Face to Face

Ο Χόρχε Μπουρουτσάγκα στο BN Sports: «Αγκάλιασα τον Μαραντόνα και του φώναζα 'τι έβαλες ρε π.... γιε;;;'» (video)

Ο Χόρχε Μπουρουτσάγκα στο BN Sports: «Αγκάλιασα τον Μαραντόνα και του φώναζα 'τι έβαλες ρε π.... γιε;;;'» (video)
Αφιέρωμα στο Παγκόσμιο Κύπελλο, μέρος 3ο. Μεξικό, 1986. Το Μουντιάλ του Μαραντόνα. Αυτός το «σημάδεψε», ίσως του «ανήκει», αλλά το γκολ που το χάρισε στην Αργεντινή, το έβαλε ο Χόρχε Μπουρουτσάγκα.
Σχετικά Άρθρα
Συνέντευξη στον Φάνη Τσοκανά

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986, σημαδεύτηκε σε τεράστιο βαθμό από τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Συχνότερα αναφέρεται ως το «Μουντιάλ του Μαραντόνα», παρά ως του Μεξικού, που το «φιλοξένησε».

Το «χέρι του Θεού», το γκολ του αιώνα, η «doppietta» του στον ημιτελικό με το Βέλγιο. Αναμφισβήτητα, πρόκειται για την επιδραστικότερη προσωπικότητα της διοργάνωσης. Ακόμα και το γκολ που «χάρισε» το τρόπαιο στην Αργεντινή, προήλθε από δική του πάσα.

Ο άνθρωπος που υποδέχθηκε την μπάλα και τελειώνοντας την «κούρσα» του, την έστειλε στα δίχτυα, Χόρχε Μπορουτσάγκα, θυμάται, μιλώντας στο BN Sports, όσα βίωσε στα γήπεδα του Μεξικού, ενώ απαντά στο ερώτημα, αν η κατάκτηση της κορυφής του κόσμου εν έτει 1986, θα ήταν δυνατή χωρίς τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα!

BURRU.png

«Πιστεύαμε πως είχαμε καλή ομάδα και το δείξαμε ήδη από τα πρώτα ματς. Κερδίσαμε τη Νότια Κορέα (3-1) και τη Βουλγαρία (2-0), ενώ ήρθαμε ισόπαλοι με την Ιταλία (1-1). Δεν πιστεύαμε, όμως, πως θα φτάσουμε έως τον τελικό.

Ο προπονητής μας, Κάρλος Μπιλάρδο, ίσως το πίστευε περισσότερο από εμάς. Κάναμε διπλές προπονήσεις, γιατί πίστευε πως μπορούμε να διεκδικήσουμε κάτι περισσότερο. Ο Κάρλος ήταν ένας από τους βασικότερους λόγους της επιτυχίας μας. Η πορεία μας, ωστόσο, δεν ήταν στρωμένη με... ροδοπέταλα. Ειδικά το ματς με την Ουρουγουάη στη φάση των 16, ήταν ένας δεύτερος τελικός!

Γνωριζόμασταν καλά μεταξύ μας, ενώ η αντιπαλότητα ανάμεσα στις δύο χώρες, όταν πρόκειται για ποδόσφαιρο, είναι γνωστή! Είχαν ορίσει, μάλιστα, ως διαιτητή, τον κορυφαίο Ιταλό, Λουίτζι Ανιολίν, για να σταματήσει τον πόλεμο του Ρίο ντε λα Πλάτα, όπως ονομάστηκε. Σε εκείνο το ματς, ίσως κάναμε την καλύτερή μας εμφάνιση στη διοργάνωση.

Αν έπρεξε να επιλέξω ένα σημείο που είπαμε πως μπορούμε να κατακτήσουμε το τρόπαιο, είναι εκείνο το παιχνίδι, το οποίο κερδίσαμε, εν τέλει, με 1-0»
, θυμάται χαρακτηριστικά. Η συγκεκριμένη αναμέτρηση είναι και η μόνη του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1986, που ο Μαραντόνα δεν σκόραρε ή δημιούργησε γκολ!



«Κανείς δεν θα μάθει ποτέ, αν θα κατακτούσαμε το Μουντιάλ χωρίς τον Μαραντόνα. Το σημαντικότερο για εμάς, όμως, είναι πως στη συγκεκριμένη διοργάνωση, ίσως έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο της καριέρας του, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως είχε ανάγκη και την υπόλοιπη ομάδα. Και η τότε ομάδα της Αργεντινής, είχε αρκετούς παίκτες στο υψηλότατο επίπεδο».


