Football Talk

Γουέστ Χαμ: Έπαθε, έμαθε και τώρα η Ευρώπη… της πάει πολύ! (video)

Γουέστ Χαμ: Έπαθε, έμαθε και τώρα η Ευρώπη… της πάει πολύ! (video)

Διασκέδασε το τελευταίο εντός έδρας παιχνίδι της για φέτος, πίκρανε την Λιντς, όμως, το μυαλό όλων είναι στον τελικό της Πράγας. Εκεί, όπου η Γουέστ Χαμ έφτασε παίρνοντας μαθήματα και … έχοντας γλυκαθεί πια από τα λιμνάζοντα, ποδοσφαιρικά νερά της Ευρώπης.

«Αυτές οι τέσσερις μέρες είναι αρκετά πιο ευτυχισμένες από τις περισσότερες μέρες που είχαμε καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν» είπαν με μια φωνή οι Μπόουεν και Ράις λίγο μετά το 3-1 επί της Λιντς στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου, το απόγευμα της Κυριακής. Αν και τα «παγώνια» είχαν προηγηθεί, όλα άλλαξαν αρκετά γρήγορα στο ματς και τα «σφυριά» το χάρηκαν, πρόσφεραν ευχάριστο συναίσθημα στον κόσμο τους και έφτασαν στο τελικό 3-1 για τον πιο… σωστό αποχαιρετισμό προς τους οπαδούς τους για φέτος.

Μόλις πριν από μερικά 24ωρα, τα «σφυριά» είχαν πανηγυρίσει στην Ολλανδία την μεγάλη τους πρόκριση σε ευρωπαϊκό τελικό για πρώτη φορά μετά από 47 χρόνια! Και μπορεί η φετινή σεζόν να ήταν ζόρικη, γεμάτη παγίδες, αρκετά μεγάλες περιόδους δίχως ευχάριστα αποτελέσματα και πίεση στον Μόγιες με πιθανότητες απόλυσης, αλλά… κάπως ίσιωσε το πράγμα. Κι αφού ο Σκωτσέζος κόουτς μάλλον ήξερε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα παραμονής στην Πρέμιερ, κοίταξε μαζί με την ομάδα του, με μεγαλύτερη φροντίδα τις ευρωπαϊκές προκλήσεις… Και βγήκε σε καλό!

«Αν κάποιος μου έλεγε όταν ήρθα στην ομάδα ότι θα τερματίζαμε αρχικά 6οι, την επόμενη σεζόν 7οι, θα παίζαμε ευρωπαϊκό ημιτελικό και μετά θα παίζαμε σε ευρωπαϊκό τελικό, δεν θα τον πίστευα ποτέ…». Τάδε έφη Ντέβιντ Μόγιες, με το αίσθημα της δικαίωσης των κόπων του…

Αύγουστος 2022 – Ιούνιος 2023 με παρέα τα… μαθήματα από το Europa League

Πέρυσι στο Europa League η Γουέστ Χαμ είχε καταφέρει το … ακατόρθωτο, αφού απέκλεισε την Σεβίλλη στους «16» της διοργάνωσης. Δεν επέτρεψε στην πολυνίκη του θεσμού να φτάσει μέχρι τέλους – όπως φυσικά έχει συμβεί φέτος με τους Ανδαλουσιανούς να διεκδικούν το τρόπαιο απέναντι στην Ρόμα – και τα «σφυριά» του Μόγιες έφτασαν μέχρι και τα ημιτελικά.

Έχοντας αποκλείσει και την Λυών, έπεσαν πάνω στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης που έκανε τρομερή σεζόν και οι «αετοί» ήταν εκείνοι που βρέθηκαν στην τελευταία μέρα του τουρνουά και πανηγύρισαν την κατάκτηση του τροπαίου στο παιχνίδι κόντρα στην Ρέιντζερς.

