Football Talk

Μπάγερν Μονάχου: 123 χρόνια αγώνων, κατακτήσεων και επιτυχιών

Μπάγερν Μονάχου: 123 χρόνια αγώνων, κατακτήσεων και επιτυχιών

Γενέθλια στις 27 Φεβρουαρίου για τη Μπάγερν Μονάχου των πολλών τίτλων και των μεγάλων προσωπικοτήτων που συμπληρώνει 123 χρόνια «ζωής».

Στην αυγή του προηγούμενου αιώνα, μια παρέα 18 νεαρών γυμναστών συναντιούνται στο εστιατόριο Γκιζέλα του Μονάχου και ιδρύεται η Μπάγερν (στα γερμανικά η Βαυαρία), το ημερολόγιο έδειχνε 27 Φεβρουαρίου του 1900. Ένας σύλλογος που μέσα από μια μακρά και ταραχώδη πορεία, έφτασε πλέον να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες ομάδες του πλανήτη.

Τα ελπιδοφόρα πρώτα χρόνια της Μπάγερν και οι δυο Παγκόσμιοι Πόλεμοι που της έβαλαν, προσωρινά… φρένο.

Σημειώνοντας σπουδαία αποτελέσματα από τις πρώτες κιόλας μέρες ύπαρξης της, η Μπάγερν έδειχνε πως είναι «φτιαγμένη» για μεγάλα πράγματα. Επίσης, οι Βαυαροί φανέρωσαν από πολύ νωρίς την ευχέρεια τους σε ευρείες νίκες με αποκορύφωμα το εμφατικό 15-0 απέναντι στην Νόρντστερν Μονάχου, την παλαιότερη ομάδα της Βαυαρίας. Το 1914 η κήρυξη του Α’ Παγκοσμίου πολέμου έφερε την αναστολή κάθε αθλητικής δραστηριότητας στην Γερμανία, επομένως και στη Μπάγερν, μέχρι και το τέλος του το 1918. Στα χρόνια που ακολουθούν ο σύλλογος συνεχίζει τη λειτουργία του με την ίδια ανοδική πορεία που είχε. Το πρώτο μεγάλο βήμα εδραίωσης την ομάδας μεταξύ των μεγαλύτερων της Γερμανίας γίνεται την δεκαετία του 1930. Την σεζόν 31-32 η Μπάγερν κατακτά το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της και αρχίζει να θεωρείται υπολογίσιμη ποδοσφαιρική δύναμη στην χώρα. Οι πολιτικές εξελίξεις και η εκλογή του Αδόλφου Χίτλερ το 1933 δεν ευνοούν τον σύλλογο στην ανάπτυξη του. Άπαντες στην ομάδα ήταν Εβραίοι και αυτό έβαλε την Μπάγερν στο στόχαστρο του Γ΄ Ράιχ. Έφτασε κοντά στην ολική καταστροφή, υποβιβάστηκε στα τοπικά πρωταθλήματα και ξεχάστηκε από το γερμανικό κοινό. Μέχρι το 1963 (έτος ίδρυσης της Bundesliga) οι Βαυαροί κινούνταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας στις τοπικές κατηγορίες.

Το δίδυμο Νοϊντέκερ-Τσαϊκόφσκι έβαλε για τα καλά τη Μπάγερν στον ευρωπαϊκό χάρτη

Επί των ημερών προεδρίας του Βίλχελμ Νοϊντκέκερ και προπονητή τον Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι ο σύλλογος συνάντησε μεγάλες δόξες. Οι δυο τους έστησαν ένα πλάνο που βασιζόταν σε νεαρούς ταλαντούχους ποδοσφαιριστές, όπως οι Φράντς Μπεκενμπάουερ, Ζεπ Μάγιερ και Γκέρντ Μίλερ. Τα 34 «πέτρινα χρόνια» της Μπάγερν έληξαν με την κατάκτηση του Κυπέλου Γερμανίας και του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1966, και αυτά ήταν μόνο η αρχή. Το 1971 και το 1972 κατέκτησε τη Bundesliga. Η κορύφωση της εκρηκτικής πορείας του συλλόγου θα έρθει με την κατάκτηση τρεις συνεχόμενες φορές την κορυφή της Ευρώπης (1974,1975,1976).  Η ποδοσφαιρική αυτοκρατορία των Βαυαρών είχε εδραιωθεί για τα καλά στην Ευρώπη.

Η ασταμάτητη πορεία των Βαυαρών κρατάει μέχρι σήμερα.

Παραμένοντας στο υψηλότερο επίπεδο μέχρι τις μέρες μας η Μπάγερν αποτελεί ομάδα φόβητρο για τους αντιπάλους της εντός και εκτός γερμανικών συνόρων. H τροπαιοθήκη του συλλόγου μετρά 82 τίτλους με τα έξι Κύπελλα Πρωταθλητριών-Champion League, τα 32 πρωταθλήματα και τα 20 κύπελλα Γερμανίας να ξεχωρίζουν. Χρονιά ορόσημο είναι το 2013, καθώς κατέκτησε κάθε τίτλο εντός κι εκτός συνόρων, έχοντας στο τιμόνι της τον Γερμανό προπονητή Γιούπ Χάινκες.

Οι σπουδαίες ποδοσφαιρικές προσωπικότητες δεν της έλειψαν ποτέ.

Μερικοί από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές στην ιστορία του αθλήματος, έχουν φορέσει την φανέλα της ομάδας. Παγκόσμιοι πρωταθλητές και κάτοχοι Χρυσής Μπάλας, όπως οι Φραντς Μπεκενμπάουερ (μετέπειτα και προπονητής), Καρλ Χάινς Ρουμενίνγκε, Γκερντ Μίλερ, Λόταρ Ματέους, Τσάμπι Αλόνσο, Μίροσλαβ Κλόζε, Φίλιπ Λαμ και Μάνουελ Νόιερ. Μερικοί ακόμα που κοσμούν την λίστα αυτή είναι παίκτες-ηγέτες όπως οι Όλιβερ Καν, Μίχαελ Μπάλακ, Φρανκ Ριμπερί, Άριεν Ρόμπεν και Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι.

Ταυτόχρονα, μερικοί από τους μεγαλύτερους «μαέστρους» των πάγκων πέρασαν από την Μπάγερν Μονάχου, όπως οι Ότο Ρεχάγκελ, Ότμαρ Χίτσφελντ, Φέλιξ Μάγκατ, Γιούργκεν Κλίνσμαν, Λουίς Φαν Χάαλ, Γιούπ Χάινκες, Πει Γκουαρντίολα, Κάρλο Αντσελότι.

Αντώνης Παπαδόπουλος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0