Football Talk

Κύπελλο Ελλάδας Novibet: Ένας Happy Traveler τελικός

Κύπελλο Ελλάδας Novibet: Ένας Happy Traveler τελικός

Ο τόπος και σε δεύτερο χρόνο, η ημερομηνία διεξαγωγής του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας Novibet μεταξύ ΑΕΚ και ΠΑΟΚ θυμίζουν σενάριο ταινίας του Εμίρ Κουστουρίτσα. Η προοπτική του Πανθεσσαλικού φαίνεται να συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες για την ώρα. Εναλλακτική το Αρένα Ελμπασάν. Επίτευξη συμφωνίας με τον δήμαρχο του Σοσνόβιεκ για την φιλοξενία του τελικού στην Πολωνία και το γήπεδο της Ζαγκλέμπιε Λούμπιν (του γνώριμου στο ελληνικό κοινό, Σωκράτη Διούδη) ως «έσχατη λύση».

Πρωταγωνιστούν Μπαλτάκος, Μπέος. Σκηνοθετεί ο Εμίρ Κουστουρίτσα

Οι παροικούντες των γραφείων της Ε.Π.Ο. φαίνεται πως έχουν ζηλέψει τη φήμη και τη δόξα του περίφημου Βόσνιου σκηνοθέτη, οι ταινίες του οποίου αποτελούν σήμα κατατεθέν των Βαλκανίων. Όπως στις ταινίες του Κουστουρίτσα, οι οποίες χαρακτηρίζονται από μία όμορφη αναρχία και από μία συνεχή περιήγηση στα εδάφη των Βαλκανίων έτσι και στην περίπτωση του Κυπέλλου Ελλάδας, ένα ιδιότυπο φολκλόρ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, από τις πρώτες ημέρες του Απριλίου. Όπως έχει άτυπα συμφωνηθεί, στην περίπτωση όπου οι δύο φιναλίστ προέρχονται από δύο διαφορετικές πόλεις και δη από τις Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τότε η έδρα του τελικού θα πρέπει να ορίζεται σε «ουδέτερο» έδαφος με την ενδιάμεση λύση του Πανθεσσαλικού να φωτογραφίζεται ως η πλέον ιδανική σε αυτή την περίπτωση. Ωστόσο, ο Δήμαρχος Βόλου και ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Βόλος, Αχιλλέας Μπέος, με δήλωσή του, έσπευσε να αποκλείσει αυτή την πιθανότητα, υπό των φόβο ξεσπάσματος βίαιων επεισοδίων στην περιοχή.

Τελικός Κυπέλλου: «Έξωση» και από την Κύπρο

Τις επόμενες ημέρες, το «νησί της Αφροδίτης» και πιο συγκεκριμένα το γήπεδο ΓΣΠ της Λευκωσίας εμφανίστηκε ως σχεδόν «κλεισμένη» έδρα του τελικού Κυπέλλου. Η Αστυνομία της Κύπρου ωστόσο με ανακοίνωσή της ανέτρεψε πλήρως τους σχεδιασμούς της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ε.Π.Ο., με αποτέλεσμα το παιχνίδι να παραμείνει εκ νέου «ανέστιο». Λίγες ώρες πριν, είχε διαρρεύσει η σαφής προτίμηση του Προέδρου της Ε.Π.Ο. κ. Μπαλτάκου για την προοπτική της Κύπρου έναντι του σεναρίου που ήθελε το παιχνίδι του τελικού να μεταφέρεται στο Σέλχαρστ Παρκ, την έδρα της Κρίσταλ Πάλας.

γσπ_κυπ.jpg

«Πόρτα» στη Λάρισα και ολοταχώς για Λαμία ή Αγρίνιο

Η επόμενη πρόταση που έπεσε στο τραπέζι, αφορούσε την διεξαγωγή  του στο AEL FC Arena, το οποίο τα τελευταία αρκετά χρόνια έχει πέσει σε δυσμένεια. Με επιστολή του προς την Ε.Π.Ο., ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης έσπευσε να αποκρούσει αυτό το ενδεχόμενο και να γνωμοδοτήσει επί της ουσίας αρνητικά. Η περιπλάνηση στα Εν Ελλάδι γήπεδα συνεχίστηκε και προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν οι υποψηφιότητες των γηπέδων της Λαμίας και του Παναιτωλικού για την φιλοξενία του μεγάλου παιχνιδιού, προοπτικές που αν και συζητήθηκαν αρκετά σοβαρά, (ιδίως το σενάριο ο τελικός να μεταφερθεί στην μεγαλύτερη πόλη της Αιτωλοακαρνανίας), εντούτοις δεν ευόδωσαν.

