Sports Βusiness

NBA vs NFL vs MLS: Τελικά παίζει ρόλο η χρηματική δύναμη στη… νίκη;

NBA vs NFL vs MLS: Τελικά παίζει ρόλο η χρηματική δύναμη στη… νίκη;

Μια έρευνα του Sportico.com συγκρίνει τις ομάδες του NBA, NFL και MLS σχετικά με το κόστος του franchise τους αλλά και τις νίκες που φέρνουν στο πρωτάθλημα απαντώντας στο ερώτημα!

Σχετικά Άρθρα

Πριν από μια δεκαετία, οι Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς απείχαν πολύ από τα δεδομένα του ΝΒΑ που βρίσκονται. Ήταν οικονομικά ένα μεσαίο franchise, πολύ χειρότερο στο γήπεδο, και με μόνο μία εμφάνιση στα play off σε διάστημα 18 ετών! Το τότε ρεκόρ του ΝΒΑ, ύψους 450 εκατομμυρίων δολαρίων, που πλήρωσαν για την ομάδα ο Τζόζεφ Λέικομπ και ο Πίτερ Γκούμπερ το 2010, αποτελούσε τουλάχιστον ένα στοίχημα για μια πλήρη ανανέωση του franchise.

Μετά την πρόσληψη του Στιβ Κερ το 2014, οι «Dubs» έφτασαν στους τελικούς του NBA πέντε συνεχόμενα χρόνια με οδηγούς τους αστέρες Στέφεν Κάρι, Κλέι Τόμπσον, Κέβιν Ντουράντ και Ντρέιμοντ Γκριν. Το 0,640 ποσοστό νικών της ομάδας την περασμένη δεκαετία είναι το δεύτερο καλύτερο στο ΝΒΑ και οι Γουόριορς βρίσκονται και πάλι στην κορυφή της βαθμολογίας με 29-7.

Η επιτυχία, ωστόσο, εκτός γηπέδου ήταν ακόμη πιο δραματική. Τα συνολικά ετήσια έσοδα του συλλόγου είναι τα υψηλότερα στο ΝΒΑ κατά 20%, ενώ τον περασμένο μήνα, οι Γουόριορς αποτιμήθηκαν στα 6 δισεκατομμύρια δολάρια – σύμφωνα με το Sportico.com. Η Νο 1 εξαίρεση στον κανόνα βρίσκεται επίσης στο ΝΒΑ, με τους Νικς. Το 0,405 ποσοστό νικών δέκα ετών, κατατάσσεται στην πέμπτη χειρότερη θέση στο ΝΒΑ και ο σύλλογος βρίσκεται στο χειρότερο 0,362 του πρωταθλήματος τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η νίκη μπορεί να αυξήσει τις αξίες του franchise ενισχύοντας τα βασικά έσοδα. Βοηθά στο γέμισμα των γηπέδων, αυξάνει τις χορηγίες αλλά και τις τιμές των εισιτηρίων. Όμως η συσχέτιση ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των πρωταθλημάτων και η νίκη τελικά δεν είναι τόσο σημαντική για την αξία της ομάδας όσο και ο τόπος διεξαγωγής της!

Το Sportico προχώρησε σε μια έρευνα προκειμένου να δει ποια franchises παραδόθηκαν στην κατάταξη - τόσο οικονομικά όσο και αγωνιστικά. Τα γραφήματα μετρούν τις πιο πρόσφατες αποτιμήσεις και το ποσοστό νίκης της 10ετούς κανονικής περιόδου, με βάση τις πιο πρόσφατες σεζόν που ολοκληρώθηκαν.

*Για το NFL, συμπεριλαμβάνεται η σεζόν του 2021, η οποία έχει ολοκληρωθεί κατά 94%, ενώ το MLS βασίζεται σε δεδομένα πέντε ετών λόγω του μεγάλου αριθμού των ομάδων.

ΝΒΑ

Οι Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς σημείωσαν τα καλύτερα αποτελέσματα στο NBA με διαφορά, με μέσο όρο κατάταξης στο Νο 2 όσον αφορά την αξιολόγηση και τη νίκη. Ακολούθησαν οι Κλίπερς, των οποίων η αξία 3,16 δισεκατομμυρίων κατέλαβε την έβδομη θέση και κέρδισαν, ακολουθούμενοι από τους Ρόκετς (2,79 δισεκατομμύρια δολάρια, 0,592).

