Football Talk

Βαλένθια: Οι «νυχτερίδες» έμειναν χωρίς... φτερά στη χειρότερη σεζόν της σύγχρονης ιστορίας τους! (video)

Βαλένθια: Οι «νυχτερίδες» έμειναν χωρίς... φτερά στη χειρότερη σεζόν της σύγχρονης ιστορίας τους! (video)

Δυσοίωνο φαντάζει το μέλλον για την ιστορική Βαλένθια. Οι «νυχτερίδες» φλερτάρουν διαρκώς με τη ζώνη του υποβιβασμού, τη συγκεκριμένη στιγμή βρίσκονται εντός της, ενώ η συγκομιδή βαθμών στη La Liga, γυρνά το σύλλογο σε αρκετά μακρινές και δυσάρεστες εποχές.

Αναζητά το «αντίδοτο», αλλά δεν το βρίσκει πουθενά. Η Βαλένθια ηττήθηκε από την Αλμερία με 2-1 (09/04), σε ένα ματς «do or die», έπεσε στην 18η θέση και επέστρεψε, για ακόμα μία φορά τη φετινή σεζόν, στη ζώνη του υποβιβασμού.

Οι φίλαθλοι των «νυχτερίδων» κοιτούν τις ένδοξες μέρες του παρελθόντος με νοσταλγία. «Μετρώ τις μέρες που περνούν κι αυτές που ήσουν κοντά μου, μα βλέπω ίδια πως πονούν τα μάτια κι η καρδιά μου», θα σκέφτονται, καθώς ψάχνουν εκείνη τη… νυχτερίδα στη σκεπή για να φυλάει το σπιτικό τους, όπως έγραφε ο Μάνος Ελευθερίου και συνέθετε ο Μίκης Θεοδωράκης.

Με το πέρας 28 αγωνιστικών στη La Liga, η Βαλένθια έχει κατορθώσει να συγκεντρώσει μόλις 27 βαθμούς. Ο κίνδυνος του υποβιβασμού στη Segunda Division, βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ. Η ομάδα που κάποτε αποτελούσε «φόβητρο» εντός και εκτός συνόρων είναι σε τέλμα.

Μετρά συνολικά 15 ήττες τη φετινή χρονιά στο ισπανικό πρωτάθλημα. Μόλις σε επτά περιπτώσεις έχει πάρει τους τρεις βαθμούς, ενώ άλλες έξι μοιράστηκε από έναν με τον αντίπαλό της. Αποτελεί μακράν την πιο κακή σεζόν της σύγχρονης ιστορίας της, αλλά και μία από τις χειρότερές της διαχρονικά.

Για να βρούμε ανάλογη συγκομιδή στο αντίστοιχο διάστημα, χρειάζεται να γυρίσουμε 35 ολόκληρα χρόνια πίσω! Τότε, ήταν η σεζόν 1987-88 και μετά από 28 παιχνίδια στο πρωτάθλημα, οι «νυχτερίδες» είχαν συγκεντρώσει συνολικά 24 πόντους. Μόνο που υπάρχει ένα τεράστιο… αλλά. Εκείνη την περίοδο, η κάθε ομάδα έπαιρνε δύο πόντους, σε περίπτωση νίκης! Όπερ σημαίνει ότι η φετινή χρονιά, στην πραγματικότητα, καθίσταται χειρότερη. Εάν ίσχυαν τα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί στην Ισπανία από το 1995-96 και έπειτα, με 8 νίκες και 8 ισοπαλίες που είχε αποσπάσει σε 28 ματς τη συγκεκριμένη σεζόν, θα είχε 32 βαθμούς.

valencia_2.jpg

Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα στο 2023, η Βαλένθια έχει γνωρίσει ήδη εννέα ήττες στη La Liga. Μάλιστα, σε αυτούς τους πρώτους μήνες του νέου έτους, έχει καταφέρει να βρει δίχτυα σε μόλις επτά περιπτώσεις.

Η εποχή που ο Σαντιάγο Κανιθάρες και ο Γκαΐθκα Μεντιέτα οδηγούσαν τον σύλλογο σε δύο διαδοχικούς τελικούς στο Champions League, το 2000 και το 2001, φαίνεται να έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Μπορεί να μην κατάφεραν να φέρουν στο «Μεστάγια» την κούπα με τα μεγάλα… αυτιά, αλλά η επιχείρηση εγκαθίδρυσης του κλαμπ ως ένα από τα μεγαλύτερα στην Ισπανία και στην Ευρώπη, είχε στεφθεί από απόλυτη επιτυχία.

Τώρα, βρίσκεται κοντά στον υποβιβασμό της στη Segunda Division, για πρώτη φορά μετά το 1986-87. Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα, πως για να βρούμε πότε είχε αγωνιστεί πάλι στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία της χώρας πριν από τη συγκεκριμένη σεζόν, πρέπει να φτάσουμε στο μακρινό 1930-31!

Η Βαλένθια είναι μία ομάδα που έμαθε και γαλουχήθηκε να αγωνίζεται στα μεγάλα «σαλόνια». Η εικόνα που παρουσιάζει φέτος, όμως, κάθε άλλο παρά αυτό επιβεβαιώνει. Δέκα στροφές πριν το φινάλε, θέλει να πάρει πίσω τα… φτερά της με ένα «θαύμα», που θα την διατηρήσει στην πρώτη κατηγορία, δίνοντάς της τον απαραίτητο χρόνο, ώστε να επιστρέψει στις ένδοξες στιγμές της. Αυτές για τις οποίες αγαπήθηκε από τους φιλάθλους της και θαυμάστηκε από κάθε αγνό ποδοσφαιρόφιλο!

Τάσος Φαραός
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0