Πεπ), στα 32 του χρόνια, ετοιμάζεται να αλλάξει πολιτεία και να γίνει χρήσιμος στη Βαρκελώνη (αν όντως ευσταθούν τα δημοσιεύματα). Κάποτε θέλει να γυρίσει στη Νυρεμβέργη, να κλείσει εκεί την καριέρα του. Αλλά με όσα είδαμε (ξανά) από τον Γκιντογκάν την Τετάρτη το βράδυ, θα θέλαμε να απολαύσουμε για κάμποσο καιρό ακόμα τις ικανότητές του στο πιο υψηλό επίπεδο...

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0