Sports Βusiness

Τα πλούσια μπάτζετ δίνουν τίτλους στην Ευρώπη!

Τα πλούσια μπάτζετ δίνουν τίτλους στην Ευρώπη!

Τα κορυφαία πρωταθλήματα της «γηραιάς ηπείρου» ολοκληρώνονται με την υπόθεση-τίτλος να έχει ξεκαθαρίσει σε πολλά από αυτά, ακόμα και μαθηματικά, αποδεικνύοντας πως τα χρήματα και τα ακριβά ρόστερ ,απέδωσαν τα αναμενόμενα εντός του αγωνιστικού χώρου, τουλάχιστον στην πλειονότητα.

Πολλές φορές ακούγεται η φράση πως «τα χρήματα δεν παίζουν μπάλα», ειδικά μετά από μεγάλες εκπλήξεις. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και η πετυχημένη πορεία της Βιγιαρεάλ στο φετινό Champions League καθώς και ο πρόωρος αποκλεισμός της πανάκριβης Παρί Σεν Ζερμέν και της εξίσου ισχυρής Μπάγερν Μονάχου.

Παρόλα αυτά στα εγχώρια πρωταθλήματα που οδεύουν προς ολοταχώς για την ολοκλήρωση τους, η φράση αυτή δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος, τουλάχιστον όχι για τη σεζόν 2021-22. Άνω τελεία αποτελεί η αποτυχία της Γιουβέντους να αποδείξει την οικονομική της ανωτερότητα, με τις οικονομικές διαφορές παρόλα αυτά στο ιταλικό ποδόσφαιρο να μην είναι τόσο χαοτικές.

Premier League (Μάντσεστερ Σίτι 959,3 – Λίβερπουλ 900,5 εκατομμύρια)

Σε πρωτάθλημα τουλάχιστον δυο ταχυτήτων έχει εξελιχθεί η Premier League τα τελευταία χρόνια με τη Μάντσεστερ Σίτι και τη Λίβερπουλ να ξεφεύγουν των υπολοίπων. Βέβαια η διαφορά αυτή είναι εμφανής και στο κομμάτι των μπάτζετ των δυο αυτών συλλόγων αφού μονάχα η Τσέλσι (852 εκατομμύρια) φαινόταν ικανή να τις ανταγωνιστεί βάσει των οικονομικών συσχετισμών στην αρχή της χρονιάς. Οι «Πολίτες» και οι «Reds» οδεύουν χέρι-χέρι προς τον τίτλο του πρωταθλητή Αγγλίας, με τη διαφορά στα ρόστερ τους να ανέρχεται σε λιγότερο από 60 εκατομμύρια ευρώ.

 La Liga (Ρεάλ Μαδρίτης – 756,5 εκατομμύρια)

Αναμενόταν ένα από τα συναρπαστικότερα πρωταθλήματα των τελευταίων ετών στη La Liga, η σταθερότητα των «μερένγκες» όμως δεν έδωσε περιθώρια για αμφισβήτηση, παρά την ανταγωνιστική ομάδα της Σεβίλλης στο μεγαλύτερο κομμάτι της λίγκας. Οι οικονομικοί συσχετισμοί δεν ήταν μεγάλοι ανάμεσα στις δυο κορυφαίες ομάδες της πρωτεύουσας και τη Μπαρτσελόνα, παρόλα αυτά η Ρεάλ Μαδρίτης το έκανε να φαίνεται εύκολο αν και η ψαλίδα ως προς τα μπάτζετ ήταν μικρή (λιγότερο από 100 εκατομμύρια συγκριτικά με την Ατλέτικο και τους «Μπλαουγκράνα»). Αντίθετα, η Σεβίλλη του Λοπετέγκι που ανταγωνιζόταν τη Ρεάλ για μεγάλο διάστημα είναι κατά 350 εκατομμύρια φθηνότερη.

Serie A (Μίλαν 480,1 – Ίντερ 528,9 εκατομμύρια)

Η Serie A αποτελεί τη μοναδική λίγκα που παρεκκλίνει του φετινού κανόνα και αποτελεί την εξαίρεση. Αν και οι διαφορές ανάμεσα στις τέσσερα ακριβότερα ρόστερ των ομάδων της γειτονικής χώρας είναι μικρές (75 εκατομμύρια χωρίζουν την πρωτοπόρο της λίστας Γιουβέντους από την τέταρτη Μίλαν), όλα δείχνουν πως ο τίτλος του πρωταθλητή Ιταλίας θα καταλήξει στο Μιλάνο. Το μοναδικό που μένει να διασαφηνιστεί είναι αν θα βαφτεί «ροσονέρο» ή «νερατζούρο». Η οικονομική πόλωση των δυο κορυφαίων συλλόγων της Λομβαρδίας είναι μικρή (περί τα 50 εκατομμύρια ευρώ), γεγονός που δικαιολογεί τις πολλές εναλλαγές στην κορυφή και την αβεβαιότητα ως προς το τρόπαιο, τέσσερις στροφές πριν το τέλος.

