Football Talk

Από τους σταθερούς Μπακασέτα και Παυλίδη στους… αναγεννημένους Βέλλιο και Διαμαντάκο: Τα ελληνικά «κανόνια» του εξωτερικού! (video)

Από τους σταθερούς Μπακασέτα και Παυλίδη στους… αναγεννημένους Βέλλιο και Διαμαντάκο: Τα ελληνικά «κανόνια» του εξωτερικού! (video)

Μπορεί η κούρσα για 4 στο ελληνικό πρωτάθλημα να κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον στα του οίκου μας, παρόλα αυτά τα Ελληνόπουλα που αγωνίζονται μακριά από την πατρίδα κρατούν ψηλά τη «γαλανόλευκη». Και πέρα από τους σταθερά συνεπείς Μπακασέτα και Παυλίδη, ακολουθούν κι΄ άλλοι που βρήκαν την… υγεία τους στο εξωτερικό και δείχνουν «αναγεννημένοι».

Σχετικά Άρθρα

Όσο τα χρόνια περνούν και το ελληνικό πρωτάθλημα συνεχίζει πεισματικά (στις περισσότερες των περιπτώσεων) να προτιμά τους αλλοδαπούς άλλο τόσο οι Έλληνες που ανοίγουν τα «φτερά» τους στο εξωτερικό, θα θέτουν εν αμφιβόλω την πάγια τακτική των συλλόγων. Οι δρόμοι έχουν ανοίξει, οι αγορές έχουν διευρυνθεί (βλέπε Πολωνία μέχρι και Ινδία) κι΄ έτσι το εγχώριο στοιχείο συναντάται σε «όποια πέτρα κι΄ αν σηκώσεις» που έλεγαν και οι παλιοί.

Πέρα όμως από το αμυντικογενές ελληνικό στοιχείο που ανέκαθεν διέπρεπε και εξήγαγε η χώρα εκτός των συνόρων, η Ελλάδα βγάζει και… γκολτζήδες. Και μπορεί να μην μπορούν όλοι τους να βρεθούν στις μεγαλύτερες «σκηνές» παρά ταύτα πρωταγωνιστούν στις ομάδες τους και βοηθούν τα μέγιστα να εκπληρώσουν τους στόχους τους, δείχνοντας αφοσιωμένοι στο ποδόσφαιρο και μόνο σε αυτό.

Το BN Sports λοιπόν, λίγο πριν φύγει ο πρώτος μήνας του νέου έτους και με εμφανή τα «δείγματα γραφής» έως τώρα στη σεζόν, παρουσιάζει τα ελληνικά… κανόνια του εξωτερικού. Και πέρα από τα αναμενόμενα πλέον ονόματα των Τάσου Μπακασέτα, Βαγγέλη Παυλίδη και Γιώργου Γιακουμάκη, υπάρχουν και εκπλήξεις που έχουν θυμηθεί την καλή σχέση που είχαν κάποτε με τα δίχτυα.

Τάσος Μπακασέτας

Ο αρχηγός του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος κλείνει δύο χρόνια στην Τραπεζούντα και έχει εξελιχθεί στον πιο κομβικό παίκτη για την ομάδα της πόλης. Και παρότι δεν είναι σέντερ φορ, η έκπληξη θα είναι να μην εμφανιστεί το όνομά του στη στατιστική απεικόνιση του ματς είτε ως σκόρερ είτε ως δημιουργό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως στην διετία αυτή στη Τράμπζονσπορ, ο Τάσος Μπακασέτας μετράει 20 γκολ στο τουρκικό πρωτάθλημα, αριθμό που τον τοποθετεί από την περασμένη Κυριακή (22/1) στην κορυφή της εν λόγω λίστας. Ο φετινός του απολογισμός σε όλες τις διοργανώσεις είναι 11 γκολ και 10 ασίστ με τη λέξη επιδραστικός να περιγράφει ενδελεχώς το τι σημαίνει ο Τάσος Μπακασέτας για την νυν πρωταθλήτρια Τουρκίας.

Βαγγέλης Παυλίδης

Το γεγονός ότι ξενιτεύτηκε από μικρός και ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά στη Γερμανία αρχικά και έπειτα στην Ολλανδία, τον αδικεί ως προς την αναγνώριση που λαμβάνει από τους Έλληνες. Ο Βαγγέλης Παυλίδης όμως παραμένει και την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο μία «μηχανή των γκολ» στην Άλκμααρ.

Ο 24χρονος διεθνής κεντρικός επιθετικός, αν και έχασε δύο μήνες λόγω τραυματισμού, συνεχίζει να είναι ασταμάτητος, έχοντας σκοράρει στο 75% των παιχνιδιών που έχει αγωνιστεί σε όλες τις διοργανώσεις (12/18), με άλλες οκτώ ασίστ. Δηλαδή έχει συμμετοχή σε 20 γκολ από τις 18 συνολικά εμφανίσεις που έχει γράψει με τη φανέλα της ΑΖ. Μάλιστα έχει ξεκινήσει «καυτός» και το 2023 με 4 γκολ σε 5 αγώνες, «πυροβολώντας» ακατάπαυστα.


Γιώργος Γιακουμάκης

Ο πρώτος σκόρερ της Eredivisie τη χρονιά 2020-21 εξαργύρωσε την φανταστική του σεζόν με μια μεταγραφή στο σκωτσέζικο πρωτάθλημα και την ιστορική Σέλτικ. Και παρότι εντυπωσίασε με το… καλημέρα και έγινε σύνθημα στα χείλη των φίλων της ομάδας, την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο έχει χάσει τη θέση του στο βασικό σχήμα.

