Face to Face

Ο Τομ Φαν Βέερτ στο BN Sports: «Απολαμβάνω τη ζωή στην Ελλάδα – Μπορεί ο ΠΑΟΚ να προκριθεί επί της Μίντιλαντ αρκεί να είναι πολύ προσεκτικός»

Ο Τομ Φαν Βέερτ στο BN Sports: «Απολαμβάνω τη ζωή στην Ελλάδα – Μπορεί ο ΠΑΟΚ να προκριθεί επί της Μίντιλαντ αρκεί να είναι πολύ προσεκτικός»

Ένας από τους ποδοσφαιριστές που έχει εντυπωσιάσει με την απόδοσή και τα γκολ του στον α’ γύρο της Superleague είναι αναμφίβολα ο Τομ Φαν Βέερτ. Ο Ολλανδός σέντερ φορ έχει βρει οκτώ φορές δίκτυα και φιγουράρει στους κορυφαίους σκόρερ του πρωταθλήματος. Ο άσος του Βόλου μιλά αποκλειστικά στο BNSports και στο Μάνο Φυρογένη για τη ζωή του στην Ελλάδα, το ποδόσφαιρό εδώ, την ομάδα του Βόλου αλλά και την προσεχή αντίπαλο του ΠΑΟΚ στο UEFA Conference League, Μίντιλαντ.

Σχετικά Άρθρα

Μετά από 3 σεζόν στην Δανία με τη φανέλα της Άαλμποργκ και τις πολλές αναμετρήσεις απέναντι στην αντίπαλο του Δικεφάλου του Βορρά, Μίντιλαντ, ο Ολλανδός φορ καταλάβε ότι είχε έρθει η ώρα για μια νέα πρόσκληση στην καριέρα του. Και κάπως έτσι, αποφάσισε να έρθει στα μέρη μας και να αποτελέσει το βαρύ πυροβολικό του Βόλου

Ο Τομ Φαν Βέερτ είναι μια υπερπολύτιμη λύση στη φαρέτρα της ομάδας της Μαγνησίας στην προσπάθεια που κάνει να ξεκολλήσει από τα χαμηλά της βαθμολογίας. Ο ίδιος έχει μπει στα «παπούτσια» του Τάσου Δουβίκα και μοιάζει ικανός, να κυνηγήσει το όνειρο όλων στο Βόλο, δηλαδή την είσοδο στα playoffs. Ο Ολλανδός φορ μίλησε αποκλειστικά στο BN Sports και αναφέρθηκε στο καλό ξεκίνημα της ομάδας, το ελληνικό πρωτάθλημα, τον Αχιλλέα Μπέο και την γνώριμη για εκείνον Μίντιλαντ.


Αναλυτικά είπε:

  • Πως πέρασες τις γιορτινές αυτές μέρες; Ήσουν στην Ελλάδα ή επισκέφθηκες την πατρίδα;

«Πήγα στην Ολλανδία μόνο για τις μέρες των Χριστουγέννων. Είχα την ευκαιρία να δω την οικογένεια μου και να περάσουμε λίγο χρόνο μαζί αυτές τις τρεις μέρες. Δεν ήταν πολλές οι μέρες αλλά χάρηκα που τους είδα»

  • Πως πήρες αυτήν την απόφαση να έρθεις στην Ελλάδα? Γνώριζες την ομάδα του Βόλου ή κάποια άλλη ελληνική ομάδα πριν έρθεις εδώ;

«Ήξερα κάποια πράγματα για την ομάδα του Βόλου από τον Νταν Ριέστρα, τον Ολλανδό συμπαίκτη μου στην ομάδα ο οποίος είχε έρθει ένα χρόνο πριν από εμένα και ήταν πολύ ευχαριστημένος. Έτσι άρχισα να μαθαίνω περισσότερα για την ομάδα. Επίσης ήξερα κάποιες ελληνικές ομάδες που αγωνίζονταν για πολλά χρόνια στα κύπελλα Ευρώπης όπως ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ και είχαν καλά αποτελέσματα. Επίσης υπήρχαν και κάποια διασταυρώματα με ολλανδικές ομάδες. Ο ΠΑΟΚ αν θυμάμαι καλά είχε κληρωθεί κάποιες χρονιές με τον Άγιαξ, οπότε είχα μια εικόνα για το ελληνικό ποδόσφαιρο»

