Sports Βusiness

Το «ρευστό» ρέει ασταμάτητα: Οι προπονητές που ξόδεψαν τα περισσότερα την τελευταία δεκαετία

Το «ρευστό» ρέει ασταμάτητα: Οι προπονητές που ξόδεψαν τα περισσότερα την τελευταία δεκαετία
Όταν η «κάνουλα» είναι ανοιχτή και το χρήμα ρέει άφθονο, κάθε προπονητής είναι ευτυχισμένος. Το «BN Sports» καταγράφει τις δέκα περιπτώσεις των κόουτς που δαπάνησαν και… με το παραπάνω, τη δεκαετία που μας πέρασε.

Από τα 40 εκατομμύρια ευρώ της μεταγραφής του Ζινεντίν Ζιντάν στα… 225 του Νεϊμάρ στην Παρί Σεν Ζερμέν, με τη λίστα βεβαίως να είναι ατελείωτη.

Σε αυτό, όμως, το κείμενο δεν θα εξετάσουμε τις ακριβότερες μεταγραφές στην ιστορία, αλλά στο πόσα ξόδεψαν οι προπονητές των ομάδων!

jurgen-liverpool.jpg

Νο.10: Γιούργκεν Κλοπ-Λίβερπουλ/613 εκατ. ευρώ

Από το 2015 που ο Γιούργκεν Κλοπ ανέλαβε την Λίβερπουλ, κατάφερε να τη «μεγαλώσει» σε όλα τα επίπεδα. Κατέκτησε την Premier League, το Champions League και έφερε ποδοσφαιριστές, που μπόρεσαν να ανεβάσουν επίπεδο τους «reds» και από… κομπάρσους να τους μεταμορφώσουν σε απόλυτους πρωταγωνιστές.

Συνολικά ο Γερμανός κόουτς έχει ξοδέψει σε όλες τις ομάδες που έχει δουλέψει (Μάιντς, Μπορούσια Ντόρτμουντ και Λίβερπουλ) περί τα 613 εκατομμύρια ευρώ σε μεταγραφικές προσθήκες. Μάλιστα, οι ακριβότερες του ήταν οι Βίρτιζλ Φαν Ντάικ (84,6 εκατ.ευρώ) και Άλισον Μπέκερ (62,5 εκατ. ευρώ).


Νο.9: Μανουέλ Πελεγκρίνι-Ρεάλ Μπέτις/806 εκατ. ευρώ

Επόμενος στη λίστα είναι ένας προπονητής που έχει καθίσει στον πάγκο συνολικά 15 ομάδων και θεωρείται από τους πιο έμπειρους και πετυχημένους. Μάλιστα, βρέθηκε σε συλλόγους όπως η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μάντσεστερ Σίτι, όπου το χρήμα έρρεε άφθονο, με αποτέλεσμα να ξοδέψει τεράστια ποσά για μεταγραφές. Αποκορύφωμα ήταν εκείνη του Κριστιάνο Ρονάλντο με 94 εκατομμύρια ευρώ από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!

Συνολικά έχει ξοδέψει στην καριέρα του 806 εκατομμύρια ευρώ.

valverde-barca.jpg

Νο.8: Ερνέστο Βαλβέρδε-Ελεύθερος/853 εκατ. ευρώ

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε είναι πολύ γνωστός στο ελληνικό κοινό από το επιτυχημένο πέρασμα του στον Ολυμπιακό, ενώ ανέβασε σε μεγάλο βαθμό τις μετοχές του όταν κοούτσαρε την Μπαρτσελόνα.

Ο Καταλανός τεχνικός -που τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι ελεύθερος- έχει ξοδέψει συνολικά 853 εκατομμύρια ευρώ στην καριέρα του, ενώ οι ακριβότερες μεταγραφές του ήταν την περίοδο που εργαζόταν στους «μπλαουγκράνα» και πρόκειται για τους Κουτίνιο (135 εκατ.) και Ντεμπελέ με το ίδιο ποσό.


Νο.7: Ουνάι Έμερι-Βιγιαρεάλ/865 εκατ. ευρώ

Μπορεί ο Ουνάι Έμερι να απολύθηκε από την Παρί Σεν Ζερμέν και την Άρσεναλ, ωστόσο κατάφερε να αναγεννήσει την καριέρα του στη Βιγιαρεάλ, κατακτώντας μάλιστα και το Europa League τη φετινή σεζόν. Στην προπονητική του πορεία -σε όσες ομάδες εργάστηκε- ξόδεψε περί τα 865 εκατομμύρια ευρώ σε μεταγραφές, ενώ η ακριβότερη προσθήκη του ήταν ο Πέπε με 80 εκατομμύρια από την Λιλ.

inter-conte.jpg

Νο.6: Αντόνιο Κόντε-Ελεύθερος/972 εκατ. ευρώ

Έχει εργαστεί σε κορυφαίες Ευρωπαϊκές ομάδες, μεταξύ αυτών, οι Γιουβέντους, Τσέλσι και Ίντερ. Με την τελευταία άλλωστε κατέκτησε τη Serie A και εν συνεχεία έμεινε ελεύθερος.

