Football Talk

Σπόρτινγκ Λισαβόνας: Το παρελθόν των «λιονταριών» με τους Άγγλους στέλνει... μήνυμα στην αρμάδα του Αρτέτα! (video)

Σπόρτινγκ Λισαβόνας: Το παρελθόν των «λιονταριών» με τους Άγγλους στέλνει... μήνυμα στην αρμάδα του Αρτέτα! (video)
Με αυτά που κάνει στο Νησί και την εικόνα που παρουσιάζει, φαντάζει και δικαίως ως ένα από τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του Europa League η Άρσεναλ. Για τους λάτρεις της σημειολογίας όμως και τους υπέρμαχους της παράδοσης, οι «κανονιέρηδες» πρέπει να δείξουν τη δέουσα προσοχή κόντρα στη Σπόρτινγκ καθώς το παρελθόν των «λιονταριών» κόντρα σε αγγλικές σε νοκ-αουτ σε επίπεδο δεύτερης τη τάξει διασυλλογικής διοργάνωσης είναι... αψεγάδιαστο.

Το step-up της ομάδας του Μικέλ Αρτέτα τη φετινή σεζόν είναι τέτοιο που «μιλά» από μόνο του. Αρκεί κανείς να κοιτάξει τη μεγάλη εικόνα σε Αγγλία και Ευρώπη για να συνειδητοποιήσει ότι η φετινή Άρσεναλ, ακόμα κι΄ αν το καλοκαίρι τη βρει χωρίς τίτλο, έχει κάνει… άλματα προόδου.

Βέβαια στη φάση των ομίλων του Europa League δεν έθελξε με τις εμφανίσεις της, εξασφαλίζοντας παρόλα αυτά την πρωτιά του Α’ ομίλου χωρίς καν να φορτσάρει. Πλέον όμως η σεζόν μπαίνει σιγά σιγά στην κρισιμότερη καμπή της και πρέπει να συνεχίσει στις «υψηλές πτήσεις» αν θέλει να μείνει μέσα στους στόχους της. Όπου στόχος φυσικά και η μακρά διαδρομή στην Ευρώπη και τη δεύτερη τη τάξει διασυλλογική διοργάνωση.

sportingk.jpg

Οι «κανονιέρηδες» είναι το φαβορί εκ πρώτης όψης για να πάρουν ένα από τα οκτώ εισιτήρια για τα προημιτελικά του θεσμού, ωστόσο πρέπει πρώτα να περάσουν το εμπόδιο της Σπόρτινγκ. Τα «λιοντάρια» της Λισαβόνας μπορεί να μην διανύουν την καλύτερη χρονιά τους, ωστόσο σε έναν από τους πιο αμφίρροπους ομίλους του φετινού Champions League, έμειναν όρθιοι και διεκδικούσαν μέχρι τέλους ακόμα και την παρουσίας τους στα «αστέρια» από Φλεβάρη.

Εκτός αυτού, ο Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος και η παρέα του έχουν και το παρελθόν τους ως… φυλαχτό για τις «μάχες» με την Άρσεναλ. Πιο συγκεκριμένα, οι Πορτογάλοι μετρούν το 6/6 διαχρονικά κόντρα σε αγγλικές ομάδες, σε επίπεδο UEFA Cup και Europa League σε νοκ-αουτ φάση και μάλιστα απέναντι σε διαφορετικούς συλλόγους. Οι «Κανονιέρηδες», τους οποίους είχαν βρει στη φάση των ομίλων προ 4 ετών δεν είναι ανάμεσα σε αυτούς και η παράδοση από μόνη της στέλνει ένα… σήμα κινδύνου στον Μικέλ Αρτέτα και την αρμάδα του.

Πιο συγκεκριμένα οι ισάριθμοι θρίαμβοι της Σπόρτινγκ με τις ομάδες από το Νησί και η εξαιρετική ιστορία που έχει μαζί τους:

Σεζόν

Διοργάνωση

Φάση

Αντίπαλος

Συνολικό Σκορ

1981-82

UEFA Cup

playoffs

Σαουθάμπτον

4-2

2004-05

UEFA Cup

16

Μίντλεσμπρο

4-2

2004-05

UEFA Cup

8

Νιουκάστλ

4-2

2007-08

UEFA Cup

16

Μπόλτον

2-1

2009-10

Europa League

playoffs

Έβερτον

4-2

2011-12

Europa League

16

Μαν. Σίτι

3-3 (εκτός έδρας γκολ)



Ακόμα παλαιότερα και στο μακρινό Κύπελλο Κυπελλούχων που αποτελούσε… προπομπό των παραπάνω διοργανώσεων, τα «λιοντάρια» της Λισαβόνας είχαν και πάλι τον τρόπο τους κόντρα στις αγγλικές.

Τη χρονιά που κατέκτησαν το μοναδικό ευρωπαϊκό τίτλο της ιστορίας τους σε επίπεδο αντρικής ομάδας (1963-63), είχαν απαντήσει στο 4-1 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με ένα ακόμα πιο εμφατικό 5-0 στην Πορτογαλία για τους «8» του θεσμού. Ακριβώς μια δεκαετία αργότερα, νέο «θύμα» τους ήταν η Σάντερλαντ με συνολικό σκορ 4-3 για τους «16» του Κυπέλλου Κυπελλούχων.


Συμπερασματικά, βάσει ρόστερ και πολύ περισσότερο βάσει ποιότητας και πεπραγμένων στο χορτάρι, η Άρσεναλ αποτελεί το αδιαφιλονίκητο φαβορί του ζευγαριού. Παρά ταύτα το κίνητρο είναι πολύ μεγάλο και στις δύο πλευρές, ίσως ακόμα περισσότερο στους Πορτογάλους και σε συνδυασμό με τους αριθμούς του παρελθόντος το σήμα… alert αναβοσβήνει επικίνδυνα για τον Αρτέτα και την ομάδα του.

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0