Box to Box

Μουντιάλ ανά διετία; Κάκιστη ιδέα αλλά έχω την αίσθηση πως απλά πρόκειται για υπόγεια κόντρα εξουσίας FIFA και UEFA!

Μουντιάλ ανά διετία; Κάκιστη ιδέα αλλά έχω την αίσθηση πως απλά πρόκειται για υπόγεια κόντρα εξουσίας FIFA και UEFA!

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Από μόνη της ως ιδέα, αυτή του Τζιάνι Ινφαντίνο και της FIFA να γίνεται το Παγκόσμιο Κύπελλο κάθε δύο χρόνια είναι κακή! Δεν μπαίνει καν ούτε υπό σκέψη, ούτε υπό συζήτηση. Πάμε στο πρακτικό κομμάτι τώρα: μπορεί να γίνει; Δυστυχώς ναι, οι ψήφοι ανάμεσα στις ομοσπονδίες υπάρχουν!

Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Τον Μάιο, 166 ομοσπονδίες-μέλη ψήφισαν τη διεξαγωγή μελέτης  σχετικά με το αν μπορεί να συμβεί η διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA κάθε δύο χρόνια. Υπό την ηγεσία του Αρσέν Βενγκέρ, που είναι επικεφαλής της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ανάπτυξης της FIFA, μια διαδικασία διαβούλευσης βρίσκεται σε εξέλιξη και θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες με όλα τα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των συνομοσπονδιών και των ενώσεων μελών. Αν υπολογίσουμε αυτά  που δήλωσε εκπρόσωπος της FIFA δυστυχώς τα πράγματα πηγαίνουν τραγικά, γι’ αυτούς που θεωρούμε εγκληματικό, ένα τόσο πετυχημένο προϊόν, να εκφυλιστεί!

Δήλωσε λοιπόν ο άνθρωπος από πλευράς επικοινωνίας της FIFA πως: «η παγκόσμια αρχή ενθαρρύνει όλους να μοιραστούν τις απόψεις τους με θετικό πνεύμα διαλόγου και σημειώνουμε με ικανοποίηση την προθυμία των ενδιαφερομένων να συζητήσουν το Διεθνές καλεντάρι Αγώνων και άλλα σημαντικά θέματα. Η FIFA θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της συζήτησης σε εν ευθέτο χρόνο. Σκοπός της διαβούλευσης είναι η διεξαγωγή ολοκληρωμένης ανάλυσης λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές απόψεις και τα ενδιαφέροντα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου».

Δυστυχώς, επαναλαμβάνω, προκαλεί τρόμο το γεγονός πως ακόμα και η συζήτηση μπαίνει σε ένα τέτοιο κομμάτι που τα συμφέροντα είναι τόσα πολλά και διαφορετικά, ώστε να μην ξεκινάμε από την κοινή λογική που λέει ότι φέρνοντας ανά διετία το σπουδαιότερο ποδοσφαιρικό γεγονός στον πλανήτη μένει ελάχιστος χρόνος για να μπορούν οι κατά τόπου διοργανώσεις να αντέξουν το τρομερό πρεσάρισμα!

Αύξηση εσόδων για τις Ομοσπονδίες και το όραμα... Μπλάτερ

Πολλές Ομοσπονδίες τάσσονται υπέρ της πρότασης, διότι θα αυξήσει τα έσοδα και θα τους δώσει περισσότερες πιθανότητες να παίξουν στους τελικούς. Κυρίως, όπως καταλαβαίνει κανείς, από την Αφρική και την Ασία, ακόμα και από την Κεντρική Αμερική.

Από την απέναντι πλευρά, συμπεριλαμβανομένης της UEFA, των ευρωπαϊκών συλλόγων και πρωταθλημάτων, μπαίνουν λίγοι και παραδοσιακοί αντίπαλοι. Η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Ιαπωνία αυτή τη στιγμή είναι αντίθετες, αλλά εάν πότε πάει σε γενική ψηφοφορία ανάμεσα στα μέλη της FIFA πολύ πιθανό είναι η πλευρά των… λογικών να χάσει!

