Football Talk

Η Μπαρτσελόνα σε σταυροδρόμι, αλλά ο Τσάβι κοιτάει αναποφάσιστος και πελαγωμένος!

Η Μπαρτσελόνα σε σταυροδρόμι, αλλά ο Τσάβι κοιτάει αναποφάσιστος και πελαγωμένος!

Η Μπαρτσελόνα μπήκε στη νέα σεζόν με αέρα... πρωταθλήτριας. Κάτι, όμως, στράβωσε και όσο περνάνε οι αγωνιστικές, οι επιδόσεις της απογοητεύουν όλο και περισσότερο. Ευθύνη δεν μπορεί να αποδοθεί μόνο στους παίκτες. Άλλωστε, και εκείνοι, τον προπονητή ακούνε. Μήπως ο Τσάβι έχει κάνει τον κόσμο να πιστεύει πως κατέχει το προπονητικό... μικρόβιο, χωρίς να ισχύει;

Πέρυσι πρωταθλήτρια, φέτος... παίζεται! Παρόλο που ξεκίνησε με δυναμισμό και σιγουριά, κάτι μάλλον στράβωσε. Και δεν φαίνεται, φυσικά, με την πρώτη ματιά. Μέχρι στιγμής, στο πρωτάθλημα δεν έχει ηττηθεί από καμία ομάδα, εκτός από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Το ίδιο και στο Champions League, πέρα από τον δεύτερο αγώνα με την Σαχτάρ Ντόνετσκ.

Αν εμβαθύνει κάποιος περισσότερο, ή αν έχει παρακολουθήσει τα τελευταία τους παιχνίδια, θα παρατηρήσει ότι οι εμφανίσεις της Μπαρτσελόνα είναι ολίγον τι απογοητευτικές, χωρίς ροή, καμία οργάνωση και συνεννοήση. Λες και τα αποτελέσματα τα παίρνει... κατά τύχη.

Οι περισσότεροι φίλοι του ποδοσφαίρου υποστηρίζουν πως οι παίκτες δεν φταίνε ποτέ. Είναι ευθύνη και υποχρέωση του εκάστοτε προπονητή να μεταλαμπαδεύσει τον τρόπο παιχνιδιού, τις σκέψεις και ανησυχίες του, τις τακτικές του και την νοοτροπία νικητή. Και δεν έχουν άδικο εδώ που τα λέμε.

Εννοείται πως βοήθησε τους «μπλαουγκράνα» να πάρουν το πρωτάθλημα τη σεζόν 2022/23, αλλά αυτό δεν τον κάνει αυτόματα καλό προπονητή. Ε και τώρα, μια ήττα έχουν φέρει μόνο, που είναι το κακό; Αν βγάλουμε λίγο στην άκρη τους αριθμούς και τα στατιστικά, θα παρατηρήσουμε πως υπάρχει γενικότερα ένα λάθος σκεπτικό, βιασύνη και απροσεξία και, φυσικά, κανένα Plan B.

Από την στιγμή που έχει αναλάβει την ηγεσία της ομάδας, έχει χάσει πέντε παιχνίδια στην φάση των ομίλων στο Champions League, τα περισσότερα από κάθε άλλο προπονητή της Μπαρτσελόνα.

Κόντρα στην Αλαβές την Κυριακή (12/11) παραλίγο να φύγουν με ισοπαλία και δεν θα δημιουργούσε εντύπωση ιδιαίτερη, ακόμη και αν έφευγαν με... άδεια χέρια.

Νωρίτερα, το Σάββατο (04/11) σώθηκαν τελευταία στιγμή, στο 92ο λεπτό, απέναντι στην Ρεάλ Σοσιεδάδ. Οι νίκες και οι βαθμοί δεν σημαίνουν τίποτα, όταν το σύνολο είναι αποσυντονισμένο.


Έπειτα, το mentality και τα πρότυπα που περνάει στους παίκτες του είναι αμφισβητούμενα. Όταν κερδίζουν είναι όλα ρόδινα, όταν όμως δεν φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα σειρά παίρνουν οι... δικαιολογίες.

Μερικές από τις πιο γνωστές, εκείνες δηλαδή που επαναλαμβάνονται συχνά, είναι πως το γρασίδι ήταν κακής ποιότητας και πως υπήρχαν πολλοί τραυματισμοί, άρα αφού δεν ήταν διαθέσιμοι οι καλοί παίκτες, πώς να τα πάει καλά η ομάδα;

Με αυτά τα λόγια υποβαθμίζει και τους υπόλοιπους παίκτες, ενώ δείχνει ότι δεν είναι σε θέση να πάρει το maximum από το υλικό που διαθέτει στα χέρια του, όποιο και αν είναι αυτό.


Μετά από κάθε αγώνα τονίζει ότι την επόμενη φορά θα είναι καλύτεροι και ότι πρέπει να ανασυγκροτηθούν. Μόνο που έρχεται ο επόμενος αγώνας, και λύση δεν έχει βρεθεί, και ο εκνευρισμός βγαίνει στην επιφάνεια.