  • Πως ήταν η προσαρμογή σου σε μια Μεσογειακή χώρα ερχόμενος από την άλλη άκρη της Ευρώπης;

« Ήταν ένα πολύ ζεστό καλοκαίρι! Κάποιες μέρες είχε 40 βαθμούς. Θυμάμαι παίξαμε ένα φιλικό με τον Παναιτωλικό στη Λαμία και όταν ξεκίνησε ο αγώνας είχε 40 βαθμούς και ήταν σίγουρα μια καινούργια εμπειρία για εμένα. Υπάρχουν καλοκαίρια και στην Ολλανδία που έχει ζέστη όμως το να παίζω ποδόσφαιρο σε τέτοιες θερμοκρασίες ήταν κάτι πρωτόγνωρο για εμένα. Κάποιες φορές πρέπει να κοιτάξεις το ημερολόγιο για να δεις ότι είναι Ιανουάριος. Δεν το καταλαβαίνεις αλλιώς. Είναι υψηλές οι θερμοκρασίες για την εποχή με αρκετές ηλιόλουστες μέρες που τις απολαμβάνω. Αυτό είναι κάτι πολύ θετικό που διαθέτει η Ελλάδα»

  • Πάντως σε επαγγελματικό επίπεδο, δε φάνηκε δύσκολη η προσαρμογή σου αν αναλογιστεί κανείς ότι σκόραρες και στις 3 πρώτες αναμετρήσεις για το πρωτάθλημα!

«Ήταν θετικό για εμένα και την ομάδα ότι είχαμε μια μακρά περίοδο προετοιμασίας μιας που καθυστέρησε και κάποιες εβδομάδες η έναρξη του πρωταθλήματος. Είμασταν πολλοί καινούργιοι παίκτες και είχαμε έτσι περισσότερο χρόνο να αφομοιώσουμε τα συστήματα και πέρα από αυτό είχαμε την τύχη να έχουμε μια θετική αρχή, με καλή απόδοση,  δημιουργούσαμε πολλές ευκαιρίες, πήγε καλά το πρώτο παιχνίδι και αυτό μας έδωσε αυτοπεποίθησή για τη συνέχεια Όταν η ομάδα αποδίδει καλά, είναι ευκολότερο να προσαρμοστείς γρήγορα.»

  • Τι έγινε στη συνέχεια και παρόλο που ξεκινήσατε πολύ καλά παίζοντας θεαματικό ποδόσφαιρο και φέρνοντας κάποια μεγάλα σκορ όπως τα 4 γκολ στην Τούμπα, η ομάδα είχε αυτό το σερί των ανεπιτυχών αποτελεσμάτων;

«Μετά τα θετικά αποτελέσματα που είχαμε, ήρθε μια σειρά δύσκολων αγώνων με ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, μια επίσκεψη στην Αθήνα και μετά ο Άρης όπου δημιουργήσαμε τις ευκαιρίες μας απλά δεν ήρθε το αποτέλεσμα. Θυμάμαι στο παιχνίδι με την ΑΕΚ είμασταν ισόπαλοι μέχρι το ημίχρονο, είχαμε χάσει και πέναλτι, δημιουργήσαμε κάποιες σημαντικές φάσεις για γκολ αλλά δεν σκοράραμε. Ήρθαν οπότε δυο σερί ήττες οι οποίες επηρέασαν την αυτοπεποίθηση μας. Εκείνη τη περίοδο προέκυψαν και κάποιοι τραυματισμοί που δεν μας επέτρεπαν να γυρίσουμε εύκολα στις νίκες. Δουλέψαμε πολύ αλλά δυστυχώς είχαμε ένα αρκετά μεγάλο σερί ανεπιτυχών αποτελεσμάτων.»

