Box to Box

Money League: Δεν αργεί η ώρα που οι 20 ομάδες της Premier League θα είναι στην λίστα του top 30 και είναι ένα μάθημα οικονομίας προς όλους τους υπόλοιπους!

Money League: Δεν αργεί η ώρα που οι  20 ομάδες της Premier League θα είναι στην λίστα του top 30 και είναι  ένα μάθημα οικονομίας προς όλους τους υπόλοιπους!
Η απόλυτη κυριαρχία των αγγλικών συλλόγων στο θέμα των εσόδων που αποτυπώνεται από την 26η ετήσια έρευνα της Deloitte αποτελεί ένα ξεκάθαρο καμπανάκι προς τους υπόλοιπους του Big 5 στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα! Η αγγλική λίγκα  ούτε είναι φούσκα ούτε πρόκειται να σκάσει, όπως ευελπιστούσαν πριν μία δεκαετία και πριν από μία πενταετία ακόμα, οι Ισπανοί και οι Ιταλοί αρθρογράφοι! Και δεν αργεί η μέρα που όλες οι ομάδες, και οι 20 της Premier League θα είναι στην πρώτη 30αδα του Money League!

Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Για πρώτη φορά, περισσότεροι από τους μισούς από τους 20 κορυφαίους συλλόγους (11 από τους 20) σε επίπεδο εσόδων σε αυτό το Money League που  αναδεικνύει από το 1997 η Deloitte είναι από μια χώρα - την Αγγλία - υπογραμμίζοντας  την οικονομική υπεροχή της Premier League και τον τρόπο με τον οποίο οι σύλλογοι μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν καλύτερα το κύμα του COVID. Και δείχνει ξεκάθαρα πόσο μπροστά ήταν η Premier League επιμένοντας σε εξισορροπημένο τρόπο κατανομής των  εσόδων σε αντίθεση με το τραγικό παράδειγμα για την Ισπανία των «άπληστων» Ρεάλ και Μπαρτσελονα που…. κατάπιαν τους υπόλοιπους πριν από δεκαετίες!

Η νέα λίστα που ανακοινώθηκε έχει πρώτη την Μάντσεστερ Σίτι για μία ακόμη σεζόν,  η οποία έχει αυξήσει εντυπωσιακά τα έσοδα της, και μπήκε στην πρώτη πεντάδα μόλις το 2015-16.

Αυτό που πραγματικά εντυπωσιάζει  είναι πώς κατάφερε η Λίβερπουλ για πρώτη φορά να ξεπεράσει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα έσοδα. Μία ομάδα που κυριαρχούσε μέχρι πριν από μερικά χρόνια στην κορυφή μαζί με Ρεάλ και Μπαρτσελόνα, οι οποίες μπορεί να βελτίωσαν την κατάσταση αλλά εκεί που πριν την πανδημία βρισκόντουσαν στην πρώτη τριάδα, πλέον αντιμετωπίζουν μία καινούργια τάξη πραγμάτων!

Εδώ να σημειώσουμε πόσο σημαντικό ήταν που γύρισε ο κόσμος στα γήπεδα μετά από την σεζόν 2020 – 21 που ήταν την περίοδο της πανδημίας. Σε αυτό το κομμάτι όμως και πάλι υπερτερούν οι Άγγλοι διότι έχουν οργανώσει έτσι τα γήπεδα τους, που μπορούν κάθε αγωνιστική ημέρα να εισπράττουν πάρα πολλά χρήματα σε αντίθεση με τους Ισπανούς και τους Ιταλούς, που τα περισσότερα γήπεδα τους έχουν γεράσει και δεν προσφέρουν διαφορετικές επιλογές σε έναν πελάτη, εκτός από το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι!