Οι Τίμπεργουλβς (1,57 δισεκατομμύρια δολάρια, 0,384) σημειώνουν τη χειρότερη βαθμολογία, καθώς η αποτίμησή τους και το ποσοστό νικών τους ήταν και στις δύο περιπτώσεις στο Νο 28 (από τις 30 ομάδες). Οι Μάτζικ (1,69 δισ. $, 0,369) και οι Πέλικανς (1,51 δισ. $, 0,425) συμπληρώνουν την τριπλέτα των τελευταίων θέσεων.

sss_3.jpg

NFL

Η συσχέτιση μεταξύ νίκης και αξίας franchise είναι αδύναμη στο NFL, χάρη στα πλούσια συμβόλαια του πρωταθλήματος με τα εθνικά μέσα ενημέρωσης και το σχετικά σκληρό ανώτατο όριο μισθών. Οι μεγάλες αγορές Τζάιαντς, Μπερς, Τζετς αξίζουν τουλάχιστον 4 δισεκατομμύρια δολάρια και κατατάσσονται στις οκτώ πιο πολύτιμες ομάδες του NFL, αλλά έχουν δυσκολευτεί αρκετά στο γήπεδο.

Το Σικάγο είναι το πιο νικηφόρο franchise του ομίλου με 0,444 για τη δεκαετία, Νο 24 συνολικά στο NFL, ενώ η Ουάσιγκτον κατατάσσεται στο Νο. 26 και οι ομάδες της Νέας Υόρκης είναι αμφότερες μεταξύ των τεσσάρων μεγαλύτερων χαμένων του πρωταθλήματος.

Στην κορυφή του NFL είναι οι Νιου Ίνγκλαντ Πάτριοτς (5,35 δισεκατομμύρια δολάρια, 0,719), με την αξία του franchise τους να ακολουθείται μόνο από τους Κάουμποϊς και το ποσοστό των νικών τους να είναι πολύ μπροστά από το 0,653 του Σιάτλ που βρίσκεται στη δεύτερη θέση.

Οι Κάουμποϊς έχουν μόνο δύο νίκες στα play off αυτή τη δεκαετία, αλλά η επίδοσή τους στην κανονική περίοδο είναι ένατη καλύτερη στο πρωτάθλημα. Η συνδυασμένη βαθμολογία για την ομάδα της Αμερικής σε αξία (6,92 δισεκατομμύρια δολάρια) και νίκη (0,556) τους ώθησε να προηγηθούν των Σίχοκς στο NFL.

nfl_1.jpg

MLS

Μόνο το μπέιζμπολ έχει ισχυρότερο συσχετισμό από το MLS μεταξύ νίκης και αξίας franchise. Το πρωτάθλημα είναι ένα οικονομικό μοντέλο με γνώμονα την πύλη, χωρίς μεγάλα συμβόλαια μέσων ενημέρωσης. Η νίκη βοηθά στην προσέλκυση περισσότερων φιλάθλων στο γήπεδο, αυξάνοντας τα έσοδα και τις αποτιμήσεις.

Η Λος Άντζελες (860 εκατομμύρια $, 0,597) είναι η πιο πολύτιμη ομάδα του MLS και το ποσοστό των νικών της κατατάσσεται στην τρίτη θέση, με βάση την τετραετή ιστορία του franchise. Το Σιάτλ (705 εκατομμύρια $, 0,604) και η Ατλάντα (845 εκατομμύρια $, 0,572), που προσελκύουν συνεχώς τους περισσότερους φιλάθλους ετησίως, συμπληρώνουν την πρώτη τριάδα σε συνδυασμό με την βαθμολογία.

Η Μοντρεάλ (380 εκατομμύρια δολάρια, 0,443) έχει τη χειρότερη επίδοση, καθώς είναι η ομάδα με τη δεύτερη χαμηλότερη αξίας της ομάδα στο πρωτάθλημα και τέταρτη χειρότερη επίδοση εντός γηπέδου. Το Κολοράντο (370 εκατομμύρια $, 0,458) και το Ορλάντο Σίτι (400 εκατομμύρια $, 0,456) βρίσκονται επίσης στην τελευταία τριάδα του MLS.

*Με πληροφορίες από Sportico.com

Ξανθίππη Δασκαλάκη

www.bnsprts.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0