Ο 51χρονος κόουτς έχει ξοδέψει για μεταγραφές 972 εκατομμύρια ευρώ, με εκείνη του Ρομέλου Λουκάκου (από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην Ίντερ) με 75 εκατ. ευρώ να είναι η ακριβότερη.


Νο.5: Ντιέγκο Σιμεόνε-Ατλέτικο Μαδρίτης/1,02 δις ευρώ

Στο Top-5 μπαίνουμε δυναμικά με τον Ντιέγκο Σιμεόνε. Ο τεχνικός που «εκτόξευσε» την Ατλέτικο Μαδρίτης και την οδήγησε στις μεγαλύτερες επιτυχίες της ιστορίας της, με το… αζημίωτο φυσικά.

Τα χρήματα που έχει σπαταλήσει υπολογίζονται στο 1,02 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ο Ζοάο Φέλιξ είναι και η προσθήκη του με τα περισσότερα χρήματα (σ.σ. 127 εκατ. ευρώ).

simeone-atletico.jpg

Νο.4: Μασιμιλιάνο Αλέγκρι-Γιουβέντους/1,07 δις ευρώ

Έχει συνδέσει την προπονητική του καριέρα (περισσότερο) με τη Γιουβέντους, από την οποία είχε μείνει άνεργος το 2019 και εν τέλει την ανέλαβε ξανά δύο χρόνια αργότερα. Ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι είναι ακόμα ένας τεχνικός (σ.σ. μετά τον Πελεγκρίνι) που έχει τον Κριστιάνο Ρονάλντο ως την ακριβότερη μεταγραφή της καριέρας του, με 100 εκατομμύρια ευρώ από την Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο Αλέγκρι φημίζεται πως του αρέσει να αποτυπώνει αρκετά χρήματα για προσθήκες, με το ποσό του 1,07 δισεκατομμυρίου ευρώ να περιγράφει στην εντέλεια αυτό το στοιχείο.


Νο.3: Κάρλο Αντσελότι-Ρεάλ Μαδρίτης/1,09 δις ευρώ

Ο μέχρι πρότινος προπονητής της Έβερτον, υπέγραψε ξανά στη Ρεάλ Μαδρίτης μετά από έξι χρόνια, αντικαθιστώντας τον Ζινεντίν Ζιντάν.

Ο «Καρλίτο» έχει προπονήσει ποδοσφαιρικά «μεγαθήρια» όπως οι Μίλαν, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπάγερν Μονάχου και Τσέλσι, έχοντας ξοδέψει συνολικά 1,09 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μάλιστα, η πιο ακριβή προσθήκη του ήταν ο Γκάρεθ Μπέιλ με 101 εκατομμύρια.

mourinho-guardiola.jpg

Νο.2: Ζοσέ Μουρίνιο-Ρόμα/1,2 δις ευρώ

Δεύτερος στη λίστα ο «Special One», που έχει κατακτήσει πληθώρα τίτλων σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο με τις Πόρτο, Τσέλσι, Ρεάλ Μαδρίτης και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ο Πορτογάλος κόουτς απολύθηκε από την Τότεναμ και πλέον έριξε άγκυρα στη Ρόμα. Στην καριέρα του έχει ξοδέψει 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ για νέους παίκτες, ο δεύτερος που ξεπέρασε το φράγμα του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για μεταγραφές.

Το «διαμάντι» του είναι ο Πολ Πογκμπά, που στοίχισε 105 εκατομμύρια ευρώ.


Νο.1: Πεπ Γκουαρδιόλα-Μάντσεστερ Σίτι/1,3 δις ευρώ

Ποιος άλλος; Θα μπορούσε να ήταν μια εύλογη απορία. Ο προπονητής που έχει ξοδέψει περισσότερα χρήματα στην ιστορία είναι ο Πεπ Γκουαρδιόλα με 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ, έχοντας σπαταλήσει 475 εκατομμύρια μόνο σε μεταγραφές αμυντικών!

Το ακριβότερο απόκτημα του Πεπ είναι εκείνο του Ρούμπεν Ντίας με 75,7 εκατομμύρια ευρώ από την Μπενφίκα!

Κυριάκος Δημητρόπουλος

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0