Συνεπώς, πριν αρχίσουν τις κατάρες, οι διάφοροι  κονδυλοφόροι από Ιταλία… μεριά αλλά και Ισπανία, λέγοντας πως αν δεν γίνει η European Super League δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν σε έσοδά τους Άγγλους, ας φροντίσουν να πάρουν μαθήματα και να δουν πώς λειτουργούν, όχι η Λίβερπουλ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Άρσεναλ, και η Μάντσεστερ Σίτι, αλλά η Γουέστ Χαμ, η Σαουθάμπτον, η Γουλβς και η Λέστερ. Ομάδες δηλαδή, οι οποίες έχουν φύγει πάρα πολύ μπροστά εμπορικά σε σύγκριση με το σύνολο των συλλόγων του ιταλικού πρωταθλήματος!

Η Deloitte προειδοποιούσε ήδη 20 χρόνια τώρα πως αυτή η ανισομερής κατανομή εσόδων στα τηλεοπτικά δικαιώματα που υπήρχε σε κάποια πρωταθλήματα, όπως το ισπανικό, κυρίως μακροπρόθεσμα θα δημιουργούσε τρομερές ανακατατάξεις. Αντίθετα, οι Άγγλοι που ήταν πολύ πίσω στις αρχές των 90s στο κομμάτι των εμπορικών δικαιωμάτων και των τηλεοπτικών,  εκτοξεύτηκαν!

Πλέον οι 11 ομάδες στις 20 είναι δικές τους,  ενώ στην επόμενη δεκάδα έως την θέση 30 συνεχίζουν και κυριαρχούν με πέντε συλλόγους, όπως η Άστον Βίλα, η Μπράιτον, η Γουλβς, η Κρίσταλ Πάλας και η Σαουθάμπτον!

Η  σταθερή αύξηση στον αριθμό των αγγλικών συλλόγων στο Money League την τελευταία δεκαετία, γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακή, καθώς σύλλογοι που δεν έχουν αγωνιστεί σε  διοργανώσεις της UEFA και που έχουν γήπεδα μέτριου μεγέθους, έχουν μπει στην κατάταξη σε βάρος συλλόγων από τα άλλα «Big 5» πρωταθλήματα που αγωνίζονται τακτικά στην Ευρώπη!

Αυτό το επιβεβαιώνει η εμφάνιση της Λιντς Γιουνάιτεντ στην κατάταξη για πρώτη φορά από τη σεζόν 2002/03, με τον σύλλογο να αγωνίζεται στη Championship μόλις τρεις σεζόν πίσω το 2019/20.

Στη λίστα  των κορυφαίων 30, υπάρχουν 16 αγγλικοί σύλλογοι, που αντιπροσωπεύουν το 80% όλων των συλλόγων στην Premier League. Η υπόλοιπη κατάταξη των κορυφαίων περιλαμβάνει πέντε συλλόγους από τη La Liga, τρεις από τη Serie A και την Bundesliga και μία από τη Ligue 1, οι οποίοι συμμετείχαν σε διοργανώσεις συλλόγων της UEFA το 2021/22 και, με εξαίρεση τη Βιγιαρεάλ, έπαιξαν σε ένα γήπεδο χωρητικότητας άνω των 40.000  (και πάνω από 60.000) για όλους εκτός από την Παρί Σεν Ζερμέν, τη Γιουβέντους, τη Σεβίλλη και την Άιντραχτ Φρανκφούρτης! 

Η Μπενφίκα (24η) και ο Άγιαξ (27η) ήταν οι μόνες ομάδες εκτός των «μεγάλων πέντε» πρωταθλημάτων που κατατάχθηκαν στην πρώτη 30άδα, λόγω της σταθερής απόδοσης στην Ευρώπη με μια παρουσία στους προημιτελικούς και στη φάση των «16» στο UEFA Champions League αντίστοιχα.

