Basket Talk

Ζαλγκίρις - Ολυμπιακός 72-74: Βεζένκοφ εσύ... MVP!

Ζαλγκίρις - Ολυμπιακός 72-74: Βεζένκοφ εσύ... MVP!
Η Ζαλγκίρις αποδείχθηκε πολύ σκληρή για να πεθάνει, είδε τον Ολυμπιακό να της ξεφεύγει με 14, οι παίκτες της έπεφταν στη... φωτιά αλλά δεν μπόρεσε να σταματήσει ποτέ τον Βεζένκοφ. Και εκείνος με 9/9 εντός πεδιάς τη... σκότωσε, ευστοχώντας μάλιστα σε φοβερό fade away στα 6.7'' (72-74). Πρόβα... Final-4 για τους «ερυθρόλευκους» που ευελπιστούν να βρίσκονται εκεί σε δυο μήνες από τώρα.
Σε ένα ματς που έλειπαν λίγοι και καλοί (Σλούκας - Τέιλορ) οι παρόντες γράφουν τα όσα μένουν, το λέει και το λατινικό ρητό άλλωστε, και αυτοί ήταν περισσότεροι στην «ερυθρόλευκη» μεριά. Η ενθουσιώδης και μαχόμενη για μια θέση στην οκτάδα Ζαλγκίρις, έβαλε δύσκολα στον Ολυμπιακό. ωστόσο εκείνος πήρε και πάλι αρκετά από τον πάγκο του και έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως το Κάουνας είναι... δικό του. «Χείμαρρος» ο απολαυστικός για έναν ακόμα αγώνα, Σακίλ ΜακΚίσικ στη δεύτερη περίοδοκαθοριστικοί οι Λαρεντζάκης και Φαλ, μαγικός ο Σάσα Βεζένκοφ που δεν έχασε σουτ εντός πεδιάς (9/9) και ευστόχησε στο νικητήριο καλάθι με τον αντίπαλο κρεμασμένο πάνω του.
Σε μια γεμάτη «Zalgirio Arena» όπου το μπάσκετ είναι γιορτή, ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας Ολυμπιακός μπήκε καλύτερα στο παρκέ (2-7, 3'). Τα τρίποντα παρόλα αυτά των Λιθουανών και η στοχευμένη τους άμυνα δυσκόλεψαν τους παίκτες του Μπαρτζώκα στην τελική προσπάθεια (μόλις ένας πόντος σε 4 λεπτά ο Ολυμπιακός). Ο συνήθης ύποπτος, Σάσα Βεζένκοφ, αποτελούσε τη μοναδική απειλή για το καλάθι της Ζαλγκίρις και χάρις τους δικούς του 9 πόντους, οι Πειραιώτες είχαν επαφή με το σκορ (17-15 buzzer beater του Ντίμσα στο 10').
5834089.jpg

Τα «ερυθρόλευκα» μπλοκ-αουτ και κατ΄ επέκταση τα επιθετικά ριμπάουντ των Λιθουανών (10 στο πρώτο ημίχρονο) ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα που έπρεπε να βρει λύση ο Μπαρτζώκας και τα οποία σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά από το τρίποντο, έδωσαν στη Ζαλγκίρις «αέρα» πέντε πόντων αρχικά (22-17, 12')  και έξι στη συνέχεια με τους πρώτους του Πολονάρα (29-23, 15). 

Από εκείνο το σημείο και μετά όμως οι «ερυθρόλευκοι» ήταν σαφώς πιο ενοχλητικοί στην άμυνα και με το δίδυμο Λαρεντζάκη-ΜακΚίσικ βρήκαν τις λύσεις που χρειάζονταν. Ο Αμερικανός μάλιστα σμολ φόργουορντ του Ολυμπιακού ήταν... χάρμα ιδέσθαι και στις δύο πλευρές του παρκέ, πετυχαίνοντας και τους 10 «ερυθρόλευκους» πόντους στο τελευταίο δίλεπτο πριν την ανάπαυλα, ισοφαρίζοντας το μεγαλύτερο προβάδισμα του αγώνα (+6), για τους Πειραιώτες αυτή τη φορά.
5834103_1_1.jpg

Απέναντι στους λεγόμενους βασικούς ωστόσο, η ομάδα από το Κάουνας φαίνεται ότι τα πήγαινε καλύτερα. Ο Ολυμπιακός δεν εκμεταλλεύτηκε τα επιθετικά ριμπάουντ του Φαλ και οι παίκτες του Μακσβίτις έφεραν γρήγορα γρήγορα το ματς στα ίσα, μπερδεύοντας κάπως το μυαλό των «ερυθρόλευκων» (40-40). Μία μαγική συνεργασία όμως στην καρδιά της ρακέτας από το Γάλλο «δεινόσαυρο» και τον MVP της ερυθρόλευκης ροκ μπαλάντας του Μπαρτζώκα, Σάσα Βεζένκοφ, αρκούσε και περίσσευε κιόλας για να φέρει την... καταιγίδα.

Ο εκστασιασμένος Βούλγαρος ήταν παντού στο παρκέ και σε συνδυασμό με τον Φαλ που έβλεπε παρκέ καλύτερα και από πλει μέικερ (7 ασίστ, 4 ο Μπλακ) και τη γνωστή του άμυνα, έφτασε στο +14 (45-59, 28') με το τρίποντο του αρχηγού, Κώστα Παπανικολάου.
5834101_1_1.jpg

Οι Λιθουανοί χτύπησαν στην άμυνα του Μπλακ και εκμεταλλεύτηκαν κάποιες επιθετικές επιπολαιότητες του Παπανικολάου, μαζεύοντας τη διαφορά στους 6 (59-65), χάρις και τα συνεχόμενα τρίποντα του Σμιτς. Η αυτοθυσία των αθλητών των Μακσβίτις και κάποια φθηνά λάθη των Πειραιωτών, έβαλαν... φωτιά στο ματς (69 όλα, 38'). Ο ΜακΚίσικ έβαλε 1/2 βολές, ο επίμονος Μπουτκεβίτσιους πήρε τη μπάλα από το χαμένο του σουτ και έδωσε τη δυνατότητα στη Ζαλγκίρις να προσπεράσει με... βόμβα έξω από τη γραμμή των 6,75 και πάλι από τον Σμιτς (72-70). Ο Σακίλ κέρδισε φάουλ για 3 βολές, ο Αμερικανός έβαλε τις δύο από αυτές και ο Ολυμπιακός ισοφάρισε στους 72, με 50'' να απομένουν.
5834106.jpg

Η double team άμυνα από Λαρεντζάκη και Βεζένκοφ έδωσε την τελευταία γεμάτη επίθεση στον Ολυμπιακό και στα ασφαλή χέρια του Σάσα. Ο φοβερός και τρομερός φόργουορντ των Πειραιωτών ευστόχησε στη λήξη του χρόνου της επίθεσης με τον αντίπαλο κρεμασμένο πάνω του σε δύσκολο fede away σουτ που έδωσε τη νίκη στον Ολυμπιακό, αφού ο Ουλάνοβας αστόχησε υπό πίεση στο drive στο φινάλε. Πλέον πρέπει να συμβούν πράματα και θάματα για να χάσουν οι «ερυθρόλευκοι» το πλεονέκτημα έδρας στα play offs.

Τα δεκάλεπτα: 15-17, 34-40, 49-61, 72-74
Δείτε το Στατιστικό του Αγώνα ΕΔΩ:

Μάνος Φυρογένης
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0