TV or not TV

Σοφία Αλατζά στο BN Sports: «Στην αρχή δεν με υπολόγιζαν, πλέον δεν νιώθω ότι βρίσκομαι σε ανδροκρατούμενο περιβάλλον»

Σοφία Αλατζά στο BN Sports: «Στην αρχή δεν με υπολόγιζαν, πλέον δεν νιώθω ότι βρίσκομαι σε ανδροκρατούμενο περιβάλλον»
Η Σοφία Αλατζά μιλά αποκλειστικά στο BN Sports για την επιλογή της να ασχοληθεί με την αθλητική δημοσιογραφία, για τα social media, αλλά και για τους μελλοντικούς της στόχους. 

Η Σοφία Αλατζά ή «Queen Μπαλατζά», όπως την έχουν «βαφτίσει» στην KingBet κάθε Κυριακή βράδυ δίνει ραντεβού με τους τηλεθεατές του Mega για «Super Μπάλα» με τον Μένιο Σακελλαρόπουλο και τον Γιώργο Χελάκη, όμως δουλεύει σκληρά σε καθημερινή βάση για να βελτιώνεται διαρκώς.

Παράλληλα, βρίσκει πάντα χρόνο για να επικοινωνεί με το κοινό μέσω των social media, ενώ σε δέκα χρόνια από τώρα φιλοδοξεί να έχει τη δική της οικογένεια και να πηγαίνει στο γήπεδο μαζί με τα παιδιά της, προκειμένου να τους «κολλήσει το μικρόβιο» που αποκόμισε από τον πατέρα της.

Πως τα ξέρουμε όλα αυτά; Η επιτυχημένη, δυναμική και πάντα ευγενική Σοφία Αλατζά άνοιξε τα χαρτιά της στο BN Sports και μίλησε για τα όνειρα και τις φιλοδοξίες της. Απολαύστε την εξομολόγησή της.

- Πότε αποφάσισες ότι θέλεις να ασχοληθείς με την αθλητική δημοσιογραφία;

«Μεγάλωσα σε ένα σπίτι όπου από το πρωί μέχρι το βράδυ η τηλεόραση έπαιζε αθλητικά, έδειχνε ποδόσφαιρο. Εγώ μάλωνα με τον μπαμπά μου και του ζήταγα να δούμε κάτι άλλο, ώσπου μια μέρα μου λέει θέλεις να έρθεις μαζί μου στο γήπεδο; Εγώ δεν είχα κάτι καλύτερο να κάνω και λέω πάμε. Από εκείνη την ημέρα ενθουσιάστηκα με το άθλημα, γενικώς με όλη αυτή την εμπειρία του να παρακολουθείς έναν αγώνα στο γήπεδο και από τότε κόλλησα. Ήμουν στο Γυμνάσιο. Από τότε άρχισα να παρακολουθώ περισσότερο, να του κάνω ερωτήσεις για να μάθω πράγματα.

Παράλληλα το επάγγελμα της δημοσιογραφίας μου άρεσε από όταν ήμουν μικρή.  Μου άρεσε πολύ να ερευνώ. Ήθελα να μαθαίνω την αλήθεια και να μεταφέρω πληροφορίες στους φίλους μου. Οπότε αποφάσισα να τα συνδυάσω. Τα ένωσα και έτσι ασχολήθηκα με την αθλητική δημοσιογραφία». 

- Εκτός από την αθλητικογραφία έχεις σπουδάσει Ισπανική Φιλολογία, ενώ έχεις ασχοληθεί και με τη διαιτησία. Σωστά;

«Ναι, στην Ισπανική Φιλολογία μπήκα γιατί οι περισσότεροι ξένοι αθλητές και προπονητές που έρχονται στην Ελλάδα είναι ισπανόφωνοι και θεώρησα ότι θα είναι πολύ χρήσιμο αυτό στο επάγγελμά μου, θα με κάνει πιο περιζήτητη, θα μου δώσει την ευκαιρία να έχω κάποια αποκλειστικά θέματα. Γενικά μου άρεσε όμως και ο πολιτισμός και η ισπανική κουλτούρα.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και με τη διαιτησία. Το έκανα για να καταλαβαίνω καλύτερα τι συμβαίνει μέσα στον αγωνιστικό χώρο, το ποδόσφαιρο σαν άθλημα και τις αποφάσεις που παίρνουν οι διαιτητές. Ήθελα να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου, να με κάνει καλύτερη ως δημοσιογράφο».

- Πάνω στη δημοσιογραφία ποιο είναι το αγαπημένο σου κομμάτι;

«Έχω περάσει από όλα τα πόστα. Ξεκίνησα από εφημερίδα, έγραφα για Γ’ Εθνική. Μετά πήγα στο ραδιόφωνο, όπου έκανα καθημερινή ενημερωτική εκπομπή και τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι κυρίως με την τηλεόραση. Μου αρέσει πολύ να είμαι στο γήπεδο, να κάνω ρεπορτάζ αγωνιστικού χώρου. Μου αρέσουν πολύ και οι συνεντεύξεις, γιατί γνωρίζεις καλύτερα τους πρωταγωνιστές και μπορείς να ανακαλύψεις και μια άλλη τους πλευρά, πέρα από την αγωνιστική».

