Box to Box

Η Νιούκαστλ αν αγοραστεί από τους Σαουδάραβες έχει τη δυναμική να απειλήσει το status quo της Premier League!

Η Νιούκαστλ αν αγοραστεί από τους Σαουδάραβες έχει τη δυναμική να απειλήσει το status quo της Premier League!

Αν προχωρήσει τελικά αυτή η εξαγορά της Νιούκαστλ από το σαουδαραβικό fund το ποδοσφαιρικό τοπίο στην Αγγλία μπορεί να αλλάξει δραστικά! Και αυτό για έναν σύλλογο που δεν έχει κατακτήσει οποιονδήποτε τίτλο από το 1969, όταν και πήρε το Κύπελλο Διεθνών Εκθέσεων, αποτελεί ένα χαρμόσυνο νέο και μια ευθεία απειλή για όλο το status quo!

Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Η Νιούκαστλ είναι ένα φαινόμενο ποδοσφαιρικά, για το πόσο ισχυρή βάση οπαδών έχει και πόσο πολύ ο κόσμος ζει και αναπνέει σε αυτή την πόλη για την ομάδα. Το μπαμ που έκανε ο σύλλογος τη δεκαετία  του 90 του πρόσφερε δημοφιλία και κέρδισε οπαδούς από εκείνη την εκπληκτική ομάδα που είχε στα χέρια του ο Κέβιν Κίγκαν και που είχε πλησιάσει πολύ στο να πάρει το πρωτάθλημα της σεζόν 1995-1996.

Τότε, είχε ξεφύγει με 12 βαθμούς τον Φεβρουάριο, όμως στη συνέχεια κατέρρευσε και πήρε τον τίτλο η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Και την επόμενη χρονιά τερμάτισε πάλι δεύτερη, με τον Κένι Νταλγκλίς πλέον στον πάγκο αλλά κατάφερε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στο Champions League στην πρώτη χρονιά που η λαμπερή διοργάνωση είχε ανοίξει τις πύλες της και σε μη πρωταθλήτριες ομάδες.

Τα τελευταία 20 χρόνια άλλαξε δυο φορές το αγγλικό ποδόσφαιρο σε επίπεδο κορυφής, πρώτα με την αγορά της Τσέλσι από τον Αμπράμοβιτς το 2003 και δεύτερον το 2008 όταν εξαγοράστηκε η Μάντσεστερ Σίτι από το Άμπου Ντάμπι.

Η Νιούκαστλ έχει όλα τα περιθώρια να εξελιχθεί σε μια αντίστοιχη περίπτωση. Αυτό το Fund που θέλει να την αγοράσει  έχει πάρα πολλά χρήματα και το να επενδύσει 500 ή 600 εκατομμύρια εκτός από τα σχεδόν 380 εκατομμύρια λίρες που κοστίζει η εξαγορά όπως συμφωνήθηκε, δεν είναι κάτι το εξωπραγματικό με αποτέλεσμα να μπορεί να  μετατραπεί το κλαμπ από μικρομεσαίου ποδοσφαιρικού επιπέδου, σε ομάδα διεκδικήτρια τίτλων. Όπως έγινε άλλωστε και με τη Μάντσεστερ Σίτι.

Φυσικά, αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα σε μια χρονιά ή όσο γρήγορα θα επιθυμούσαν οι οπαδοί του συλλόγου. Όμως, μέσα στην επόμενη πενταετία με «όπλο» τον κόσμο και με πανίσχυρη έδρα, όπως είναι το St. James' Park στα καλά του, η Νιούκαστλ έχει όλη την υποδομή να εξελιχθεί σε μα νέα Τσέλσι ή Μάντσεστερ Σίτι. Και φυσικά, για αυτό από  τον Απρίλιο του 2020 που άρχισε η ιστορία υπόγεια έγινε και γίνεται ακόμα μια προσπάθεια να μπλοκαριστεί αυτή η εξαγορά...

Πρώτα, για λόγους καθαρά γεωπολιτικούς με το κανάλι του Κατάρ, το beIN Sports να θέτει ζητήματα πειρατείας από πλευράς Άμπου Ντάμπι της εικόνας των αγώνων της Premier League, για την οποία το κανάλι δίνει 500 εκατομμύρια το χρόνο.

Επιπλέον, από πλευράς Διεθνούς Αμνηστίας τίθενται ζητήματα για την καταπάτηση βασικών δικαιωμάτων στη χώρα. Είναι σίγουρο, όμως, πως και κάποιες αρκετές ομάδες από την Premier League, θα επιθυμούσαν να μην ολοκληρωθεί αυτό το deal που είναι ικανό ν' αλλάξει τη δυναμική της Νιούκαστλ.

Αυτό, με το σκεπτικό πως θα προκύψει ακόμα ένας ισχυρός αντίπαλος στο τραπέζι τους φοβίζει. Ειδικά τους Άραβες της Σίτι αλλά και τους Αμερικανούς ιδιοκτήτες των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Άρσεναλ και Τότεναμ.

Για το ίδιο το προϊόν της Premier League όμως, θα είναι κάτι τρομερά εξαιρετικό αυτή η εξαγορά, αφού η Νιούκαστλ, ιστορικά έχει το δικαίωμα να πιστεύει πως μπορεί ν' αποτελέσει έναν ισότιμο διεκδικητή τίτλων στην Αγγλία. Μιλάμε για σύλλογο με πολλά πρωταθλήματα και FA Cup που έως τη δεκαετία του 70 άρχιζε πάντα μα στόχο να πρωταγωνιστήσει!

Εάν γίνουν οι σωστές κινήσεις και η ομάδα ενισχυθεί, ό,τι κι αν γίνει, θα έχουμε κάποια στιγμή ακόμα μια που θα μπορεί να κυνηγήσει στα ίσια τον τίτλο στην χώρα. Και αυτό μόνο θετικό μπορεί να είναι!

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0