Bundesliga (Μπάγερν Μονάχου - 804,5 εκατομμύρια)

Δεν έχουν αντίπαλο οι Βαυαροί εντός των τειχών και το γεγονός αυτό το απέδειξαν για μια ακόμα φορά κατακτώντας άνετα τη «σαλατιέρα», τη δέκατη στη σειρά. Η Μπάγερν Μονάχου κυριάρχησε στη Bundesliga και δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης της ανωτερότητας της. Τα 250 εκατομμύρια διαφοράς άλλωστε που τη χωρίζουν από τη δεύτερη του βαθμολογικού πίνακα Ντόρτμουντ ήταν αρκετά για να καλυφθούν και κάπως έτσι η οικονομική υπεροχή της αρμάδας του Νάγκελσμαν δικαιολογήθηκε και έμπρακτα.

 Ligue 1 (Παρί Σεν Ζερμέν - 903,4 εκατομμύρια)

Μπορεί ο μεγάλος στόχος για τους Παριζιάνους να χάθηκε από νωρίς (κατάκτηση του Champions League) αλλά στο γαλλικό πρωτάθλημα η ομάδα του Ποτσετίνο έκανε περίπατο, επιστρέφοντας στη κορυφή. Η διαφορά στα μπάτζετ ήταν υπερδιπλάσια από τη 2η ισχυρότερη οικονομική δύναμη της Ligue 1 (Μονακό 350 εκατομμύρια) και ακόμα μεγαλύτερη από τη Μαρσέιγ (τις χωρίζουν 650(!) εκατομμύρια), που φιγουράρει στη δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα. Ποσά που ζαλίζουν και απόσταση χαοτική από τους υπόλοιπους διεκδικητές που ήταν αδύνατο να κλείσει, παρά το περσινό στραπάτσο και το «θαύμα» της Λιλ.

Οι εκπλήξεις των Τοπ-5 πρωταθλημάτων

Εκπλήξεις δεν υπάρχουν μόνο ευχάριστες αλλά και δυσάρεστες με χαρακτηριστικότερη όλων την Έβερτον (447,7 εκατομμύρια). Το ρόστερ των «ζαχαρωτών» κοστίζει 300 εκατομμύρια παραπάνω από το αντίστοιχο της ουραγού της λίστας Μπέρνλι, όμως τα αποτελέσματα άλλα δείχνουν. Οι 32 πόντοι που έχει συγκεντρώσει η ομάδα του Λάμπαρντ την φέρνουν εντός της ζώνης του υποβιβασμού, μαχόμενη για την ίδια της την ύπαρξη, ενώ ταυτόχρονα η σαφώς πιο αδύναμη οικονομικά ομάδα του Μάικλ Τζάκσον, την έχει «καβαλήσει».
0_GettyImages-1392609185_1_2.jpg

Μια τέτοια είναι και η Στουτγκάρδη στο χώρο του γερμανικού ποδοσφαίρου (161,5 εκατομμύρια). Η ομάδα του Ντίνου Μαυροπάνου βρίσκεται στην 16η θέση, η οποία οδηγεί στα μπαράζ του υποβιβασμού, νιώθοντας παράλληλα την «καυτή ανάσα» της Αρμίνιας του Μπίλεφελντ. Βάσει μπάτζετ, οι «Σουηβοί» δεν φαινόταν πως θα κινδύνευαν όμως τα ρόστερ δεν παίζουν μπάλα στο χορτάρι.

Στη Γαλλία, η Σεντ Ετιέν δεν έχει την αίγλη του παρελθόντος ούτε τα χρήματα αλλά και η δυσμενής θέση που βρίσκεται (18η) δεν είναι αντιπροσωπευτική της οικονομικής δυναμικής του συλλόγου. Τα 105 εκατομμύρια ευρώ δεν έχουν φανεί στον αγωνιστικό χώρο και ο ιστορικός σύλλογος απειλείται με τον υποβιβασμό.

Μπορεί για κάποιες ομάδες ο πήχης να ήταν η παραμονή πριν την έναρξη της σεζόν, έστω και άνετα, όμως με το πέρασμα του χρόνου οι στόχοι επαναπροσδιορίστηκαν και εν τέλει «κυνηγούν» κάτι μεγαλύτερο. Μια τέτοια περίπτωση είναι και η Φράιμπουργκ (152,5 εκατομμύρια). Με τον Κρίστιαν Στράιχ για ενδέκατη σερί σεζόν στο τιμόνι της, η ομάδα της ομώνυμης πόλης στα δυτικά της Γερμανίας πραγματοποιεί παραμυθένια σεζόν έχοντας τρυπώσει στην τέταρτη θέση της Bundesliga, σε μια μάχη που φάνταζε άνιση. Σαν να μην έφτανε αυτό, έχει κλείσει θέση μεταξύ άλλων και στον τελικό του Κυπέλλου. Η φετινή πορεία της Φράιμπουργκ οδηγεί σε περίπατο τους οικονομικούς συσχετισμούς. 

Αντίστοιχη περίπτωση είναι και η λιγότερη δημοφιλής ομάδα της Μαδρίτης, η Ράγιο Βαγιεκάνο. Οι «φρανχιρόχος» μπορεί στα «χαρτιά» να έχουν το πιο αδύναμο ρόστερ ανάμεσα στις 20 ομάδες της La Liga (55,3 εκατομμύρια) παρόλα αυτά χάρη στο εξαιρετικό τους ξεκίνημα φιγουράρουν στη μέση της βαθμολογίας, πολύ μακριά από τις «σκοτούρες» της ζώνης του υποβιβασμού. Μάλιστα, στο πρώτο μισό της σεζόν έδειχναν ικανοί και για το κάτι παραπάνω.

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0