Football Talk

Οι τραυματισμοί στο ποδόσφαιρο δείχνουν ποιος έχει ξεκάθαρο προβάδισμα στην «μάχη» των δύο φύλων

Οι τραυματισμοί στο ποδόσφαιρο δείχνουν ποιος έχει ξεκάθαρο προβάδισμα στην «μάχη» των δύο φύλων
Ακόμη ένας τραυματισμός. Ακόμη μια φορά που δεν έχει μεριμνήσει κανείς για την υγεία των γυναικών στο ποδόσφαιρο. Στον αγώνα της Αγγλίας με την Δανία για το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών, η Κίρα Γουόλς ήταν το νέο «θύμα» ενός σκληρού τραυματισμού. Συνεχίζουμε να μετράμε τις περιπτώσεις, όμως δεν βλέπουμε να γίνονται ενέργειες ώστε οι γυναίκες να δέχονται την ίδια ευνοϊκή μεταχείριση με τους άντρες. Παράπονα εκφράζονται διαρκώς. Πότε θα συγκινηθεί κάποιος να κάνει πράξη το σωστό και απολύτως αυτονόητο;
Στον αγώνα της Αγγλίας με την Δανία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών η Κίρα Γουόλς, στην προσπάθειά της να κόψει την αντίπαλό της τέντωσε υπερβολικά το πόδι της αδυνατώντας ύστερα να σηκωθεί. Όλοι ήλπιζαν πως το πρόβλημα ήταν επιφανειακό. Τελικά, τραυμάτισε το γόνατό της, το φορείο την μετέφερε εκτός γηπέδου και όταν επέστρεψε στον πάγκο στηριζόταν σε πατερίτσες. Το θέαμα ήταν θλιβερό. Όχι μόνο για την ίδια, αλλά και για την ομάδα, η οποία πλήττεται με την απουσία πλέον τεσσάρων παικτριών.

Φραν Κέρμπι, Μπεθ Μιντ και Λία Γουίλιαμσον λείπουν ήδη από την ομάδα και καθώς φαίνεται δεν θα προλάβουν να ανακάμψουν ώστε να αγωνιστούν έστω και λίγο στο Μουντιάλ Γυναικών 2023. Η all-time κορυφαία σκόρερ της Τσέλσι επρόκειτο να χειρουργηθεί στο γόνατο, ενώ οι παίκτριες της Άρσεναλ ταλαιπωρούνται από ρήξη του πρόσθιου χιαστού, την πιο συνηθισμένη μορφή τραυματισμού στις γυναίκες.

Η Αγγλία σαφώς έχει δεχτεί το μεγαλύτερο χτύπημα, αλλά δεν είναι η μόνη. Γύρω στις 25-30 παίκτριες δεν συμμετέχουν αυτή τη στιγμή στη διοργάνωση, μεταξύ των οποίων μεγάλα ονόματα, όπως η Βιβιάν Μιεντέμα από την Ολλανδία, η Καταρίνα Μακάριο από τις ΗΠΑ, οι Μαρί-Αντουανέτ Κατοτό και Ντελφίν Κασκαρίνο από τη Γαλλία και η Τζανίν Μπέκι από τον Καναδά. Η σταρ της Μπαρτσελόνα και της Ισπανίας, Αλεξία Πουτέγιας, παρακολουθούσε τα ματς των ομάδων της ως απλός θεατής για 299 ημέρες, ενώ έχασε το Euro 2022. Είναι υπερβολικά πολλά τα περιστατικά και όμως κανείς δεν ασχολείται. Εδώ φαίνεται πως η ισότητα των δύο φύλων στο ποδόσφαιρο εφαρμόζεται μονάχα στη θεωρία.

