Football Talk

Γκουανγκζού: Η πτώση ενός κινεζικού… γίγαντα!

Γκουανγκζού: Η πτώση ενός κινεζικού… γίγαντα!

Η Γκουανγκζού υποβιβάστηκε από την κινεζική Super League και προκάλεσε σοκ σε όλη την ασιατική χώρα καθώς για μία ολόκληρη δεκαετία ήταν η απόλυτη κυρίαρχος στο κινεζικό ποδόσφαιρο. Πάνω από 300 εκατ. ευρώ ξόδεψε μόνο σε μεταγραφές από την σεζόν 2010-11 μέχρι σήμερα!

Τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία ή στην προκειμένη περίπτωση της Γκουανγκζού, δεν την εγγυώνται! Η ομάδα που υπήρξε ο απόλυτος κυρίαρχος του κινεζικού ποδοσφαίρου την τελευταία δεκαετία, κατακτώντας 8 πρωταθλήματα μέχρι σήμερα, υποβιβάστηκε στην δεύτερη κατηγορία! Ποιος να το περίμενε το 2019 όταν και κατέκτησε τον τελευταίο της τίτλο, ότι τρία χρόνια αργότερα θα γνώριζε έναν ταπεινωτικό υποβιβασμό. Σε 33 αγώνες την φετινή σεζόν μόλις τρεις νίκες πέτυχε ο άλλοτε κινέζικος «γίγαντας» και αποχαιρέτησε την κορυφαία κατηγορία της χώρας.

Σωρεία εκατομμυρίων με στόχο την κορυφή!

Από το 2011 και μετά, η Γκουανγκζού ήταν μία από τις κύριες ομάδες που έφερναν ξένους παίκτες στην Κίνα όταν άρχισαν να γίνονται μεγάλες επενδύσεις στο πρωτάθλημα. Η αρχή έγινε με τον Ντάριο Κόνκα από τη βραζιλιάνικη Φλουμινένσε την σεζόν 2011/12 και κάπως έτσι οι πύλες των πλουσιοπάροχων μεταγραφών άνοιξαν.

Ο Τζάκσον Μαρτίνες ήταν μία χαρακτηριστική περίπτωση παίκτη που σόκαρε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο όταν απέρριψε τις προτάσεις πολλών ευρωπαϊκών συλλόγων για να υπογράψει στη Γκουανγκζού. Ο Κολομβιανός επιθετικός άφησε την Ατλέτικο Μαδρίτης για να ενταχθεί στην κινεζική ομάδα έναντι αμοιβής-ρεκόρ 42 εκατομμυρίων ευρώ το 2016!

i.jpg

Κάποιους μήνες νωρίτερα, ο σύλλογος κατάφερε να αποκτήσει τον Βραζιλιάνο μέσο Παουλίνιο από την ομάδα της Τότεναμ, δίνοντας 14 εκατομμύρια ευρώ για να εξασφαλίσει τις υπηρεσίες του.

Όσον αφορά τις άλλες μεγάλες αφίξεις, ο Ταλίσκα υπέγραψε συμφωνία με την κινεζική ομάδα αφού υπέγραψε από την Μπενφίκα το 2018 για 19,2 εκατομμύρια ευρώ και ο Παουλίνιο επανήλθε στον σύλλογο το 2019 για 42 εκατομμύρια ευρώ!

Σε βάθος δεκαετίας, η Γκουανγκζού, ξόδεψε πάνω από 300 εκατ. ευρώ μόνο σε ποσά που δόθηκαν σε ομάδες, χωρίς να υπολογίζονται οι μισθοί των παικτών που σε πολλές περιπτώσεις ήταν τεράστιοι!

resize.jpg

Η αλλαγή που έφερε την κατάρρευση

Αξιοποιώντας πλήρως την οικονομική δύναμη που διέθετε ο ιδιοκτήτης της (και της Ίντερ), η Γκουανγκζού έφερνε μεγάλα ονόματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου και κάπως έτσι έφτασε να κατακτήσει επτά σερί πρωταθλήματα Κίνας από το 2011 μέχρι το 2017 ενώ παράλληλα έφτασε στην κορυφή της Ασίας με το Champions League το ’13 και το ’15! Η ομάδα κατέκτησε και το πρωτάθλημα το 2019 το οποίο έμελλε να είναι και το τελευταίο της πριν έρθει η κατάρρευση.

guangzhou-win.jpg

Τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν δραματικά όταν κινεζική κυβέρνηση επέβαλλε περιορισμούς σχετικά με τα ποσά που μπορούν να δαπανούν οι ομάδες, μιας και το πράγμα είχε ξεφύγει εντελώς. Η… νέα τάξη πραγμάτων αποτέλεσε εμπόδιο για τις ομάδες πλέον να δίνουν υπέρογκα ποσά σε ομάδες και παίκτες για να μπορούν να συμμετέχουν στο πολύ χαμηλής ποιότητας κινεζικό πρωτάθλημα. Φυσικά αυτό είχε άμεσο αντίχτυπο στην Γκουανγκζού.

Παίκτες όπως οι Ρομπίνιο, Τζιλαρντίνο, Τζάκσον Μαρτίνες και Παουλίνιο δεν μπορούσαν πλέον να συνεχίσουν να αγωνίζονται και αποχώρησαν ενώ το ίδιο έγινε και με προπονητές όπως οι Μαρτσέλο Λίπι, Φάμπιο Καναβάρο και Λουίζ Φελίπε Σκολάρι. Η ποιότητα του ρόστερ βρέθηκε στα τάρταρα και η αγωνιστική κατάρρευση ολοκληρώθηκε με τον χειρότερο τρόπο, τον υποβιβασμό στη δεύτερη κατηγορία.

1128922-18431684-2560-1440.jpg

Αντώνης Κεφαλωνίτης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0