  • Βλέποντας τη βαθμολογία και την προσπάθεια που έχει καταβάλει ο Βόλος, θεωρείς ότι είναι η θέση που βρίσκεστε αντιπροσωπευτική;

«Σε καμία περίπτωση και αυτό φαίνεται και από τον τρόπο που έχουμε αγωνιστεί απέναντι στις μεγάλες ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος και στο τέλος έχουμε χάσει αν και είμασταν πολύ κοντά στο θετικό αποτέλεσμα. Θα μπορούσαμε να είχαμε σκοράρει περισσότερα γκολ και να είχαμε συγκεντρώσει περισσότερους βαθμούς, όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν έτσι. Για παράδειγμα απέναντι στον Ολυμπιακό δεχθήκαμε γκολ στο τελευταίο λεπτό, με τον Άρη δεχθήκαμε κόκκινη κάρτα. Δείξαμε ότι είμασταν το ίδιο ανταγωνιστικοί αν όχι καλύτεροι από αυτές τις ομάδες αλλά δυστυχώς δεν ήρθε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ακόμα και στο τελευταίο παιχνίδι απέναντι στη Λαμία, κερδίζαμε 2-0 και ισοφαριστήκαμε σε 2-2 ή και απέναντι στα Γιάννενα όταν και είχαμε το προβάδισμα στο πρώτο ημίχρονο και στο τέλος χάσαμε με 3-2. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το δουλέψουμε, σχεδόν σε κάθε παιχνίδι σκοράρουμε, συχνά σκοράρουμε και δυο τέρματα αλλά δεν ‘’κρατάμε’’ το αποτέλεσμα μέχρι το τέλος»

  • Θα έρθουν τα αποτελέσματα στο δεύτερο γύρο για να ανεβείτε βαθμολογικά;

«Πιστεύω πως ναι. Πρέπει να συνεχίσουμε όπως στον τελευταίο μήνα που παίξαμε καλά και αν είμαστε περισσότερο συγκεντρωμένοι στο παιχνίδι μας, θα μαζέψουμε πολλούς βαθμούς.»

  • Ποια ήταν η σχέση σου με τον προηγούμενο προπονητή σου, Γκιγιέρμο Άμπασκαλ; Είχε λάβει πολλές θετικές κριτικές στην αρχή με το ποδόσφαιρο που παρουσίαζε η ομάδα του, όμως καμιά φορά στην Ελλάδα οι πρόεδροι των ομάδων δεν δείχνουν την απαραίτητη υπομονή όταν δεν έρχεται το αποτέλεσμα.

«Αρχικά θα ήθελα να πω πως είχα πολύ καλή σχέση με τον προπονητή μου. Μου έδωσε πολλά λεπτά συμμετοχής, παίζαμε καλά, ελκυστικά προς το κοινό, ο φίλαθλος κόσμος απολάμβανε να παρακολουθεί την ομάδα μας, ειδικά στην αρχή. Όλος ο κόσμος μιλούσε για έναν πολύ ταλαντούχο προπονητή, με μακρύ μέλλον. Όμως όταν στραβώνουν τα πράγματα στο ποδόσφαιρο και χάνει η ομάδα, αλλάζει γρήγορα η κατάσταση. Ήταν και άτυχος γιατί σε κάποια παιχνίδια παίξαμε πραγματικά καλά όπως είπαμε, δημιουργήσαμε ευκαιρίες, σκοράραμε τέρματα. Δυστυχώς όμως αυτή είναι η ζωή του προπονητή , συνήθως είναι ο πρώτος που αποχωρεί. Ήταν κρίμα γιατί είχα και καλή σχέση μαζί του αλλά έτσι έχουν τα πράγματα, είναι πάντα το πρώτο θύμα.»

