Football Talk

Άγιαξ: Ανώτερος από Σίτι, Μπάγερν, Ρεάλ, Παρί αλλά δεύτερος στην Eredivisie!

Άγιαξ: Ανώτερος από Σίτι, Μπάγερν, Ρεάλ, Παρί αλλά δεύτερος στην Eredivisie!
Ο Αίαντας παίζει εντυπωσιακά την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο και έχει βαλθεί να τερματίσει τα μηχανάκια της στατιστικής ανάλυσης. Οι αριθμοί του ξεπερνούν κάθε λογική στο πρώτο μισό της φετινής χρονιάς και έχει την καλύτερη διαφορά τερμάτων ανάμεσα στις ομάδες των κορυφαίων δέκα ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων αλλά… δεν βρίσκεται στην κορυφή του δικού του.
Σχετικά Άρθρα

«Μία εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις» είπε ο Αμερικανός διαφημιστής Frederick Barnard το 1921 θέλοντας να δημιουργήσει ένα ευφυές σλόγκαν για ένα προϊόν προς πώληση. Έναν αιώνα μετά και με τη συμπλήρωση του πρώτου μισού και κάτι παραπάνω στο τρέχον αγωνιστικό καλεντάρι, ο Άγιαξ φτάνει να παρουσιάσει τους αριθμούς του για να δείξει την ανωτερότητα του και να επιβεβαιώσει τη φράση αυτή.

Ο Αίαντας διανύει μια φανταστική σεζόν αποδεικνύοντας σε όλη την Ευρώπη ότι το φετινό κράμα ποδοσφαιριστών είναι αντάξιο της κραταιάς ιστορίας της ομάδας. Οι ποδοσφαιριστές του Έρικ Τεν Χαγκ έχουν βρει 56 φορές δίχτυα σε 18 αγώνες πρωταθλήματος δηλαδή σκοράρουν 3,1 γκολ κατά μέσο όρο σε κάθε παιχνίδι. Η επιθετική γραμμή της ομάδας πετάει φωτιές και αποτελεί φόβητρο για κάθε άμυνα της ολλανδικής Eredivisieενώ ταυτόχρονα έχει την δεύτερη καλύτερη επίθεση στα τοπ-10 πρωταθλήματα της Ευρώπης ακόμα και αν στα περισσότερα από αυτά έχουν παιχτεί περισσότερες αγωνιστικές. Η μοναδική ομάδα που τον έχει ξεπεράσει είναι η Μπάγερν Μονάχου με 57 γκολ σε ίδιο αριθμό αγώνων ενώ ακολουθούν Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ με 53 και 52 γκολ αντίστοιχα σε 21 και 20 αγώνες.

Στο αμυντικό σκέλος ο Άγιαξ είναι πραγματικά απροσπέλαστος έχοντας διαλύσει τη στατιστική. Σε σύνολο 18 αγώνων στο ολλανδικό πρωτάθλημα μονάχα 4(!) φορές έχει παραβιαστεί η εστία των ‘’ υιών των θεών ‘’ ή αλλιώς ‘’ Godenzonen ‘’ όπως είναι το παρατσούκλι της ομάδας στα ολλανδικά. Το στατιστικό αυτό στοιχείο γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό στην κατά μέσο όρο ανάλυση του αφού φανερώνει ότι δέχεται μονάχα 0,2(!) τέρματα ανά παιχνίδι. Η μοναδική ομάδα που έχει δεχτεί λιγότερα από 10 τέρματα (9) στα δέκα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης είναι η Ντιναμό Κιέβου στην Ουκρανία, έχοντας αγωνιστεί και εκείνη σε δεκαοχτώ αγώνες.

Κάνοντας έναν γενικότερο απολογισμό και συγκρίνοντας τους αριθμούς του Άγιαξ με τους υπόλοιπους κορυφαίους συλλόγους της γηραιάς ηπείρου είναι εμφανές ότι η σεζόν που κάνει είναι τρομακτική. Ο Αίαντας έχει την καλύτερη διαφορά τερμάτων σε όλα τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα με +52 απέχοντας παρασάγγας από τη δεύτερη Μάντσεστερ Σίτι που έχει +40 απολογισμό.

Παρόλα αυτά η στατιστική στο ποδόσφαιρο δεν λέει πάντα την αλήθεια και αυτό διότι στην περίπτωση του Άγιαξ, άλλη είναι η ομάδα που έχει σκαρφαλώσει στην πρώτη θέση της βαθμολογίας του εγχώριου πρωταθλήματος όντας περισσότερο μεστή και ουσιαστική. Η Αϊντχόφεν βρίσκεται οριακά στην κορυφή της φετινής Erediviseέπειτα από 18 στροφές με 43 βαθμούς έναντι 42 της αρμάδας του Τεν Χαγκ και ευελπιστεί ότι θα συνεχίσει να παίρνει τα αποτελέσματα που χρειάζεται ώστε να αφήσει πίσω της αυτόν τον Άγιαξ και να κατακτήσει το 25ο της πρωτάθλημα.

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0