Football Talk

Σλόβαν Μπρατισλάβας και ελληνικές ομάδες: Από τον Παναθηναϊκό του Γουέμπλεϊ, στο "σοκ" με τον ΠΑΟΚ

Σλόβαν Μπρατισλάβας και ελληνικές ομάδες: Από τον Παναθηναϊκό του Γουέμπλεϊ, στο

Για τέταρτη φορά στην ιστορία της, η Σλόβαν Μπρατισλάβας θα συναντηθεί με ελληνική ομάδα σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Ο Ολυμπιακός είδε την Λουντογκόρετς να είναι πιο ψύχραιμη στην διαδικασία των πέναλτι και να τον στέλνει εκτός Champions League. Συνέπεια αυτού είναι να βρεθεί στα play off του Europa League, εκεί όπου τον περίμενε η Σλόβαν Μπρατισλάβας.

Μία μάχη, που συμβαίνει για δεύτερη φορά στην ιστορία των δύο ομάδων και πρώτη από το 2009. Για τους Σλοβάκους, το ζευγάρι των αναμετρήσεων με τον Ολυμπιακό είναι το τέταρτο στα χρονικά κόντρα σε ελληνικές ομάδες, με το ιστορικό να μην είναι υπέρ της.

Παναθηναϊκός-Σλόβαν Μπρατισλάβας 3-0, 1-2 (Κύπελλο Πρωταθλητριών 1970/71, 2ος γύρος)

Πρώτη φορά που οι πρωταθλητές Σλοβακίας, βρέθηκαν απέναντι σε ελληνικό σύλλογο, είναι στο μακρινό 1970/71. Τότε, η ισχυρή ομάδα της Τσεχοσλοβακίας κληρώθηκε στον 2ο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (σημερινό Champions League) με τον Παναθηναϊκό του Φέρεντς Πούσκας.

Στο πρώτο ματς, στην Αθήνα, το «τριφύλλι» ήταν καταιγιστικό και μετέτρεψε την ρεβάνς σε έναν διαδικαστικό αγώνα. Τα γκολ των Δομάζο, Αντωνιάδη και Δελιγιάννη, διαμόρφωσαν το επιβλητικό 3-0, με αποτέλεσμα, η νίκη της Σλόβαν στο δεύτερο ματς να μην έχει κανένα νόημα. Συγκεκριμένα, ο Μέντβιντ άνοιξε το σκορ για τους Τσεχοσλοβάκους όμως ο Αντωνιάδης ισοφάρισε και έβαλε «ταφόπλακα» στα όνειρα της ανατροπής. Το τέρμα του Τσάπκοβιτς απλώς χάρισε τη νίκη στην Σλόβαν με 2-1.

«Πιεστήκαμε πολύ στη ρεβάνς. Είχε ομαδάρα η Σλόβαν Μπρατισλάβας. Μέχρι να ισοφαρίσει ο Αντωνιάδης σε 1-1, περάσαμε δύσκολες στιγμές. Αλλά και μετά, η Σλόβαν δεν σταμάτησε να πιέζει. Το πιστεύαμε παραπάνω όμως. Είχαμε τρομερή αυτοπεποίθηση και αυτό βγήκε στο ότι αντέξαμε. Στο τέλος του αγώνα, λέγαμε πως ανταποκριθήκαμε σε μία Κυπελλούχο Ευρώπης. Τότε ήταν που αρχίσαμε να σκεφτόμαστε και λίγο παραπάνω, πως μπορούμε να πάμε ακόμα πιο μακριά». Ήταν ένα απόσπασμα από αυτά που είπε ο Κώστας Ελευθεράκης αποκλειστικά στο «BN Sports» και τον Νότη Χάλαρη.

Σλόβαν Μπρατισλάβας-Ολυμπιακός 0-2, 0-2 (Champions League 2009/10, 3ος προκριματικός γύρος)

Έπρεπε να περάσουν μερικές δεκαετίες, για να βρεθεί ελληνική ομάδα στον δρόμο των Σλοβάκων. Αυτή τη φορά, ο Ολυμπιακός ήταν το εμπόδιο της Σλόβαν για να συνεχίσει στο Champions League. Οι δύο ομάδες διασταύρωσαν τα «ξίφη» τους στον τρίτο προκριματικό γύρο της διοργάνωσης, με τους «ερυθρόλευκους» να δείχνουν την ανωτερότητά τους.

Στο πρώτο ματς, στην Σλοβακία, ο Ολυμπιακός επικράτησε με 2-0 χάρη στα τέρματα των Αβραάμ Παπαδόπουλο και Λεονάρντο, κάνοντας πολύ πιο εύκολη την ζωή των παικτών του Κετσπάγια στην ρεβάνς. Εκεί όπου, με το ίδιο σκορ, η ομάδα του Πειραιά πανηγύρισε την πρόκριση στα play off της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Σλόβαν Μπρατισλάβας-ΠΑΟΚ 1-0, 2-3 (Europa League 2019/20, Play off)

Με δύο αποκλεισμούς σε ισάριθμα ματς, η Σλόβαν Μπρατισλάβας έσπασε την «κατάρα» κόντρα στον ΠΑΟΚ, στο πλαίσιο των play off του Europa League. Στη Σλοβακία, ο Δικέφαλος είδε τον Αμπένα να «λυτρώνει» την ομάδα του και να πετυχαίνει το 1-0 στο 94ο λεπτό της αναμέτρησης, δίνοντας προβάδισμα στην Σλόβαν ενόψει ρεβάνς.

Ένα προβάδισμα που έχει «χρυσό», όταν ο Μεντβέντεφ έβαλε μπροστά στο σκορ τη Σλόβαν μέσα στην Τούμπα. Οι Λημνιός και Σφιντέρσκι έκαναν την ολική ανατροπή μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα (49’-50’), όμως το γκολ του Ντε Μάρκο για 2-2, «έκοψε» τα πόδια των παικτών του ΠΑΟΚ. Ο Σφιντέρσκι βρήκε και δεύτερη φορά δίχτυα, όμως το 3-2 δεν ήταν αρκετό για να δώσει την πρόκριση στην ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Την Πέμπτη (19/08) ο Ολυμπιακός φιλοξενεί τη Σλόβαν Μπρατισλάβας για την δεύτερη μεταξύ τους αναμέτρηση στην ιστορία. Για τους «ερυθρόλευκους», το γεγονός πως η νίκη στο πρώτο ματς, παραδοσιακά δίνει και πρόκριση, πρέπει να είναι οδηγός τους.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0