Σημαντικά τουρνουά γυναικών, όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο και ηπειρωτικές διοργανώσεις, όπως το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, το Κόπα Άφρικα το Κόπα Αμέρικα διεξάγονται αυτή τη στιγμή ανά τετραετία, εκεί στο κενό των Μουντιάλ. Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι ξεχωριστό γιατί είναι ανά τέσσερα χρόνια και δύσκολο να το κατακτήσεις! Το νέο «όραμα» της FIFA για το ποδόσφαιρο θα σήμαινε ότι κάθε χρόνο θα διεξάγονταν ένα τουρνουά Ανδρών, το οποίο θα αρνιόταν το παρελθόν!

Ένα Παγκόσμιο Κύπελλο όπως το ονειρεύεται ο Ινφαντίνο θα συγκρουστεί ανοιχτά επίσης με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σε αντίθεση με τώρα.

Όλα αυτά δεν είναι καινούργιες ιδέες, αντίθετα ο διεφθαρμένος μέχρι το μεδούλι Μπλάτερ πριν από μία εικοσαετία είχε αρχίσει να τα επεξεργάζεται. Μάλιστα με πρώτη φορά να ακούγεται αυτή η ιδέα το 2003, βίωσε έντονη αντίθεση από μεγάλους αρθρογράφους του εξωτερικού. Τότε αναδιπλώθηκε αλλά μακροπρόθεσμα αυτό που είχε στο μυαλό του ήταν να μπορεί να γίνεται πιο γρήγορα ο κύκλος ανάμεσα στις ηπείρους και συνομοσπονδίες για το θέμα της ανάληψης της διοργάνωσης.

Αν υπολογίσει κανείς τι σκάνδαλα προέκυψαν δίνοντας παλιότερα τη διοργάνωση είτε στην Κορέα και Ιαπωνία, είτε στη Νότιο Αφρική, είτε (κυρίως) σε Ρωσία και Κατάρ, αντιλαμβάνεται εύκολα και ο πλέον αδαής γιατί άρχισε κάποτε από τον Μπλάτερ, η ιδέα για Μουντιάλ ανά διετία!

Παγκόσμια Κύπελλο ανά διετία. Και με τα προκριματικά;

Στο βασικό μας θέμα και πάλι: Μπορεί να γίνει ανά δύο χρόνια, η κορυφαία διοργάνωση και να συμπιεστούν στα ενδιάμεσα τα τουρνουά της κάθε Ηπείρου; Δηλαδή να γίνεται Παγκόσμιο Κύπελλο το 2026, γιατί από εκεί και μετά θα ισχύσει οποιαδήποτε αλλαγή, και μετά να έχουμε το επόμενο 2028, μετά 2030, 2032 κλπ.

Θα μπορούσε να γίνει, ας κάνουμε μία τέτοια κουβέντα ως υποθετική για την οικονομία της συζήτησης. Πότε θα έπρεπε να γίνεται, λοιπόν, πλέον το Euro ή το Κόπα Αμέρικα; Η προφανής απάντηση είναι ανά δύο χρόνια πλέον, αφού η σημαντικότερη διοργάνωση θα έχει κατέβει σε ένα πλαίσιο διετίας. Άρα τα Euro θα πρέπει να γίνονται πλέον αντί για το 2028, το 2027 και μετά ανά δύο χρόνια, το 2029, το 2031 και πάει λέγοντας!
Η UEFA δεν το συζητάει καν και πιστεύει ότι ανά τετραετία είναι ότι καλύτερο για να διατηρείται η ποιότητα στο προϊόν! Πόσο αστείο λοιπόν θα είναι, να εξελιχθεί σε πολύ πιο δύσκολο το να κατακτήσει ένας παίκτης Euro στην καριέρα του από Παγκόσμιο Κύπελλο;

Δεν συζητάμε την περίπτωση ότι θα πρέπει να γίνονται πιο συχνά προκριματικά, που σημαίνει θα πρέπει να διακόπτονται πιο συχνά τα πρωταθλήματα για να βρίσκονται οι ημερομηνίες Εθνικών ομάδων, κάτι το οποίο οι σύλλογοι παθαίνουν αναφυλαξία και μόνο που το σκέφτονται, όχι κιόλας να συμβεί!