Αβίαστα, ο Μαραντόνα παραμένει στο επίκεντρο της συζήτησης. Άλλωστε, Χόρχε Μπουρουτσάγκα ήταν ο πρώτος που έτρεξε προς το μέρος του, όταν «άδειασε» ολόκληρη την ομάδα της Αγγλίας για να στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Ποια στιχομυθία ακολούθησε στους πανηγυρισμούς;

«Απίστευτο γκολ. Το καλύτερο που έχει μπει ποτέ σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Προσπαθούσα να τον πιάσω και να τον αγκαλιάσω για αρκετά μέτρα! Όταν τα κατάφερα στο κόρνερ του φώναξα: "Τι έκανες ρε π.... γιε;;;"

Έχουν περάσει 36 χρόνια, αλλά το θυμάμαι σαν τώρα. Όσον αφορά το "Χέρι του Θεού"; Ας πούμε πως εκτός από σπουδαίος ποδοσφαιριστής, ήταν κι ένας ταλαντούχος ηθοποιός!»



Ταλαντούχος, ωστόσο, ήταν ο Χόρχε Μπουρουτσάγκα. Και το απέδειξε στην πιο κρίσιμη στιγμή: στον τελικό με τη Δυτική Γερμανία, την ώρα που η Αργεντινή έμοιαζε «μπλοκαρισμένη» στο 2-2.

«Το όνειρο κάθε ποδοσφαιριστή είναι να παίξει σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Σκέψου να σκοράρεις και στον τελικό του...

Δυσκολεύομαι να το περιγράψω. Σίγουρα είναι η πιο ευτυχισμένη στιγμή της καριέρας μου. Συμπαίκτες να τρέχουν να με αγκαλιάσουν, τα δακρύα τους, τα δικά μου. Στιγμές που συμβαίνουν μία φορά στη ζωή και μόνο το ποδόσφαιρο μπορεί να στις χαρίσει.

Κάθε φορά που πλησιάζει ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, ξαναζώ τη δική μας επιτυχία. Μετά από 36 χρόνια, δεν σκέφτομαι το γκολ και την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 365 ημέρες τον χρόνο.

Πίστεψέ με, όμως, τα πρώτα χρόνια, δεν υπήρχε ημέρα που να μην βλέπω το γκολ μου στον τελικό!»




Ποιος ξέρει; Ίσως το επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο δώσει στον Χόρχε Μπουρουτσάγκα ένα νέο λόγο για να νιώθει περήφανος ή σωστότερα, νέο... υλικό για να παρακολουθεί καθημερινά!

«Η τωρινή εκδοχή της εθνικής ομάδας της Αργεντινής, με πείθει. Έχει υψηλές προδιαγραφές, ψυχολογία, είναι αήττητη σε τόσα ματς και πάνω από όλα, έχει τον Μέσι! Ένα ποδοσφαιρικό φαινόμενο, σαν τον Μαραντόνα, από άλλη εποχή, όμως, και με διαφορετική προσωπικότητα. Κοινό σημείο τους; Η Αργεντινή! Το έργο της, ωστόσο, δεν θα είναι εύκολο.

Η κατάκτηση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι το πιο δύσκολο εγχείρημα στο ποδόσφαιρο. Το διεκδικούν 32 ομάδες και δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη.

Το μυαλό στο έδαφος, λοιπόν, γιατί το Μουντιάλ δεν συγχωρεί! Από τη μία πλευρά, ένα λάθος του αντιπάλου αρκεί για να σου προσφέρει τέσσερα χρόνια χαράς, αλλά ένα δικό σου, ίσως κοστίσει τέσσερα χρόνια αναμονής!

Σε κάθε περίπτωση, η Αργεντινή είναι ικανή να πετύχει. Δεν παίζει μόνη της, όμως. Τόσο η Βραζιλία, όσο και η Γαλλία, έχουν απίστευτη ποιότητα στο ρόστερ τους, ενώ σε κανένα Παγκόσμιο Κύπελλο, δεν γίνεται να αφήνεις εκτός συζήτησης τη Γερμανία. Όπως μας είχε πει στα αποδυτήρια, στο ημίχρονο του τελικού του 1986 ο Κάρλος Μπιλάρδο "είναι στο DNA της Γερμανίας να επανέρχεται!"


Ελπίζω στο τέλος της διοργάνωσης να πανηγυρίζουμε όλοι μαζί».

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0