- Τα social media πόσο επηρεάζουν ή ενισχύουν τη δουλειά σου και πόσο χρόνο αφιερώνεις εκεί;

«Μου αρέσει πάρα πολύ η επικοινωνία με τον κόσμο. Είμαστε μια πολύ ωραία παρέα. Μοιραζόμαστε σχόλια, είτε θετικά, είτε αρνητικά. Μου αρέσει να μου κάνουν κριτική. Με βοηθάει να γίνομαι καλύτερη. Άρα πιστεύω ότι μέσα από τα social media, μπορούμε να βελτιωνόμαστε, γιατί ακούμε την κριτική του κόσμου, τις απόψεις του, τις επιθυμίες, τα θέλω τους και μου αρέσει αυτό, με βοηθάει. Βέβαια είμαι κατά του εθισμού. Δεν πιστεύω ότι πρέπει να είσαι όλη την ώρα πάνω από ένα κινητό και να μοιράζεσαι όλες σου τις στιγμές, υπάρχουν και κάποιες στιγμές που πρέπει να τις κρατάμε για τον εαυτό μας. Κάποιες φορές ανταλλάσσω απόψεις με τους φιλάθλους και για στοιχηματικές προβλέψεις. Μου αρέσει αυτή η κουβέντα, με κάνει να μελετάω τα παιχνίδια για να δίνω προγνωστικά, στα ξένα πρωταθλήματα βέβαια.

Αναφορικά με το πόσο χρόνο αφιερώνω στο να απαντάω στον κόσμο, δεν υπάρχει στάνταρ. Όποτε έχω την πολυτέλεια του χρόνου να απαντήσω σε ένα μήνυμα το κάνω. Υπάρχουν διαστήματα που είμαι πολύ πιεσμένη με τη δουλειά και το αφήνω λίγο πέρα. Δεν έχω δηλαδή το άγχος ότι πρέπει να απαντήσω, γιατί πάνω από όλα είναι η δουλειά. Όταν βρω το χρόνο το κάνω. Άλλες φορές μπορεί να είναι μισή ώρα, άλλες δέκα λεπτά. Αναλόγως».

- Μέχρι τώρα όλα ακούγονται ρόδινα, αλλά δουλεύεις σε έναν κατά βάση ανδροκρατούμενο χώρο. Έχεις αντιμετωπίσει προβλήματα; Έχεις δεχτεί πιο σκληρή κριτική επειδή είσαι γυναίκα;

«Στην αρχή έλεγε, που πάω να μπλέξω εγώ τώρα; Τι κάνω εδώ; Όταν έκανα δηλαδή τα πρώτα μου βήματα στα 17-18 μου. Είχα όμως τόσο πείσμα, τόσο θάρρος και καλό θράσος, που λέω όχι, εγώ θα συνεχίσω, γιατί αυτό θέλω να κάνω. Δεν μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να ασχολείται με κάτι άλλο επαγγελματικά. Οπότε δούλεψα πάρα πολύ. Στην αρχή δεν με υπολόγιζαν και τόσο. Εμένα όμως αυτό με πείσμωνε ακόμα περισσότερο και με έκανε καλύτερη γιατί προσπαθούσα και σιγά σιγά έβλεπα οι προσπάθειές μου να αποδίδουν. Έτσι, δειλά δειλά έκανα κάποια θέματα αποκλειστικά, έκανα κάποιες συνεντεύξεις που τράβηξαν το ενδιαφέρον του τότε εργοδότη μου στη Θεσσαλονίκη, από όπου κατάγομαι και έκανα τα πρώτα μου βήματα. Σιγά  σιγά άρχισαν και οι συνάδελφοι να βλέπουν με άλλο μάτι. Πλέον δεν νιώθω καθόλου περίεργα, δεν νιώθω ότι βρίσκομαι σε ανδροκρατούμενο χώρο, νιώθω πολύ άνετα με τους συναδέλφους μου. Νιώθω πολύ οικεία. Θεωρώ ότι αυτό είναι κάτι που κερδίζεται και έχει να κάνει και με το τι δικαιώματα δίνεις στους γύρω σου».

- Η Σοφία πως βλέπει τον εαυτό της σε 10 χρόνια από τώρα;

«Σε 10 χρόνια από σήμερα ονειρεύομαι να είμαι υγιής, να έχω την οικογένειά μου και να πηγαίνω γήπεδο με τα παιδιά μου! Επαγγελματικά, σε 10 χρόνια ονειρεύομαι να έχω μαζέψει περισσότερες εμπειρίες, να εξελίσσομαι και να κάνω περιγραφή αγώνων και ντέρμπι».

Βασιλική Καραμούζα

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0