Basket Talk

Παππούς, πατέρας, γιος. Τρεις γενιές παικτών για πρώτη φορά στην ιστορία του πρωταθλήματος μπάσκετ!

Παππούς, πατέρας, γιος. Τρεις γενιές παικτών για πρώτη φορά στην ιστορία του πρωταθλήματος μπάσκετ!

Η οικογένεια Αστεριάδη πέρα από μπασκετική έχει συνδέσει το όνομά τους με τα δύο και μόνα πρωταθλήματα που έχει κατακτήσει ο ΠΑΟΚ στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Πλέον θα έχει έναν ακόμη λόγο να περάσει στην ιστορία

Γράφει ο Γιάννης Ψαράκης

Ο Αστέριος Αστεριάδης ήταν από αυτούς που θα μείνουν για πάντα χαραγμένοι στην ιστορία του ΠΑΟΚ. 62 χρόνια πριν ήταν μέλος της ομάδας που κατέκτησε το παρθενικό πρωτάθλημα το “δικέφαλου”, το μακρινό 1959 και μάλιστα μετά από επικράτηση στον τελικό επί του μετέπειτα “αιώνιου” αντίπαλου Άρη.

33 χρόνια αργότερα ο γιός του Θόδωρος έμελλε να είναι μέλος της ομάδας που υπό τον Ντούσαν Ίβκοβιτς θα κατακτούσε το 2ο και τελευταίο μέχρι σήμερα πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ τη σεζόν 1991-92.

Άλλα 29 χρόνια αργότερα ο εγγονός του Αστέριου και γιος του Θόδωρου, επίσης Αστέριος αφού φέρει το όνομα του παππού του, ετοιμάζεται να γράψει ιστορία για όλη τη φαμίλια αφού ως μέλος της Λάρισας κάποια στιγμή θα παίξει σε αγώνα της Α1 και έτσι οι Αστεριάδηδες θα γίνουν η πρώτη οικογένεια που εκπροσωπήθηκε από παίκτες από τρεις διαφορετικές γενιές στο πρωτάθλημα Ελλάδας. Κάτι μοναδικό για τη χώρα μας και σπάνιο ακόμη και παγκοσμίως!

Ο παππούς Αστέριος λοιπόν είχε παίξει σε εκείνο τον τελικό του 1959 υπό τον προπονητή-παίκτη του ΠΑΟΚ Ηράκλειο Κλάγκα στο 66-58 επί του Άρη. Ήταν 9 Αυγούστου 1959 η μέρα του ματς και μαζί του αγωνίστηκαν οι Οικονόμου, Θεοδωρίδης, Κωνσταντινίδης, Πασχάλης, Δαπόντες, Αγγελίδης, Στάλιος, Κόκκος, Στεργίου και Κυριακού. Ο κ.Αστέριος είχε διατελέσει μέλος του ΠΑΟΚ και την προηγούμενη σεζόν 1957-58 ενώ στη συνέχεια της καριέρας του έπαιξε και στον Δημόκριτο. Όταν αποσύρθηκε από την ενεργό δράση παρέμεινε στον χώρο του μπάσκετ ως παράγοντας, διατέλεσε για πολλά χρόνια πρόεδρος της ΕΚΑΣΘ, της Ένωσης της ΕΟΚ στη Θεσσαλονίκη δηλαδή αλλά και έφορος της Εθνικής Ανδρών στη δεκαετία κυρίως του ‘80.

1959.jpg
Ο Αστέριος Αστεριάδης με το Νο4 στην απονομή του πρωταθλήματος του ΠΑΟΚ για τη σεζόν 1958-59

Τότε ξεκίνησε το μπάσκετ ο γεννημένος το 1972 γιός του Θόδωρος ο οποίος δεν θα μπορούσε παρά να ξεκινήσει το μπάσκετ στον ΠΑΟΚ. Ο Θόδωρος μάλιστα ήταν μέλος της Εθνικής Παίδων που το 1989 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στοι Ευρωμπάσκετ που είχε διεξαχθεί στη Γκουέντσα της Ισπανίας με προπονητή τον Θανάση Παπαδημητρίου και συμπαίκτες μεταξύ άλλων τους Οικονόμου, Χατζησμάλη, Γκαγκαουδάκη, Λογοθέτη, Γεωργικόπουλο κ.α. Τη σεζόν 1991-92 ο Αστεριάδης είχε προωθηθεί στην πρώτη ομάδα που υπό τον Ντούσαν Ίβκοβιτς κατέτησε το δεύτερο πρωτάθλημα στην ιστορία του ΠΑΟΚ με συμπαίκτες μεταξύ άλλων τους Πρέλεβιτς, Φασούλα, Μπάρλοου, Κόρφα, Παπαχρόνη, Φιλιππου, Μπουντούρη κ.α. Μετά τον ΠΑΟΚ ο Αστεριάδης πέρασε από Σπόρτινγκ, Ηρακλή και ΜΕΝΤ με την τελευταία στην Α2. Τα τελευταία χρόνια είναι προπονητής με θητεία στα τμήματα υποδομής ΠΑΟΚ και Άρη και στις “μικρές” Εθνικές ομάδες ως βοηθός.

paokchampion19921.jpg
Ο Θεόδωρος Αστεριάδης με το Νο12 στην απονομή του πρωταθλήματος του ΠΑΟΚ για τη σεζόν 1991-92 ανάμεσα στους θρύλους Μπάνε Πρέλεβιτς και Νίκο Σταυρόπουλο

Όσο για τον νεαρό Αστέριο που γεννήθηκε το 2003 και έχει ύψος 1μ.97 και είναι… φωτοτυπία του πατήρ Θεόδωρου όταν είχαν την ίδια ηλικία, ξεκίνησε και αυτός στα τμήματα υποδομής του ΠΑΟΚ κατακτώντας το καλοκαίρι του 2020 το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων την 4η θέση. Όταν ο πατέρας του Θεόδωρος εντάχθηκε στο προπονητικό τημ των τμημάτων υποδομής του Άρη τον ακολούθησε και ο Αστέριος για τη σεζόν 2020-21 και φέτος, που ενηλικιώθηκε υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο στη Λάρισα με την οποία μάλιστα την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου ήταν για πρώτη φορά στη 12αδα για τον αγώνα Κυπέλλου με τον Ιωνικό στη Νίκαια!

μικροσ_1.jpg
Ο 18χρονος Αστέριος Αστεριάδης με τη φανέλα του Άρη στα τμήματα υποδομής του οποίου αγωνίστηκε τη σεζόν 2020-21

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0