Με τις φήμες για μεταγραφή του στην Ιταλία ή την Ιαπωνία να οργιάζουν και παρότι έφτασε τις έντεκα αγωνιστικές χωρίς να βρει το δρόμο προς τα δίχτυα στην Premiership (σκόραρε προσφάτως για το League Cup βέβαια), ο «καυτός» για εκείνον Οκτώβριος έχει κάνει τη… δουλειά του. Ο 28χρονος Κρητικός λοιπόν που έχει κερδίσει με το «σπαθί» του μία θέση στην Εθνική ομάδα, έστω και έτσι βρίσκεται στα… πρόθυρα των διψήφιων τερμάτων (9 γκολ) και χρειάζεται ένα έναυσμα για να ξεσπάσει ξανά.

Δημήτρης Διαμαντάκος

Πάνε σχεδόν οκτώ χρόνια απ΄ όταν άφησε την Ελλάδα για άλλες πολιτείες, βγάζοντας κάτι παραπάνω από αξιοπρεπέστατα το… ψωμί του στη δεύτερη κατηγορία της Γερμανίας για αρκετά χρόνια. Και μετά από κάποιες όχι και τόσο επιτυχημένες περιηγήσεις σε Κροατία και Ισραήλ, έχει βρει την υγειά του στην Ινδία.

Έπειτα από το μουδιασμένο του ξεκίνημα, ο Δημήτρης Διαμαντάκος σκοράρει κατά ριπάς με τη φανέλα της Κερέλα Μπλάστερς (7 γκολ σε 14 εμφανίσεις) και κάνει ότι μπορεί για να την διατηρήσει στην τριάδα της λίγκας.

Απόστολος Βέλλιος

Είναι κάποιοι παίκτες που βρίσκονται τόσα χρόνια στο… κουρμπέτι και έκαναν το μπαμ σε πολύ μικρή ηλικία, που θαρρείς πως βρίσκονται στη «Δύση» της καριέρας τους. Μία τέτοια περίπτωση είναι και ο Απόστολος Βέλλιος, ο οποίος δοκιμάζει την τύχη του στη δεύτερη κατηγορία της Ολλανδίας και δείχνει… αναγεννημένος (4 γκολ και 6 ασίστ σε 16 παρουσίες).

Ο 31χρονος υψηλόσωμος σέντερ φορ φαίνεται πως είναι σε πολύ καλή κατάσταση με την αλλαγή του χρόνου, προσφέροντας ποιοτικά λεπτά στην Τσβόλε η οποία παλεύει για να επιστρέψει στην Eredivisie. Και επειδή «παλιά του τέχνη κόσκινο», φροντίζει να το κάνει και με άκρως εντυπωσιακό τρόπο ενίοτε, όπως η τρομερή ασίστ αλά… Ζλάταν που έβγαλε την περασμένη εβδομάδα.

Χρήστος Αλμπάνης

Άλλος ένας Γερμανοθρεμμένος Έλληνας ποδοσφαιριστής, ο οποίος «έβγαλε μάτια» στον Απόλλωνα Σμύρνης και ανάγκασε την ΑΕΚ να πιστέψει σε εκείνον. Παρόλα αυτά ο υψηλός ανταγωνισμός δεν έφερε την καθιέρωση του στην «Ένωση», η οποία από την περσινή σεζόν τον δίνει δανεικό.

Και αφού στέφθηκε πρωταθλητής στην Κύπρο με τον Απόλλων Λεμεσού, μετακόμισε στην Ανδόρα και τη Segunda Division τη φετινή σεζόν. Στην ομάδα του Πικέ, άργησε να πάρει μπρος, παρόλα αυτά έχει μπει με… σπασμένα τα φρένα στο 2023 (3 γκολ σε 3 ματς και μέλος της καλύτερης εντεκάδας της λίγκας για την 22η στροφή κόντρα στην Οβιέδο), στέλνοντας ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.

Τάσος Δώνης

Όπως η ζωή έχει τα πάνω της και τα κάτω της, έτσι συμβαίνει ενίοτε και στον αθλητικό βίο με την περίπτωση του Τάσου Δώνη να αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα. Το ταλέντο του, αδιαπραγμάτευτο. Από τα «όργια» στην Πριμαβέρα της Γιουβέντους και τα γκολ κόντρα στην Μπάγερν, στα «άσφαιρα» περάσματα των τελευταίων ετών στη Γαλλία και το restart που ψάχνει με τη φανέλα του ΑΠΟΕΛ.

Κι’ αν οι επιθετικοί χρειάζονται ένα σημείο-κλειδί για να «ξεκολλήσουν», τότε η εκκίνηση στο 2023 μπορεί να είναι κομβικής σημασίας για τον ίδιο. Ο Τάσος Δώνης μετράει 2 γκολ και μία ασίστ στα δύο τελευταία παιχνίδια των «Γαλαζοκίτρινων» και αν συνεχίσει με την ίδια φόρα και δεν τον πάει πίσω ο μικροτραυματισμός που αποκόμισε στο παιχνίδι με τον Ακρίτα, ίσως αυτή η χρονιά να είναι η χρονιά του.

Μάνος Φυρογένης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0