Πρόσωπα

Ο αρχισκόρερ, Γιάσμιν Κούρτιτς, ανάμεσα στα «κανόνια» της Super League, με εκτελέσεις... Λέσεκ Πις! (video)

Ο αρχισκόρερ, Γιάσμιν Κούρτιτς, ανάμεσα στα «κανόνια» της Super League, με εκτελέσεις... Λέσεκ Πις! (video)

Στην πρώτη τριάδα των σκόρερ του πρωταθλήματος, ενώ αγωνίζεσαι στα χαφ; Ο Κούρτιτς απέδειξε πως γίνεται και αν φτάσει έως το τέλος του δρόμου, θα ξυπνήσει μνήμες από τα τέλη των ‘90s και τον Πολωνό αρτίστα, Λέσεκ Πις.

Σχετικά Άρθρα

Στο ερώτημα «Ποιοι είναι οι τρεις πρώτοι σκόρερ στον πρώτο γύρο της Super League;» οι απαντήσεις μοιάζουν προφανείς, αλλά δεν είναι πλήρως! Κάπου ανάμεσα στους συνήθεις υπόπτους, Ελ Αραμπί και Καρλίτος, εντοπίζεται ο Γιάσμιν Κούρτιτς, ο οποίος κρίνεται ως ασυνήθης, όχι ελλείψει ποιότητας, αλλά λόγω θέσης!

Ο Σλοβένος μετά από 13 ματς αγωνιζόμενος ως κεντρικός χαφ, έχει καταφέρει να βρει εννέα φορές δίχτυα, γεγονός που τον κατατάσσει στην πρώτη τριάδα των σκόρερ του πρώτου γύρου της Super League!

Το επίτευγμά του κρίνεται τεράστιο, αν αναλογιστεί κανείς πως κανένας παίκτης που δεν αγωνίζεται ως φορ ή στις θέσεις πίσω από τον επιθετικό, δεν κατάφερε να βρεθεί στην πρώτη τριάδα των σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος στο τέλος της σεζόν! Μοναδική εξαίρεση θα μπορούσε να θεωρηθεί ο Γιώργος Δέδες, που αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της σεζόν 1975-76 με τη φανέλα της ΑΕΚ, έχοντας οπισθοχωρήσει αρκετά στον αγωνιστικό χώρο, αγωνιζόμενος στη θέση του κεντρικού μέσου.

Thes - ΠΑΟΚ: Επιστρέφει στην αγωνιστική δράση ο Γιασμίν Κούρτιτς

Με την εκτελεστική δεινότητα του Κούρτιτς στα ύψη, αλλά και την πλειοψηφία των στημένων φάσεων του ΠΑΟΚ στα δικά του πόδια, αφού έχει το 5/5 στις εκτελέσεις πέναλτι και δύο γκολ από απευθείας φάουλ, ποιος μπορεί να αποκλείσει την περίπτωση να μπει «σφήνα» στα… κανόνια της Super League ένα κεντρικό χαφ;

Άλλωστε, εξελίσσεται σε τέτοιον αρτίστα στις εκτελέσεις φάουλ που το να πλησιάσει την περιοχή για να σκοράρει, κρίνεται… περιττό πολλές φορές, θυμίζοντας την περίπτωση ενός αρτίστα που πέρασε από τα ελληνικά γήπεδα στα τέλη των ‘90s, κινούμενος μεταξύ της θέσης «8» και «10»: του Λέσεκ Πις!


Κοινές, καλές συνήθειες!

Ήταν καλοκαίρι του 1996. Ο διεθνής μέσος της Λέγκια προσγειώθηκε στην Ελλάδα για λογαριασμό του ΠΑΟΚ. Μόλις έναν χρόνο πριν, είχε ανακηρυχθεί ως ο κορυφαίος Πολωνός ποδοσφαιριστής για το 1995. Οι 14 συμμετοχές του με το εθνικό συγκρότημα της χώρας του, αλλά και το γεγονός πως ήταν ο πρώτος Πολωνός που έχει σκοράρει στους ομίλους του Champions League, καθιστούσαν τις συστάσεις περιττές. Στον ΠΑΟΚ μπορεί να μην απέδωσε τα αναμενόμενα, αλλά στην Καβάλα εξελίχθηκε σε ηγέτη!

Μικρός στο δέμας, αλλά τεράστιος στο γήπεδο. Όσοι τον έζησαν, γνωρίζουν πως όσο μπόι του «έλειπε», τόσο χαρισματικός ήταν με την μπάλα στα πόδια και κυρίως στις εκτελέσεις φάουλ.

Το τέλος της σεζόν 1998/99 τον βρήκε να μετρά 14 γκολ μετά από 31 αγωνιστικές, όντας τρίτος στη λίστα των πρώτων σκόρερ, πίσω από τον Νίκο Φρούσο του Ιωνικού και τον Ντέμη Νικολαΐδη της ΑΕΚ.

Δεκατρία χρόνια μετά, ο Κούρτιτς θυμίζει όσα υπέροχα έκανε περίπου 150 χιλιόμετρα μακριά από τη Θεσσαλονίκη ο Λέσεκ Πις και με δεδομένη την παρουσία του ΠΑΟΚ στα playoffs, γιατί να μην γίνει η πρώτη εξαίρεση στον κανόνα;

Άλλωστε, με το φάουλ του απέναντι στον Παναθηναϊκό, ο Σλοβένος (απ)έδειξε πως έχουν παρόμοιες, καλές συνήθειες!



(Το γκολ-φαουλ στο 1.33)

Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0