Box to Box

Κύπελλο Γερμανίας: Λειψία vs Φράιμπουργκ, ένας τελικός, δύο διαφορετικοί κόσμοι!

Κύπελλο Γερμανίας: Λειψία vs Φράιμπουργκ, ένας τελικός, δύο διαφορετικοί κόσμοι!

Το... χωριό από το Μπράισγκαου, η Φράιμπουργκ πανηγυρίζει την πρώτη πρόκριση σε τελικό Κυπέλλου Γερμανίας. Η... φυτευτή Λειψία ψάχνει το παρθενικό τρόπαιό της, για να δει επιτέλους τα υπέρογκα ποσά που επένδυσε η Red Bull να πιάνουν τόπο.

Γράφει ο Άλκης Τσαβδαράς

Τελικός Κυπέλλου Γερμανίας. Ραντεβού, κλασικά, στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου, στις 21 Μαΐου. Αντίπαλοι φέτος η Λειψία με τη Φράιμπουργκ. Βίοι αντίθετοι για δύο συλλόγους, που πρεσβεύουν από τη μία τη μοντέρνα έκδοση ενός κλαμπ και από την άλλη την όλη παράδοση των Γερμανών στο άθλημα.

Η Φράιμπουργκ μετρά 118 χρόνια ζωής. Επί 67 χρόνια έπαιζε στο περίφημο Dreisam Stadion (24.000 θέσεις, 360 ματς, 999 γκολ σύνολο). Φέτος μετακόμισε στο νέο στολίδι της, για το οποίο σας πληροφορήσαμε εκτενέστερα σε προηγούμενο άρθρο. Παιχνίδι αριθμών συνέχεια. Έφτασε τα 11 χρόνια στο τιμόνι της ομάδας ο Κρίστιαν Στράιχ. Ο 56χρονος είναι ότι πιο cult έχουν να παρουσιάσουν οι Γερμανοί προπονητές. Χαμηλό μπάτζετ, έξυπνες μεταγραφικές κινήσεις (κυρίως πωλήσεις), ειδυλλιακό τοπίο, λαϊκός κόουτς, συμπαθητική ομάδα. Όλοι, μα όλοι, την αγαπούν! Άγγιξε το όνειρο τη σεζόν 2012-13, αλλά η Στουτγκάρδη τη σταμάτησε στον ημιτελικό στο δρόμο για το Βερολίνο.

Αντίπαλός της είναι μία ομάδα χτισμένη με την αγορά του ΑΦΜ, της SSV Makranstädt το 2009, και με αφετηρία την 4η κατηγορία της χώρας. Η Red Bull «έφαγε πόρτα» αρχικά από τις θρυλικές Φορτούνα Ντίσελντορφ και Σαν Πάουλι, στην προσπάθεια να εισέλθει στο μαγικό κόσμο της Bundesliga. Μα τι σκεφτόταν;

Τελικά αποφάσισε να ρίξει το δόλωμά της στην πρώην Ανατολική Γερμανία. Είδαν χρήμα εκεί και γλυκάθηκαν. «Πούλησαν την ψυχή τους στο διάβολο», βλέπε Ντίντι Μάτεσιτς. Καλά, το μένος δεν πάει προσωπικά στον Αυστριακό μεγιστάνα του ομίλου των ισοτονικών ποτών. Είναι η γενικότερη αντίληψη των Γερμανών περί του ποδοσφαίρου.
ΝΑΙ στο... παραμύθι της Φράιμπουργκ, ΟΧΙ στις «φυτευτές» ομάδες τύπου Λειψία.
ΝΑΙ στους γνήσιους οπαδούς-μέλη των σύλλογων, ΟΧΙ στους «πελάτες» που θέλουν να προσελκύουν στο γήπεδο οι Ανώνυμες Εταιρείες.

Για του λόγου του αληθές, η Λειψία μετρά μόλις 21 (!) εκλεκτά μέλη, αριθμός που ανακοινώθηκε το Μάρτιο του 2021 (η Φράιμπουργκ είναι στα 30.000, Ιανουάριος 2022). Όχι, αιτήσεις για νέα εγγραφή μελών σαφώς και υπάρχουν. Η τακτική των πρώην Ανατολικογερμανών είναι περιορίσουν το λόγο στους οπαδούς, ώστε να μην αποκτήσουν την απαραίτητη δυναμική στα ενδότερα του συλλόγου, για παράδειγμα στις Γενικές Συνελεύσεις. Λίγοι και... ελεγχόμενοι είναι το μότο της ανερχόμενης δύναμης του γερμανικού ποδοσφαίρου, κάτι που κινείται εντελώς κόντρα στη λογική των ομάδων στη Γερμανία.

Η Λειψία μπορεί να δίνει τα τελευταία χρόνια σχεδόν μόνιμα ραντεβού κάθε Μάιο στην πρωτεύουσα για τον τελικό, τα χέρια της, όμως, δεν ακούμπησαν έως τώρα στο πολύτιμο τρόπαιο. Το 2019 ηττήθηκε άνευ αντίστασης 0-3 από την Μπάγερν. Μία από τα ίδια και στον περσινό θεσμό (2021). Τεσσάρα στο... κεφάλι από την Ντόρτμουντ (1-4). Τρίτος τελικός την τελευταία 4ετία τώρα με τη Φράιμπουργκ. Κανονικά θα έπρεπε να είναι ο δικός της θεσμός. Το Κύπελλο Γερμανίας. Για πρώτη φορά, στη φετινή έκδοση, θα είναι το πραγματικό φαβορί, χάρη στη σωστή κίνηση της απόλυσης του Τζέσι Μαρς και της πρόσληψης του Ντομένικο Τεντέσκο. Τρίτη και φαρμακερή λοιπόν;

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της γερμανικής Λίγκας (DFL), ο ετήσιος τζίρος της Φράιμπουργκ το 2021 ανήλθε στα 49 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα το ποσό των «ταύρων» εκτοξεύτηκε στα 147 εκατ. ευρώ! Αναφορικά με τη χρηματιστηριακή αξία των ρόστερ, επίσης υφίσταται μία χαοτική διαφορά. Στα 465,6 εκατ. ευρώ η «πλούσια» Λειψία, μόλις στα 152,25 εκατ. ευρώ η «μικρή» Φράιμπουργκ.

Απ’ όπου και να το πιάσει κανείς, το ζευγάρι του τελικού στο Κύπελλο Γερμανίας 2022 είναι ιδιαίτερο. Εκτός από την πολιτεία της Σαξωνίας, η υπόλοιπη χώρα θα υποστηρίζει τη φορμαρισμένη φέτος Φράιμπουργκ. Ιδεολογικά αυτό οφείλει να πράξει. Η θεωρία αναφέρει πως όσο πιο γοργά ανεβαίνει τα σκαλιά των επιτυχιών η Λειψία, τόσο πιο νωρίς θα πεθάνει το αυθεντικό ποδόσφαιρο.

Στο χέρι του τρελό-Στράιχ είναι να συνεχίσει ο θεσμός να θεωρείται παραδοσιακός ή αν οι «ταύροι» θα σπάσουν την γκίνια με την κατάκτηση του πρώτου... ασημικού στην ιστορία τους.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0