Είναι και το θέμα των τραυματισμών, το οποίο δεν φαίνεται να διαχειρίζεται έξυπνα. Στον αγώνα κόντρα στην Σεβίλλη (29/09) ο Ραφίνια τραυματίστηκε και λίγες μέρες μετά, απέναντι στην Πόρτο (04/10), ήρθε και η απώλεια του Λεβαντόφσκι. Στο Clasico απόφασισε να τους βάλει και τους δύο μαζί σαν αλλαγή. Δύο επιθετικούς ταυτόχρονα, χωρίς να έχουν έχουν βρει ακόμη τον ρυθμό τους, μετά από σχεδόν έναν μήνα ανάρρωσης.

Με τον Πέδρι είναι ακόμη χειρότερα τα πράγματα. Ένας παίκτης με αστείρευτο ταλέντο, ίσως από τους πιο σημαντικούς αυτήν τη στιγμή στην ομάδα, ο οποίος δεν έχει βρει τον χώρο και τον χρόνο να δείξει από τι είναι πραγματικά φτιαγμένος, αφού οι τραυματισμοί διαδέχονται ο ένας τον άλλον.

Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, υπέστη σοβαρό πρόβλημα στον οπίσθιο μηριαίο, που δεν του επέτρεψε την συμμετοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η ομάδα τον ετοίμαζε για τον πρώτο αγώνα του ημιτελικού του Copa del Rey με αντίπαλο την Ρεάλ Μαδρίτης στις 2 Μαρτίου, αλλά ένιωσε εκ νέου ενοχλήση, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός για ακόμη έναν μήνα, επιστρέφοντας στις 23 Απριλίου.

Κοντινοί άνθρωποι του Πέδρι εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους με τον σύλλογο, γιατί επέσπευσαν την ανάρρωσή του, αλλά και με τον Τσάβι, που βιάστηκε να τον «εκμεταλλευτεί». Αποτέλεσμα αυτού ήταν ο κλονισμός του σεβασμού και της εμπιστοσύνης και από τις δύο μεριές. Δεν είχαν άδικο, όμως, όσοι έκαναν παράπονα, αφού όταν επέστρεψε, τρεις μέρες μετά τον αγώνα με την Κάντιθ (20/08), επανεμφανίστηκε το ίδιο πρόβλημα και οι εντάσεις επανήλθαν.


Μιλάμε για έναν παίκτη που ταλαιπωρείται συχνά από το εν λόγω θέμα και μέσα σε όλα, ένα νεό παιδί, που αν δεν χειριστούν σωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, θα καταστραφεί η καριέρα του πριν καν αρχίσει. Είναι κρίμα να χαραμιστεί ένα τέτοιο ταλέντο.

Πολλοί φίλαθλοι έχουν, επίσης, κριτικάρει τον τρόπο που χρησιμοποιεί τον Γκάβι, ακόμη ένα νεαρό αστέρι. Υποστηρίζουν ότι τον δυναμισμό και την ένταση που κατέχει ως αθλητής, την αξιοποιεί κάνοντας τον... μπουλντόζα, σε όποιον αντίπαλο πλησιάσει την δική τους εστία. Οι τακτικές του, από την άλλη, αμφισβητούνται παιχνίδι με το παιχνίδι, με τον ίδιο να επιμένει σε αυτές.

Για τους λάτρεις των αριθμών, ας γυρίσουμε στον αγώνα με την Σαχτάρ Ντόνετσκ. Στο πρώτο ημίχρονο οι «μπλαουγκράνα» δεν πραγματοποίησαν κανένα σουτ στον στόχο. Ένας δημοσιογράφος της «La Reserva», ο Τζοσέπ Καπντεβίλα, επισήμανε ότι μεμονωμένα οι παίκτες της Μπαρτσελόνα είναι καλύτεροι, πιο ποιοτικοί, αλλά σαν σύνολο, η Σαχτάρ παίζει καλύτερα.


Τον επέλεξαν ως «παιδί» του Πεπ Γκουαρδιόλα. Πράγματι, σαν... μαθητής του αρίστευσε. Αυτόν δεν σημαίνει πως μπορεί να τον ακολουθήσει απαραίτητα στα βήματά του και ως δάσκαλος.

Είναι «απόφοιτος» της σχολής Γκουαρδιόλα, ξέρει το παιχνίδι των «μπλαουγκράνα» καλύτερα από τον καθένα, όμως, δεν μπορεί να το εφαρμόσει τακτικά. Αργά ή γρήγορα υπάρχει πιθανότητα να εκτεθεί και εκεί, θα χρειαστεί να αντιδράσει γρήγορα, έξυπνα και χωρίς πείσματα, νεύρα και εγωισμούς.

Σουζάννα Μποντίνη

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0