Η ίδια η Μιντ είχε δηλώσει εύστοχα πως αν ο Μέσι η ο Ρονάλντο τραυματιζόταν το θέμα θα είχε λάβει τεράστιες διαστάσεις και θα παρεχόταν η απαραίτητη βοήθεια για την ταχύτερη ανάκαμψη τους. Όταν στις γυναίκες συμβαίνει τέσσερις με έξι φορές περισσότερο, ξαφνικά δεν ενδιαφέρει κανέναν. Η λογική πάει… περίπατο!

Οι συχνοί τραυματισμοί συμβαίνουν για πολλούς λόγους, με κυριότερο το γεγονός ότι για τους άντρες πραγματοποιούνται από νωρίς πολλές έρευνες με στόχο την καλύτερη αντιμετώπισή τους. Η αμυντικός της Τσέλσι, Μάγκντα Έρικσον, έθεσε την εξής πολύ εύστοχη απορία : «Αναρωτιέμαι αν οι γυναίκες θα ήταν λιγότερο επιρρεπείς αν δέχονταν καλύτερη ιατρική φροντίδα και προσοχή στα πρώιμα στάδια της καριέρας τους.» Αυτό τα λέει όλα από μόνο του…

Έπειτα τα ποδοσφαιρικά παπούτσια έχουν κατασκευαστεί με γνώμονα το ανδρικό πόδι, με αποτέλεσμα να μην συνάδει με την εντελώς διαφορετική ανατομία των γυναικών. Μιλώντας για ανατομία, η έμμηνος ρήση αποτελεί το πιο φλέγον ζήτημα, αφού μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο, την διατροφή, την ανάκαμψη μετά από άσκηση και τα ορμονικά επίπεδα. Δεν γίνεται πλέον λόγος μόνο για την σωματική ευεξία, αλλά και την ψυχολογική. Και όταν οι γυναίκες προπονούνται σαν άντρες χωρίς να αντιμετωπίζονται σαν γυναίκες, πώς να αντέξει το σώμα τους την έλλειψη απαραίτητης φροντίδας;

Στην «επιδημία» αυτή συμβάλλουν και οι αλλαγές στις θέσεις. Όταν μια παίκτρια αναλαμβάνει ένα νέο ρόλο που απαιτεί περισσότερο τρέξιμο, για παράδειγμα, θα προκληθεί κούραση και εκείνη με τη σειρά της θα φέρει τραυματισμούς.

Κούραση προκαλείται και από το βαρύ αγωνιστικό πρόγραμμα. Τρία στα τέσσερα καλοκαίρια λαμβάνει χώρα ένα μεγάλο τουρνουά, είτε είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, είτε το Euro είτε το Μουντιάλ. Για να αντιληφθούμε καλύτερα την έλλειψη ξεκούρασης, οι Αγγλίδες παίκτριες της Μάντσεστερ Σίτι κέρδισαν το Euro το καλοκαίρι του 2022 και 18 μέρες αργότερα αγωνίζονταν ξανά στα προκριματικά του Champions League. Στην Αγγλία, μετά το Μουντιάλ δίνονται στις παίκτριες μόνο δύο εβδομάδες ξεκούρασης πριν ξεκινήσει το Barclays WSL, ενώ την ερχόμενη σεζόν θα κληθούν να αγωνιστούν στο νεοσύστατο UEFA Nations League Γυναικών. Προσωπικά, κουράστηκα και μόνο που τα έγραψα!

Από τους λόγους νομίζω πως οι λύσεις είναι αυτονόητες σε όλους. Είναι αδιανόητο γυναίκες να αγωνίζονται ισάξια με τους άντρες σε μεγάλους συλλόγους και σημαντικές διοργανώσεις, αλλά σε τόσο μείζονα θέματα να αντιμετωπίζονται ξεκάθαρα ως κατώτεροί τους. Εξωφρενικό! Άσχετα από το φύλο, όλοι είμαστε άνθρωποι και χρήζουμε ίσων δικαιωμάτων και μέριμνας. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα έρθει η «επανάσταση» που τόσο πολύ χρειάζεται.

Σουζάννα Μποντίνη 

www.bnsports.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0