Η πικρή αλήθεια λοιπόν που αρνήθηκαν να δουν κατάματα ο Πέρεθ, ο Ανιέλι και ο Λαπόρτα και οργάνωναν το πραξικόπημα της European Super League, είναι πως η UEFA δίνει εξαιρετικά χρήματα που θα βελτιωθούν ακόμα περισσότερο μετά το νέο συμβόλαιο με τα κανάλια από το καλοκαίρι του 2024. Και το βασικότερο απ’ όλα είναι πως η Eυρωπαϊκή Oμοσπονδία δεν εμποδίζει κανέναν να πάρει μέρος στη διοργάνωση και να φτάσει μακριά, οπότε να εισπράξει αυτά τα χρήματα σε αντίθεση με το έκτρωμα που ήθελαν να δημιουργήσουν οι «πραξικοπηματίες» και το οποίο φυσικά θα ήταν ένα κλειστό κλαμπ!

Ο Πέρεθ βέβαια σήκωσε το λάβαρο της επανάστασης, προκειμένου η Ρεάλ κυρίως να εισπράττει παραπάνω λεφτά και να κάνει ως νέος χαλίφης κουμάντο αυτός αντί του Τσέφεριν και της UEFA! Και έπεισε και τον Λαπόρτα ως… ουραγός να ακολουθήσει  τυφλά, για να σωθεί μαζί η ουσιαστικά χρεωκοπημένη Μπαρτσελόνα από τα πιθανά χρήματα αμερικανικών funds!

Ο Περεθ μπορεί να έμοιαζε ωα σταυροφόρος, αλλά βέβαια δεν είχε κάποια πρεμούρα να εισπράξει η Βιγιαρεάλ, η Μαγιόρκα ή η Σοσιεδάδ παραπάνω χρήματα, παρά μόνο η Ρεάλ, η Μπαρτσελόνα και η Γιουβέντους, βλέποντας τους αγγλικούς συλλόγους να εκτοξεύονται οικονομικά!

Βραχυπρόθεσμα, η ανωτερότητα των εσόδων των αγγλικών συλλόγων είναι απίθανο να αμφισβητηθεί και τώρα πρέπει να αναρωτηθεί κανείς αν θα αργήσει η ώρα που θα δούμε και τους 20 συλλόγους της Premier League στην πρώτη 30άδα. Προσωπικά, θεωρώ ότι είναι το πολύ μια πενταετία μακριά αυτή η στιγμή!

Ανάμεσα στα μεγάλα πέντε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα από τα οποία οι σύλλογοι της Money League τείνουν να προέρχονται, μόνο η Premier League και η La Liga ξεκίνησαν νέους κύκλους δικαιωμάτων εκπομπής το 2022/23. Η Premier League σημείωσε αύξηση της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων μέσων ενημέρωσης, λόγω της ζήτησης από τους διεθνείς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, οι οποίοι είδε την αξία των διεθνών δικαιωμάτων να αυξάνεται κατά 422 εκατομμύρια ευρώ ανά σεζόν (αύξηση 26% για τον κύκλο 2022/23 έως το  2024/25 σε σύγκριση με τον κύκλο 2019/20 έως 2021/22.

Η αξία των εγχώριων δικαιωμάτων  παρέμεινε σταθερή, καθώς οι συμφωνίες με τους υπάρχοντες κατόχους δικαιωμάτων επεκτάθηκαν για άλλες τρεις σεζόν. Εν τω μεταξύ, η La Liga ξεκίνησε έναν νέο κύκλο εγχώριων μεταδόσεων. Και συμφώνησε με ραδιοτηλεοπτικούς φορείς για μια εκτεταμένη πενταετή περίοδο, δίνοντας  ορισμένα πακέτα δικαιωμάτων σε μη αποκλειστική βάση. Σε μία πρώτη ματιά αυτό θα έμοιαζε κακό εμπορικά μακροπρόθεσμα, όμως κάνει το προϊόν πιο προσεγγίσιμο σε διαφορετικές ηλικίες άρα και πιο βιώσιμο!

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0