Το σενάριο για Βαλκάνια και ο Νίκος Βέρτης που «έκαψε» την προοπτική των Τιράνων

Αξίζει να αναφερθεί πως υπό τον φόβο νέας αρνητικής τροπής στα αναφερθέντα γήπεδα, και έπειτα από τη νέα αρνητική απάντηση της Αστυνομίας της Κύπρου, προστέθηκαν στη συζήτηση ακόμη περισσότερα γήπεδα τα οποία εντοπίζονται πλέον εκτός Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Πρώτα προέκυψε το σενάριο σχετικά με το ενδεχόμενο της φιλοξενίας του τελικού κυπέλλου στην Αρένα Κομπετάρε, των Τιράνων, όπου πέρυσι φιλοξενήθηκε ο πρώτος τελικός της νέας διοργάνωσης της UEFA (Conference League), μεταξύ Ρόμα και Φέγενοορντ. Ωστόσο σε αυτή την περίπτωση, η ευθύνη της αποτυχίας θα πρέπει να βαρύνει όχι την αλβανική αστυνομία αλλά το Νίκο Βέρτη. Ο Έλληνας καλλιτέχνης είχε έλθει σε συνεννόηση με τις αρχές του σταδίου, προκειμένου να το χρησιμοποιήσει το διάστημα μεταξύ 23 – 26 Μαΐου. Στο μεσοδιάστημα, είχαν προλάβει να ανακινηθούν και σενάρια περί διεξαγωγής του τελικού σε κάποιο γήπεδο του Βελιγραδίου (Σερβία) ή του Βουκουρεστίου (Ρουμανία), δίχως να παρέχονται περισσότερα στοιχεία.

Stadiumi-Air-Albania-scaled.jpg

Μονόδρομος το Πανθεσσαλικό, αλλά υπό όρους

Καταληκτικά, φαίνεται πως η προοπτική του Πανθεσσαλικού προβάλλει ως το επικρατέστερο (και πιο λογικό) σενάριο για την διεξαγωγή του τελικού, ακόμη και με τους όρους που επιθυμεί η τοπική ηγεσία (της πόλης). Φαίνεται πως οι αρχικές ενστάσεις του Δημάρχου Βόλου, κ. Αχιλλέα Μπέου έχουν σε μεγάλο βαθμό καμφθεί και παρά τις μνημειώδεις δηλώσεις τις οποίες «απλόχερα» χάρισε, εν τέλει έδωσε την έγκρισή του για την φιλοξενία του παιχνιδιού. Με τα έως τώρα δεδομένα, το παιχνίδι αναμένεται να διεξαχθεί στις 24 Μαΐου, στο Πανθεσσαλικό με τις δύο ομάδες να λαμβάνουν από 400 προσκλήσεις. Η Αρένα Ελμπασάν στην ομώνυμη πόλη της Αλβανίας έχει προκριθεί ως εναλλακτική επιλογή, ενώ, το Σοσνόβιεκ, προβάλλει ως ο έσχατος σταθμός, ενός διαβαλκανικού συρμού που έχει πια καταντήσει περιφερόμενος θίασος.

panthessaliko.jpg

Ο τελικός σε διπλά παιχνίδια κάνει καλό στην... φήμη του ελληνικού ποδοσφαίρου

Είναι σαφές, πως οι παλινωδίες αυτές, επαναφέρουν ζωηρά τις σκέψεις, το παιχνίδι του τελικού να αποτελείται προσεχώς από δύο πράξεις. Να παίζεται δηλαδή στις έδρες των δύο ομάδων που είναι φιναλίστ. Με αυτό τον τρόπο, θεωρείται βέβαιο πως θα αποτραπεί η επανάληψη της φετινής αστειότητας και θα μειωθούν τα περιθώρια κακού προγραμματισμού, του οποίου θύματα έχουν πέσει όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές. Πέραν του «εθνικού ζητήματος» της διαιτησίας, της ποιότητας και συχνότητας των ανακοινώσεων που κοινοποιούν οι ποδοσφαιρικές ομάδες, το ζήτημα του (πραγματικά) πολύ κακού προγραμματισμού, προστίθεται στις παθογένειες του ελληνικού ποδοσφαίρου και συμβάλλει με τον δικό του τρόπο στην διαφήμιση της ελληνικής Super League στα «σαλέ» των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων αλλά και των ποδοσφαιρικών οργάνων.

Δημήτρης Τσάκνης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0