Όλα αυτά τα μαθήματα από την περασμένη ποδοσφαιρική χρονιά φαίνεται ότι ήταν απίστευτα χρήσιμα για την Γουέστ Χαμ. Φέτος έδινε τέτοια εντύπωση που θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήξερε πως αργά ή γρήγορα θα ερχόταν η επιβίωση στην Πρέμιερ Λιγκ και η βαρύτητα έπεφτε στην Ευρώπη. Κι όμως, ίσως για κάποιους να το έκανε… σιγανά και ταπεινά. Να έφτασε μέχρι τον τελικό του Europa League δίχως να δώσει κάποιος ιδιαίτερη σημασία μέχρι και τα ημιτελικά απέναντι στην Άλκμααρ των Παυλίδη / Χατζηδιάκου.

Η σεζόν των Λονδρέζων στις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις ξεκίνησε από τα μέσα του περασμένου Αυγούστου και η ομάδα θα φτάσει στον μεγάλο τελικό της 7ης του Ιούνη στην Πράγα για να διεκδικήσει το τρόπαιο του Europa Conference League κόντρα στην Φιορεντίνα! Δηλαδή, ένας χρόνος παρά δυο μήνες και μερικές μέρες, ταξιδιού στην Γηραιά ήπειρο!

Περισσότερες ευρωπαϊκές νίκες από αυτές του πρωταθλήματος

Γίνεται; Κι όμως γίνεται! Και το έχει καταφέρει η Γουέστ Χαμ και ό,τι κι αν κάνει στο τελευταίο της παιχνίδι στο πρωτάθλημα για φέτος, δεν θα «ματσάρει» τα θετικά αποτελέσματα που συγκέντρωσε στην τρομερή πορεία που πραγματοποίησε στα ευρωπαϊκά ύδατα. Μετά και το 3-1 με ανατροπή απέναντι στην Λιντς το απόγευμα της Κυριακής, σε μια άνετη μέρα για το σύνολο του Μόγιες παρά την εικόνα που είχε η ομάδα μέχρι το 20ο λεπτό, οι Λονδρέζοι έφτασαν άνετα στο «τρίποντο» που ουσιαστικά… καταδικάζει τα «παγώνια» σε υποβιβασμό.

Από τις 18/08 του 2022 και το πρώτο ραντεβού με την Βίμποργκ, μέχρι και τον επαναληπτικό ημιτελικό κόντρα στην Άλκμααρ στην Ολλανδία, η Γουέστ Χαμ πανηγύρισε 13 νίκες! Οι 10 εξ αυτών ήταν διαδοχικές μέχρι και το 4-0 επί της ΑΕΚ Λάρνακας, ακολούθησε η εκτός έδρας ισοπαλία με την Γάνδη στα προημιτελικά στο πρώτο ματς πριν από την «τεσσάρα» στην αγγλική πρωτεύουσα, ενώ, απέναντι στην ΑΖ ήρθαν δύο θετικά αποτελέσματα. Και το δεύτερο εξ αυτών με γκολ στις καθυστερήσεις, έξαλλους πανηγυρισμούς, ιστορική πρόκριση σε ευρωπαϊκό τελικό μετά από το Κύπελλο Κυπελλούχων του ’76.

Σε επίπεδο πρωταθλήματος η Γουέστ Χαμ είναι στις 11 νίκες, με πιο εντυπωσιακή, ίσως, το 1-0 επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που σημειώθηκε πρόσφατα χάρη στο λάθος που έκανε ο Ντε Χέα και το γκολ στο οποίο δεν κατάφερε ποτέ ν’ απαντήσει η ομάδα του Τεν Χαγκ. Η επιβίωση εξασφαλίστηκε δίχως ιδιαίτερους κινδύνους και καρδιοχτύπια κι επειδή τελικά φάνηκε να συμβαίνει εύκολα, μέχρι και ο κόσμος της ομάδας έδειχνε να έχει στρέψει την προσοχή του στην περιπέτεια στο Europa Conference League. Στόχος, πια, στον πρώτο ευρωπαϊκό τελικό για τον Μόγιες, να… ξυπνήσουν και να εμπνεύσουν οι μνήμες από το παλιό «Γουέμπλεϊ», του Μάη του ’65 και τα γκολ του Σίλεϊ κόντρα στην Μόναχο 1860, για ανάλογο θρίαμβο…


Κώστας Ζάλιαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0