  • Ποια είναι η άποψη σου για τον Αχιλλέα Μπέο, πρόεδρο της ομάδας. Έχετε συναντηθεί ποτέ;

«Πριν έρθω στην ομάδα, συνομίλησα μαζί του. Μου παρουσίασε το πλάνο του για την ομάδα, εξηγώντας μου πως αναρριχήθηκε στην μεγάλη κατηγορία και πως η επιθυμία του είναι ο σύλλογος να κάνει το επόμενο βήμα, να γίνει ομάδα τοπ-6. Είναι ένας πολύ φιλόδοξος άνθρωπος. Αγαπάει το ποδόσφαιρο και είναι μεγάλος υποστηρικτής της ομάδας, είναι παθιασμένος και επιθυμεί κάθε καλό για την ομάδα. Οπότε όταν χάνουμε είναι κάπως δυσαρεστημένος αλλά όταν κερδίζουμε είναι χαρούμενος και υπερήφανος. Πιστεύει στην ομάδα και είναι πεπεισμένος ότι θα κάνουμε έναν πολύ καλό δεύτερο γύρο.»

  • Πως νιώθεις εδώ στην Ελλάδα; Είσαι ευχαριστημένος με τον εαυτό σου, την απόδοση σου; Θεωρώ πως είναι δύσκολο να μην είσαι όταν βρίσκεσαι στις πρώτες θέσεις του πίνακα των σκόρερ όλου του πρωταθλήματος με 8 τέρματα!

«Για να είμαι ειλικρινής δεν ήξερα τι να περιμένω. Δεν ήξερα πολλά πράγματα για το εγχώριο πρωτάθλημα, εκτός από τις ομάδες που παίζουν στην Ευρώπη. Από την αρχή κατάλαβα ότι το στυλ παιχνιδιού των περισσότερων ομάδων μου ταιριάζει, στηρίζεται στην τεχνική με πολλούς παίκτες που δημιουργούν για τους συμπαίκτες τους, συμπεριλαμβανομένου και εμένα, καλούς πασέρ. Οπότε δημιουργήθηκαν αρκετές ευκαιρίες για γκολ για εμένα. Λειτούργησε πολύ καλά από την αρχή για εμένα. Κάθε βδομάδα ένιωθα και καλύτερα και πιο άνετα. Είμαι σε καλή φόρμα. Νιώθω καλά, αγωνίζομαι σε όλα τα παιχνίδια, η φυσική μου κατάσταση βρίσκεται σε καλό επίπεδο. Έχω σκοράρει αρκετά τέρματα, βοηθώ την ομάδα μου και θέλω να συνεχίσω έτσι, να βρίσκω δίχτυα γιατί είναι αυτό που επιζητά ο σέντερ φορ κάθε εβδομάδα.»

  • Έχεις αγωνιστεί σε όλους τους αγώνες του πρώτου γύρου! Ποιος είναι ο πιο δύσκολος αμυντικός που έχεις αντιμετωπίσει;

«Μμμ, είναι μια καλή ερώτηση. Όταν σκοράρεις είσαι περισσότερο χαρούμενος σε σχέση με τα παιχνίδια που δεν βάζεις γκολ. Σίγουρα υπήρχαν παιχνίδια που δεν είχα πολύ χώρο και δεν δημιουργήθηκαν αρκετές ευκαιρίες για γκολ για εμένα. Για να είμαι ειλικρινής δεν μπορώ να θυμηθώ αυτή τη στιγμή κάποιον που με εντυπωσίασε. Οι αντίπαλες ομάδες έχουν καλούς αμυντικούς, σε καλή φυσική κατάσταση, δεν αντιμετώπισα εύκολους αμυντικούς, πρέπει να προσπαθήσω πολύ σε κάθε ματς για να σκοράρω»

  • Πως περνάς τον ελεύθερο σου χρόνο στην Ελλάδα;

«Πρόσφατα πριν 3 μήνες αποκτήσαμε το πρώτο μας παιδί με τη γυναίκα μου οπότε περνάμε αρκετό χρόνο με το γιο μας. Οπότε βασικά αυτό που έχει προτεραιότητα τώρα είναι εκείνος, να του προσφέρουμε τη μέγιστη φροντίδα. Απολαμβάνουμε τις πρώτες μας στιγμές μαζί του. Μας αρέσει επίσης να βγαίνουμε έξω, να περπατάμε όταν έχει καλό καιρό. Επίσης μου αρέσει πολύ ο καφές, μια όμορφη συνήθεια που έχετε εδώ στην Ελλάδα. Απολαμβάνω τη διαφορετική κουλτούρα, τον διαφορετικό τρόπο ζωής.»

