Πρόσωπα

Χρήστος Μανδάς: Ναι, ο ΟΦΗ έχει πια τερματοφύλακα! (video)

Χρήστος Μανδάς: Ναι, ο ΟΦΗ έχει πια τερματοφύλακα! (video)

Ο Χρήστος Μανδάς, δίχως δόση υπερβολής, «έχει πάρει σπίτι του» τη φανέλα του βασικού τερματοφύλακα κάτω από τα δοκάρια του ΟΦΗ και οι φίλοι της ομάδας, έχουν ένα λόγο λιγότερο να ανησυχούν. Από το πέναλτι του Χάμες ως και την εξαιρετική εμφάνιση της Τούμπας, ο 21χρονος γκολκίπερ έχει αποδείξει ότι η ομάδα μπορεί να βασιστεί πάνω του. Πλέον μετρά τρία σερί ματς δίχως να δεχθεί γκολ και η συνέχεια προμηνύεται... λαμπρή!

Σχετικά Άρθρα

«Ένας τερματοφύλακας συνήθως είναι αόρατος, μέχρι να κάνει κάποια γκάφα. Τότε όλοι ασχολούνται μαζί του». Η συγκεκριμένη φράση περιγράφει πως ο περισσότερος κόσμος αντιλαμβάνεται το ρόλο του τερματοφύλακα. Στην περίπτωση του Χρήστου Μανδά όμως, ισχύει το αντίθετο! Ο Έλληνας γκολκίπερ έχει μπει για τα καλά στις «καρδιές» των φίλων του ΟΦΗ, κάτι που αποτελεί το επιστέγασμα καλών εμφανίσεων και σκληρής δουλειάς.

Οι «ασπρόμαυροι» κατάφεραν να φύγουν από την Τούμπα με το βαθμό της ισοπαλίας κόντρα στον ΠΑΟΚ (0-0) και αναμφίβολα αυτό το αποτέλεσμα φέρει την υπογραφή του Χρήστου Μανδά. Ο νεαρός τερματοφύλακας ήταν ο MVP της αναμέτρησης, καθώς με τις επεμβάσεις του «κράτησε όρθιους» τους Κρητικούς.

Ο Όμιλος μετά την επανέναρξη του πρωταθλήματος εκπλήσσει με τις εμφανίσεις του, οι οποίες έχουν βελτιωθεί στο έπακρο, με τον Βάλντας Νταμπράουσκας στον πάγκο. Αν όμως υπάρχει ένας ποδοσφαιριστής στην ομάδα που ακόμα και πριν την έλευση του Λιθουανού είχε πραγματοποιήσει καλές εμφανίσεις, μέσα στη γενικότερη μετριότητα του ΟΦΗ, αυτός ήταν ο 21χρονος τερματοφύλακας. Μέσα από σκληρή δουλειά και προσήλωση στον στόχο του, κατάφερε όχι μόνο να είναι η πρώτη επιλογή κάτω από τα δοκάρια της ομάδας, αλλά πλέον έχει αναντικατάστατος.

Η μεταγραφή στον ΟΦΗ

Ο Μανδάς βρέθηκε στην Κρήτη και τον ΟΦΗ από την… πίσω πόρτα, με τη μεταγραφή του να μην προξενεί «θόρυβο». Στο Ηράκλειο βέβαια ήθελαν αρκετά να τον αποκτήσουν, αφού πίστευαν στο ταλέντο του. Το συμβόλαιο του νεαρού γκολκίπερ με τον Ατρόμητο έληγε το καλοκαίρι του 2022 και θα μπορούσε να ντυθεί στα «ασπρόμαυρα» ως ελεύθερος.

0Τελικά αυτό έγινε ένα εξάμηνο νωρίτερα, καθώς αποτέλεσε μέρος στην μεταγραφή του Αντίλ Ναμπί. Ο Άγγλος εξτρέμ άφησε τον ΟΦΗ κατά τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο του 2022 και μετακόμισε στο Περιστέρι, με τον Μανδά να ακολουθεί το ανάποδο δρομολόγιο.

Ο Ναμπί έκτοτε σημείωσε έξι εμφανίσεις με τον Ατρόμητο στην Super League, οι περισσότερες ως αλλαγή και μετά από μία αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό το Μάρτιο του 2022… αγνοείται! Αντίθετα, ο Χρήστος Μανδάς χρειάστηκε να κάνει πολύ υπομονή για να πάρει την ευκαιρία του, αφού βασικός κάτω από τα δοκάρια του ΟΦΗ ήταν ο διεθνής Καμερουνέζος, Ντέβις Επασί.

«Περιμένω πάρα πολύ να αγωνιστώ με τη φανέλα του ΟΦΗ. Το σκέφτομαι συνέχεια και σε κάθε προπόνηση προσπαθώ να δείχνω ότι είμαι έτοιμος. Εύχομαι να γίνει σύντομα, είναι κάτι σημαντικό για εμένα και θα είμαι πολύ χαρούμενος αν γίνει στο γήπεδο του ΟΦΗ», είχε δηλώσει λίγο την πρώτη του συμμετοχή με την ομάδα.

