Football Talk

Αρτέτα, Τσάβι και Κομπανί: Οι μαθητές του Πεπ, που θέλουν να… ξεπεράσουν τον δάσκαλο!

Αρτέτα, Τσάβι και Κομπανί: Οι μαθητές του Πεπ, που θέλουν να… ξεπεράσουν τον δάσκαλο!

Μικέλ Αρτέτα, Τσάβι και Βινσέντ Κομπανί! Τρεις μαθητές του Πεπ Γκουαρδιόλα. Τρεις πρώην ποδοσφαιριστές που έζησαν δίπλα του και τη δεδομένη χρονική στιγμή, καθοδηγούν την Άρσεναλ, τη Μπαρτσελόνα και τη Μπέρνλι στους τίτλους. Στόχος; Μα φυσικά να γίνουν καλύτεροι από τον δάσκαλο!

Πρόκειται για τρεις μαθητές του Πεπ Γκουαρδιόλα. Τον Μικέλ Αρτέτα, τον Τσάβι και τον Βινσέντ Κομπανί. Τρεις ανθρώπους που έζησαν δίπλα στον προπονητή της Μάντσεστερ Σίτι, έμαθαν από αυτόν και τώρα οδηγούν τις ομάδες τους στον δρόμο προς την κορυφή. Με τον δικό του τρόπο ο κάθε ένας.

Ξεκινώντας από την Premier League και από την Άρσεναλ, η αλήθεια είναι πως η δουλειά που πραγματοποιεί ο Μικέλ Αρτέτα, είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Ένας προπονητής που αισίως συμπλήρωσε τρία χρόνια στον πάγκο των «κανονιέρηδων» και που κατόρθωσε να πείσει το φίλαθλο ποδοσφαιρικό κοινό πως το «trust the process» που υιοθετούσε ο σύλλογος, χρειαζόταν όντως χρόνο και υπομονή.

Η Άρσεναλ πίστεψε σε αυτόν, τον στήριξε όταν δεν κατάφερε για πρώτη φορά μετά από 26 χρόνια να βγει σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, δεν τον απέλυσε όταν τα αποτελέσματά της στο ξεκίνημα της περσινής σεζόν ήταν τραγικά (0 βαθμοί και 0 γκολ μετά από τα πρώτα τρία παιχνίδια) και εν τέλει δικαιώθηκε.

Πλέον, βρίσκεται στην 1η θέση του βαθμολογικού πίνακα και στο +5 από τη Μάντσεστερ Σίτι, έχοντας και ματς λιγότερο. Έχει κερδίσει όλα τα ντέρμπι του Λονδίνου, έχει επικρατήσει της Λίβερπουλ, για πρώτη φορά μετά από μία τετραετία, έχει ηττηθεί μόνο από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και διαθέτει την καλύτερη εντός έδρας συγκομιδή και την κορυφαία εκτός έδρας ομάδα του πρωταθλήματος.

Με 47 βαθμούς, έπειτα από 18 ματς, η Άρσεναλ έγινε μόλις η 4η διαφορετική ομάδα που πράττει κάτι τέτοιο, μετά τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, την Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ (δύο φορές), την Τσέλσι του Ζοσέ Μουρίνιο και τη Μάντσεστερ Σίτι των 100 βαθμών του Πεπ Γκουαρδιόλα. Όλες αυτές κατέκτησαν στην εκάστοτε εντυπωσιακή σεζόν τους τον τίτλο.

Μένει να δούμε αν και η Άρσεναλ θα φτάσει σε αυτό το σημείο, για πρώτη φορά μετά από 19 χρόνια! Διότι το τελευταίο πρωτάθλημά της ορίζεται το 2004, στην εποχή των Invincibles, με τις συμπτώσεις να είναι πολλές… Τώρα έχει κάνει καλύτερο ξεκίνημα από τότε, και τότε είχε επικρατήσει δις της Τότεναμ, και τότε μετρούσε πέντε νίκες στην αρχή της Premier League! Ας περιμένουμε λοιπόν να δούμε αν ο Μικέλ Αρτέτα θα γίνει ο δεύτερος προπονητής, μετά τον Αρσέν Βενγκέρ, που θα οδηγήσει σε τίτλο την ομάδα του, στον 21ο αιώνα.

Από εκεί και πέρα, όσον αφορά τους Τσάβι και Κομπανί, η αλήθεια είναι πως μιλάμε για δύο ποδοσφαιριστές, που συνδέθηκαν έντονα με τον Πεπ. Ο πρώτος αναδείχθηκε σε κορυφαίο στα χέρια του. Κανείς δεν θα λησμονήσει το δίδυμο με τον Ινιέστα και την διαστημική κατάσταση στην οποία βρισκόταν η Μπαρτσελόνα, πριν από περίπου 13 έτη.

Κατέκτησαν τα πάντα μαζί και πλέον, ο τότε ποδοσφαιριστής Τσάβι, θέλει να οδηγήσει τον αγαπημένο του σύλλογο, σε ακόμη μία επιτυχία, από διαφορετικό ρόλο. Αυτόν του προπονητή. Η πρόσφατη επιτυχία στο Σούπερ Καπ επί της Ρεάλ Μαδρίτης, δείχνει πως η Μπαρτσελόνα βαδίζει στον σωστό δρόμο. Και ας είναι εκτός Champions League για δεύτερη διαδοχική φορά. Στόχος της είναι το πρωτάθλημα. Ο ιδανικός δηλαδή τρόπος για να κεφαλαιοποιήσει την φετινή υπεροχή της και να δείξει πως βγήκε πλήρως από το σκοτεινό τούνελ των οικονομικών προβλημάτων.

Τέλος, ακόμη και αν συζητάμε για διαφορετικά δεδομένα, μιας και ο Βινσέντ Κομπανί καθοδηγεί για πρώτη φορά ομάδα στην καριέρα του, και βρίσκεται στην Championship με τη Μπέρνλι, το επίτευγμά του δεν είναι καθόλου μικρό! Η ομάδα του βρίσκεται στην 1η θέση του βαθμολογικού πίνακα, ξεχωρίζει με το ποδόσφαιρο που παίζει και κυριαρχεί μεταξύ των υπολοίπων στην 2η τη τάξει κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Στόχος της σεζόν; Μα φυσικά η άμεση επιστροφή στην Premier League, με τον Κομπανί να είναι το απόλυτο φαβορί, προκειμένου να οδηγήσει τη Μπέρνλι σε μία ακόμη σεζόν στην κορυφαία κατηγορία των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Μικέλ, Τσάβι και Βινσέντ λοιπόν. Τρεις άνθρωποι που θέτουν ως κίνητρο το πρωτάθλημα, με φόντο στο μέλλον να ξεπεράσουν τον δάσκαλο Πεπ Γκουαρδιόλα. Δεν είναι απλό και προφανώς οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος τους. Αλλά αυτό είναι το ποδόσφαιρο και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Το παράδειγμα της Άρσεναλ άλλωστε είναι το χαρακτηριστικότερο όλων…


Δημήτρης Μανάκος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0