  • Είναι η γέννηση του παιδιού σου το μεγαλύτερο γκολ που έχεις σκοράρει;

«Σίγουρα! Δε συγκρίνεται με οτιδήποτε άλλο. Είναι κάτι τελείως ξεχωριστό, οπότε ναι δίχως αμφιβολία είναι το μεγαλύτερο γκολ της καριέρας μου.»

  • Θα ήθελα τώρα να σου κάνω κάποιες ερωτήσεις σχετικά με τον ΠΑΟΚ και την προσεχή αντίπαλο του στον επόμενο γύρο του Uefa Conference League, Μίντιλαντ. Έχεις αγωνιστεί απέναντι στον ΠΑΟΚ σε εκείνο το αξέχαστο 4-4 στην Τούμπα, όπου και σκόραρες. Ποια είναι η άποψη σου για τον ΠΑΟΚ;

«Το μεταξύ μας παιχνίδι ήταν ένα τρελό παιχνίδι. Συνήθως δεν δίνουν την ευκαιρία στο φιλοξενούμενο να σκοράρει τόσα τέρματα. Εντυπωσιάστηκα όμως κιόλας διότι μπορέσαμε και βάλαμε 4 γκολ εκτός έδρας. Είδα επίσης το παιχνίδι που έδωσαν στην Κοπεγχάγη και με εντυπωσίασαν με τον τρόπο που αγωνίστηκαν και τις ευκαιρίες που δημιούργησαν. Είναι δύσκολο να παίζεις εναντίον της Κοπεγχάγης. Ο ΠΑΟΚ διαθέτει αρκετούς παίκτες με πολύ καλή τεχνική κατάρτιση, καλούς αμυντικούς, πολύ ικανούς μέσους. Είναι γενικά μια πολύ καλή ομάδα, έχει καλό όνομα στην Ευρώπη και έχει φέρει κάποια σημαντικά αποτελέσματα»

  • Αγωνίστηκες για τρία χρόνια στην δανέζικη Superliga με τη φανέλα της Άαλμποργκ. Πως έζησες την εμπειρία αυτή της Δανίας; Υπήρξε κάποιος συγκεκριμένος λόγος που σε οδήγησε σε άλλες πολιτείες;

«Όχι, όχι δεν ήταν κάτι συγκεκριμένο. Για εμένα η Ολλανδία και η Δανία δεν έχουν ιδιαίτερες διαφορές. Είναι πολύ κοντά σε αρκετά. Είμαι Ολλανδός, αγωνίστηκα για πολλά χρόνια στην Ολλανδία και οι διαφορές τους είναι μικρές. Γεωγραφικά ανήκουν στη Βόρεια Ευρώπη. Έχουν ίδιο κλίμα, ίδιο τρόπο ζωής και επιθυμούσα μια αλλαγή, κάτι τελείως διαφορετικό και για αυτό αποφάσισα να έρθω στην Ελλάδα.»

  • Ποια είναι η άποψη σου για τους μεταξύ τους αγώνες; Θεωρείς ότι ο ΠΑΟΚ έχει αρκετές πιθανότητες να προκριθεί και να προχωρήσει και ακόμα περισσότερο στη διοργάνωση;

«Θα είναι δυο δύσκολα παιχνίδια για τον ΠΑΟΚ. Η Μίντιλαντ είναι μια πολύ καλή ομάδα, παίζει σε υψηλό επίπεδο τα τελευταία χρόνια. Ήταν πρωταθλητές πριν δυο χρόνια, έπαιξαν στο Champions League πέρυσι, κάθε χρόνο πουλούν τους καλύτερους παίκτες τους σε μεγάλες ομάδες. Είναι μια δυνατή ομάδα. Αλλά ο Παοκ έχει την ευκαιρία να προκριθεί. Έτσι όπως τον είδα απέναντι στην Κοπεγχάγη μπορεί να προχωρήσει. Αυτή τη στιγμή η Μίντιλαντ και η Κοπεγχάγη έχουν την ίδια δυναμική. 