Ο 21χρονος γκολκίπερ εν τέλει πήρε το «βάφτισμα του πυρός» υπό τον Νίκο Νιόπλια την τελευταία αγωνιστική των πλέι-άουτ της Super League σε ένα ματς που η ομάδα του ηττήθηκε με 5-0 από το Βόλο.

Το καλοκαίρι που ακολούθησε ο Επασί παραχωρήθηκε σε ομάδα της Σαουδικής Αραβίας και ο Μανδάς χρησιμοποιήθηκε σε μερικά φιλικά από τον Νιόπλια, λίγο πριν την έναρξη της σεζόν. Ωστόσο, η απόκτηση του Σόνι Στίβενς έριξε και πάλι στο «νούμερο 2» τον νεαρό Έλληνα.

Η επέμβαση στο πέναλτι του Χάμες Ροντρίγκες και η καθιέρωση

Η υπομονή, αλλά κυρίως η επιμονή του Μανδά στις προπονήσεις επιβραβεύτηκε και μάλιστα ο Νιόπλιας τον εμπιστεύτηκε για πρώτη φορά τη φετινή σεζόν στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Ολυμπιακό. Και τι καλύτερο για να δείξεις την αξία σου από το να αποκρούσεις ένα πέναλτι του Χάμες Ροντρίγκες«Έκανες φοβερή απόκρουση στο πέναλτι. Δεν το πίστευα πως έβγαλες τόσο δυνατή μπάλα με το ένα χέρι και τέτοια τεχνική. Μπράβο σου. Είσαι σπουδαίος τερματοφύλακας», ήταν το σχόλιο του Κολομβιανού στον νεαρό.


Από εκείνο το παιχνίδι κι έπειτα ο Μανδάς δεν έχει βγει από την ενδεκάδα του ΟΦΗ και ήδη ο Στίβενς… ψάχνεται για μεταγραφή, αφού βλέπει ότι ο νεαρός γκολκίπερ έχει μέλλον. Ακόμα και μετά την αποχώρηση του Νιόπλια, ο Νταμπράουσκας που τον διαδέχθηκε δεν σκέφτηκε στιγμή να τον αφήσει στον πάγκο.

MVP του Οκτώβρη και του Νοέμβρη, «στα προσεχώς» και του Γενάρη

Κάθε ενδεκάδα του ΟΦΗ ξεκινά πλέον με τον Μανδά στο «νούμερο 1» κι εκείνος έχει αρχίσει να δείχνει τις ικανότητές του. Για δύο συνεχόμενους μήνες (Οκτώβρη - Νοέμβρη) αναδείχθηκε MVP της ομάδας του και κάτι τέτοιο μοιάζει ότι θα συμβεί και τον Ιανουάριο, αφού ήδη έχει διατηρήσει σε τρία διαδοχικά ματς ανέπαφη την εστία του.

Απέναντι μάλιστα στον ΠΑΟΚ, πραγματοποίησε την καλύτερη φετινή του εμφάνιση. Οι εφτά επεμβάσεις του, με αποκορύφωμα αυτή στο σουτ του Ολιβέιρα στο 90’ χάρισαν έναν πολύτιμο βαθμό στον ΟΦΗ. Ο ίδιος όμως και πάλι έμεινε ταπεινός. «Θέλω να νικάει η ομάδα μου και ας μην είμαι ο πρωταγωνιστής».

Συνολικά ως τώρα στη σεζόν έχει αγωνιστεί σε 12 αγώνες στην Super League και κράτησε τέσσερις φορές ανέπαφη την εστία του. Παράλληλα έχει 40 επεμβάσεις, οι 25 εκ των οποίων σε προσπάθειες μέσα από την περιοχή. Το σημαντικότερο όλων όμως -και κυρίως για τον ίδιο- είναι ότι πλέον αγωνίζεται με μεγάλη αυτοπεποίθηση και πίστη στις ικανότητές του.

Σαφέστατα είναι μία από τις περιπτώσεις που θα απασχολήσουν αρκετά στο μέλλον, όχι μόνο τους «μεγάλους» της Ελλάδας και ομάδες του εξωτερικού. Ο Μανδάς άλλωστε είναι ένα όνομα που έχει ακουστεί σε αρκετά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ενώ μάλιστα στην Ιταλία τον είχαν παρομοιάσει με τον Ντοναρούμα στο παρελθόν. 

mandas_1.jpg

Μπορεί λοιπόν οι φίλοι του ΟΦΗ να αποδοκίμασαν έντονα τους «Σαμαράδες» πριν την αποχώρησή τους από το σύλλογο, αλλά τουλάχιστον εδώ πρέπει να τους παραδεχθούν, αφού εκείνοι έφεραν τον Μανδά στην ομάδα, η οποία έχει στο ρόστερ της πια έναν «φύλακα άγγελο».

Βασίλης Βασιλείου

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0