Football Talk

Νόρτζελαντ: Εκεί που τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα!

Νόρτζελαντ: Εκεί που τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα!

H ανάπτυξη του αφρικανικού ποδοσφαίρου έρχεται από την... Δανία. Η Νόρτζελαντ και το project «Right to Dream» συνεργάζονται υπό την αιγίδα του Τομ Βέρνον για την ανάδειξη των ποδοσφαιριστών του μέλλοντος από μια ήπειρο που δεν μπορεί να υποστηρίξει την πρόοδο τους. Γιατί, όλοι έχουν δικαίωμα να ονειρεύονται!

Λατινική Αμερική και Ευρώπη κρατούν τα... ηνία του ποδοσφαίρου. Τα τελευταία χρόνια μπαίνει δειλά δειλά στο παιχνίδι και η Αφρική. Μετά την φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2010, άρχισε να αναδύεται ο «θησαυρός» που είχε κρυμμένο.

Ποιος θα φανταζόταν ότι η Αφρική, μια ήπειρος, οι χώρες της οποίας κατά πλειοψηφία είναι υπανάπτυκτες, είχε να προσφέρει τόσο ταλέντο. Ταλέντο το οποίο υπήρχε, απλώς εμείς είτε επιλέγαμε να το αγνοούμε είτε βρισκόμασταν σε πλήρη άγνοια, αρκούμενοι σε ό,τι είχαμε μάθει μεγαλώνοντας.

Αρκεί να παρατηρήσει κανείς πόσοι ποδοσφαιριστές διττής εθνικότητας αγωνίζονται σε ευρωπαϊκές χώρες ή ακόμη και παίκτες γενημμένοι στην Αφρική που επέλεξαν να προσφέρουν τις... υπηρεσίες τους σε κάποια χώρα της Ευρώπης.

Κίλιαν Μπαπέ, Μπουκάγιο Σάκα, Τζαμάλ Μουσιάλα και, από τους παλαιότερους, Πατρίς Εβρά, Πάτρικ Βιεϊρά, Γούιλφριντ Ζάχα είναι μερικοί από τους πάμπολους παίκτες, στο αφρικανικό αίμα των οποίων ρέει άφθονο... ταλέντο!

Και όμως, ακόμη το ποδόσφαιρο της Αφρικής παραμένει άφαντο, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ευτυχώς, η Νόρτζελαντ έχει βρει το νόημα και δίνει τον δικό της... αγώνα στην ανάδειξη αφρικανών αστεριών, σε συνεργασία με το project «Right to Dream». Και για να είμαστε πιο σωστοί, χάρη στον Τομ Βέρνον συμβαίνει αυτή η καινοτομία.

Ο Βέρνον είναι ο πρόεδρος της δανέζικης ομάδας από τον Δεκέμβρη του 2015, αλλά και ο άνθρωπος που έδωσε «σάρκα και οστά» στην ακαδημία, η οποία βρίσκεται στην Γκάνα από το 1999. Μετά από 25 χρόνια επιτυχίας ανέλαβε τη Νόρτζελαντ και στόχος του είναι να συνεχίσει να προωθεί παίκτες από την Αφρική στην Ευρώπη.

Ακόμη και πριν από τον Βέρνον, η Νόρτζελαντ ήταν ανέκαθεν γνωστή για την καινοτόμο προσέγγισή της στην ανάπτυξη παικτών. Από τη στιγμή που την ανέλαβε ο Βρετανός επιχειρηματίας, την έχει μετατρέψει σε success story των τελευταίων ετών στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Με τον καιρό η Νόρτζελαντ απορροφά όλο και περισσότερους παίκτες από την Γκάνα και την ακαδημία «Right to Dream»,  πολλοί εκ των οποίων από νωρίς άνοιξαν τα... φτερά τους και πέταξαν με προορισμό κυρίως την Premier League!

Ο Καμαλντίν Σουλεμάνα, μόλις ένα χρόνο όντας στην δανέζικη ομάδα, πήγε στην Ρεν και πλέον δραστηριποιείται στην Σαουθάμπτον. Ο Μοχάμεντ Κούντους σύλλεξε όσες γνώσεις και skills χρειαζόταν και σύντομα απορροφήθηκε από τον Άγιαξ, ενώ πλέον τον απολαμβάνουμε στην Γουέστ Χαμ. Από την άλλη, ο Έρνεστ Νουάμα βρίσκεται δανεικός στην Λυόν από την Μόλενμπικ και ο Σιμόν Αντινγκρά έπαιξε στην Μπράιτον πριν σταλεί δανεικός στην Ούνιον Σεν-Ζιλουάζ.

Και αυτές είναι μόλις λίγες αξιοσημείωτες περιπτώσεις παικτών που δεν άργησαν να δείξουν τις δυνατότητές τους, αφού αξιοποίησαν πρώτα έξυπνα την ευκαιρία που τους δόθηκε. Τώρα, ο 19χρονος Ιμπραχίμ Οσμάν προορίζεται για την Μπράιτον έναντι 19.5 εκατομμυρίων ευρώ και έχει ενθουσιάσει πολύ κόσμο.

Η επιτυχία της Νόρτζελαντ δεν έγκειται μόναχα στην προώθηση Γκανέζων παικτών στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, αλλά και στην βαρύτητα που δίνει στην εκπαίδευση των ποδοσφαιριστών. Σύμφωνα με δεδομένα που δημοσίευσε η ακαδημία, το 85% των... αποφοίτων του «Right to Dream» έχει εξασφαλίσει υποτροφίες σε κορυφαία πανεπιστήμια της Αμερικής και της Ευρώπης .

Δεν έχει πάντα σημασία ποιος θα καταφέρει να αγωνιστεί στα top πρωταθλήματα, αλλά με την απαραίτητη μόρφωση «πλάθεται» το μέλλον της επόμενης γενιάς της Γκάνας. Η Νόρτζελαντ αποτελεί, χωρίς αμφιβολία, το μέρος όπου αξίζει να ονειρεύεσαι!

Σουζάννα Μποντίνη

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0