Πάμε λοιπόν και πάλι στη βασική ερώτηση: Ναι θεωρητικά  γίνεται, αλλά πόσο πραγματικά εφικτό είναι το να γίνεται ένα Παγκόσμιο Κύπελλο ανά δύο χρόνια;

Ένας Αμερικανός πολιτικός στα τέλη του 19ου αιώνα έλεγε πως μεταξύ θεωρίας και πράξης θεωρητικά δεν υπάρχει καμία διαφορά, αλλά πρακτικά υπάρχει τεράστια. Το να πιστεύει ειλικρινά ο Ινφαντίνο πως έχει περιθώρια βιωσιμότητας μια τέτοια επιλογή είναι επικίνδυνο. Ότι μπορεί να περάσει και μπορεί να ψηφιστεί είμαι σχεδόν βέβαιος, με υπόγειες διαδικασίες πως θα το πετύχουν.

Και ερχόμαστε στο ρόλο του Βενγκέρ. Ένας έξυπνος άνθρωπος, πραγματικός οραματιστής του ποδοσφαίρου για πάρα πολλά χρόνια, που πραγματικά απορείς πως είναι δυνατόν να έχει μπλέξει σε μία τόσο επικίνδυνη διαδικασία αν εφαρμοστεί!

Κόντρα UEFA-FIFA

Πίσω από όλη αυτή τη μάχη, η οποία να είστε βέβαιοι ότι θα συμβεί, εγώ βλέπω ένα παιχνίδι εξουσίας μεταξύ της FIFA και της σημαντικότερης άλλης ομοσπονδίας που υπάρχει, που είναι η UEFA. Έχω αναφερθεί στο ραδιόφωνο αρκετές φορές και έχω αρθρογραφήσει σχετικά με την κόντρα τον πρώην συνεργατών και φίλων, που είναι αυτοί που βρισκόντουσαν στην UEFA, υπό τον Πλατινί, και τώρα έχουν μετακινηθεί στη FIFA , με εκείνους που έχουν μείνει πίσω και διοικούν το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο! Αυτή η υπόγεια κόντρα εξουσίας δημιουργεί σεισμικές αντιδράσεις μερικές φορές και μπορεί (σπανίως), επειδή τα συμφέροντα είναι εκείνα να συγκλίνουν συνήθως η απόκλιση είναι πάρα πολύ μεγάλη!

Προσδεθείτε λοιπόν και ετοιμαστείτε για ακόμα μία σύγκρουση σύντομα. Έχω την εντύπωση ότι η κουβέντα για Παγκόσμιο Κύπελλο ανά διετία ήρθε στο προσκήνιο για να προετοιμάσει το έδαφος για άλλες απαιτήσεις της παγκόσμιας ομοσπονδίας, όπως το περίφημο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, όπου σε εκείνη την περίπτωση θα μπορέσει πιθανώς να κάνει πίσω δείχνοντας καλή διάθεση στο να μην χαλάσει το προϊόν που λέγεται Μουντιάλ. Με απώτερο στόχο να πρέπει και οι υπόλοιποι να βάλουν νερό στο κρασί τους και να δεχθούν κάτι το οποίο θα δίνει στην FIFA ένα σημαντικό τρόπαιο νίκης.

Καλά να είμαστε να καθόμαστε να τα βλέπουμε, αλλά φοβάμαι πως μόνο το ποδόσφαιρο δεν θα βγει κερδισμένο από αυτή την κόντρα εξουσίας!

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0