Η Μίντιλαντ δεν προσφέρει πολλές ευκαιρίες στον αντίπαλο. Θυμάμαι είχαμε παίξει αρκετά παιχνίδια εναντίον τους και είχαμε την αίσθηση ότι παίζαμε καλά και ότι δημιουργούσαμε πολλές ευκαιρίες, όμως στο τέλος του παιχνιδιού κέρδιζαν με 1-0. Ήταν πολλά παιχνίδια που κρίνονταν στο γκολ. 

Είναι μια σφιχτή ομάδα, πολύ καλή αμυντικά και έχουν μεγάλη έφεση στις στημένες φάσεις, από τις οποίες και βρίσκουν πολλά τέρματα, οπότε θεωρώ ότι είναι δύσκολο για κάθε ομάδα να την αντιμετωπίζει. Συνοψίζοντας, τεχνικά ο ΠΑΟΚ είναι σαφώς καλύτερος, κυκλοφορεί καλύτερα και πιο άνετα τη μπάλα αλλά πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός ιδιαίτερα στις αντεπιθέσεις της Μίντιλαντ και τις στημένες φάσεις»

  • Ποια είναι η μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στο ελληνικό και το δανικό πρωτάθλημα?

«Πιστεύω, το ποδόσφαιρο εδώ στην Ελλάδα στηρίζεται περισσότερο στην τεχνική, με ποδοσφαιριστές που νιώθουν άνετα με τη μπάλα στα πόδια, παίκτες με υψηλή τεχνική κατάρτιση ενώ στη Δανία ο ρυθμός ήταν γρηγορότερος. Ήταν πιο δυνατοί αμυντικά, σίγουρα η επαφή τους με την μπάλα δεν ήταν τόσο καλή αλλά το στυλ παιχνιδιού εκεί ήταν ξεκάθαρα πιο physical, βασισμένο στη φυσική κατάσταση. Είναι πιο όμορφο στο μάτι το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα αλλά είναι πιο δύσκολο από την άλλη πλευρά στη Δανία λόγω του υψηλού ρυθμού.»

  • Σκοπεύεις να μείνεις στην Ελλάδα και μελλοντικά;  Έχεις ίσως στο μυαλό σου να πάρεις μεταγραφή σε κάποια ομάδα της Ελλάδας με πιο βαριά φανέλα;

«Αυτή τη στιγμή απολαμβάνω να βρίσκομαι εδώ και να παίζω στο ελληνικό πρωτάθλημα. Έχω σκοράρει 8 τέρματα, τα πράγματα πηγαίνουν καλά, έχω ακόμα συμβόλαιο με την ομάδα του Βόλου μέχρι το άλλο καλοκαίρι, οπότε ναι θα ήθελα να μείνω εδώ. Είναι δύσκολο βέβαια στο ποδόσφαιρο να προβλέψεις το μέλλον γιατί τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν πολύ γρήγορα. Αυτό που με απασχολεί τώρα είναι να συνεχίσω να βρίσκω δίχτυα και μετά θα δούμε για πόσο θα μείνουμε στην Ελλάδα.»

  • Ποια είναι η ευχή σου για το νέο έτος σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο;

«Σε επαγγελματικό επίπεδο ελπίζω η ομάδα να επιστρέψει στα θετικά αποτελέσματα και να διατηρήσει ένα πνεύμα νικητή ούτως ώστε στο τέλος να βρίσκεται στις έξι καλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος, στα playoffs. Εγώ με τη σειρά μου εύχομαι να συνεχίσω να σκοράρω και να βοηθήσω την ομάδα μου να πετύχει τους στόχους της.»

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0