Football Talk

Πέθανε ο Αρτούρ Ζόρζε, «πατέρας» της πορτογαλικής σχολής προπονητών!

Πέθανε ο Αρτούρ Ζόρζε, «πατέρας» της πορτογαλικής σχολής προπονητών!
«Έφυγε» στα 78 του χρόνια, ο «αρχιτέκτονας» της Πόρτο, που κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών του 1987, και έδωσε ταυτότητα στους Πορτογάλους προπονητές, όντας ο «δάσκαλος», των Μουρίνιο, Σάντος και Πεσέιρο, μεταξύ άλλων.
Η παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα θρηνεί. Ο Αρτούρ Ζορζέ, στα 78 του χρόνια, άφησε την τελευταία του πνοή στις 22 Φεβρουαρίου του 2024, αλλά και τεράστια παρακαταθήκη, για το πορτογαλικό ποδόσφαιρο.

Υπήρξε ο «πατέρας» μίας ολόκληρης σχολής. Με την κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1987, με την Πόρτο, σε εκείνη την τεράστια έκπληξη στον τελικό που κέρδισε 2-1 την Μπάγερν Μονάχου, έβαλε τις βάσεις, για να δοθεί «ταυτότητα» και ουσιαστικά, έβαλε στον ποδοσφαιρικό χάρτη, τους προπονητές από την χώρα της Ιβηρικής.



Ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του, ειδικά στο κομμάτι της τακτικής, και αποτέλεσε τον «δάσκαλο», μεγάλων μορφών της νέας χιλιετίας, όπως ο Ζοσέ Μουρίνιο, ο Κάρλος Κεϊρόζ, αλλά και οι «δικοί» μας, Φερνάντο Σάντος και Ζοσέ Πεσέιρο.

Η μεγαλύτερή του επιτυχία, σαφώς, υπήρξε η κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών με την Πόρτο το '87. Μάλιστα, τον διαδέχθηκε ο Τόμισλαβ Ίβιτς, αμέσως μετά την απομάκρυνσή του από τον Παναθηναϊκό, δίνοντας συνέχεια στις επιτυχίες, με την κατάκτηση του Διηπειρωτικού, του Σούπερ Καπ Ευρώπης, αλλά και του νταμπλ στην Πορτογαλία, τη σεζόν 1987/88.

Η επιτυχία του '87, «εξαργυρώθηκε» με ένα πανάκριβο συμβόλαιο στην Παρί Σεν Ζερμέν, ενώ εργάστηκε σε αρκετούς συλλόγους, όπως η Μπενφίκα, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αλλά και οι εθνικές ομάδες της Πορτογαλίας και της Ελβετίας.

Ως ποδοσφαιριστής, αγωνιζόταν στην επίθεση, και κατέγραψε 316 συμμετοχές, στις οποίες κατάφερε να σκοράρει 215 τέρματα. Κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα με τη φανέλα της Μπενφίκα, ενώ κατέγραψε 16 εμφανίσεις με την εθνική ομάδα της Πορτογαλίας.

Η εκτίμηση που υπήρχε προς το πρόσωπό του και το έργο του, φαίνεται και από το γεγονός, πως πολλοί σύλλογοι, όπως η Ρεάλ Μαδρίτης, η Παρί Σεν Ζερμέν, αλλά και η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Πορτογαλίας με την UEFA, έσπευσαν να βγάλουν συλλυπητήρια ανακοίνωση, μετά τον θάνατό του.




www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0