Football Talk

Άνσου Φάτι: Το παιδί-θαύμα της Μπάρτσα «έσβησε» 20 κεράκια!

Άνσου Φάτι: Το παιδί-θαύμα της Μπάρτσα «έσβησε» 20 κεράκια!

Ο Άνσου Φάτι γιορτάζει σήμερα, 31 Οκτωβρίου 2022 τα 20 χρόνια ζωής και το BN Sports γράφει λίγα πράγματα για το παιδί-θαύμα της Μπαρτσελόνα!

Πάτησε για πρώτη φορά το χορτάρι του «Καμπ Νόου» σε ηλικία -μόλις- 16 ετών και 298 ημερών. Έξι μέρες αργότερα, σκόραρε το παρθενικό του γκολ και έτσι «διέλυσε» το ρεκόρ του Μέσι ως ο νεότερος σκόρερ της Μπαρτσελόνα!

Την ίδια χρονιά και έχοντας μπει στα 17 του, έγινε ο νεότερος παίκτης που αγωνίζεται σε Τσάμπιονς Λίγκ με τη φανέλα της Μπάρτσα και έπειτα, ο μικρότερος σε ηλικία ποδοσφαιριστής που σκοράρει στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση!

Πέτυχε το νικητήριο τέρμα στον αγώνα με την Ίντερ (2-1, 10/12/2019) και ξεπέρασε τον «δικό μας» Πίτερ Οφορίκουε, που είχε σκοράρει σε ηλικία 17 ετών και 195 ημερών (ο Φάτι το έκανε 155 ημέρες νωρίτερα).

Μέχρι και τον περασμένο Ιούνιο, κατείχε ακόμη μια πρωτιά. Ήταν ο πιο νέος ποδοσφαιριστής που έχει σκοράρει με τη φανέλα της Εθνικής Ισπανίας. Το έπραξε σε ηλικία 17 ετών και 311 ημερών, με μια «γκολάρα» απέναντι στην Ουκρανία, σε αγώνα για το Nations League, 6 Σεπτεμβρίου του 2020.

Ωστόσο ο συμπαίκτης του και επίσης ταλαντούχος Γκάβι, του…άρπαξε το ρεκόρ. Σκόραρε εναντίον της Τσεχίας στις 5 του Ιουνίου σε ηλικία 17 ετών και 304 ημερών. Υπόθεση…εβδομάδας δηλαδή!

Τέλος, ο Φάτι είναι και ο νεότερός στην ιστορία με γκολ και ασίστ στο ίδιο παιχνίδι σε επίπεδο La Liga.

Το «βαρύ και ασήκωτο 10» και το σοκ!

Σε ηλικία 18 ετών, ο Φάτι πήρε το «10» του τεράστιου Λιο Μέσι, μετά την αποχώρηση του τελευταίου. «Φυσικά κανείς δε μπορεί να γίνει Μέσι, αλλά εγώ θέλω να χαράξω τη δική μου πορεία.» δήλωνε τον Οκτώβριο του 2021, μετά την επισημοποίηση της επέκτασης του συμβολαίου του (2027) με τους Καταλανούς.

Το «φορτίο στην πλάτη» είναι τεράστιο για τον νεαρό εξτρέμ. Το νούμερο «10» είναι μεγάλη ευθύνη παγκοσμίως. Πόσω δε μάλλον στη Μπαρτσελόνα, όταν το έχει φορέσει ο -κατά πολλούς- κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών.

Τα πράγματα κυλούσαν ιδανικά για τον Φάτι μετά την «ανάληψη» αυτής της ευθύνης. Ωστόσο ο χρόνος σταμάτησε την 11η Νοεμβρίου του 2020. Στο ματς με τη Μπέτις ο νεαρός winger υπέστη ρήξη μηνίσκου. Έμεινε εκτός δράσης για 322 ημέρες!

Επέστρεψε κόντρα στη Λεβάντε, σκόραρε και έτρεξε να αγκαλιάσει τον γιατρό της ομάδας. Όλο το «Καμπ Νόου» ήταν στο πόδι και ο πιτσιρικάς από τη Γουινέα-Μπισάου είχε επανέλθει!

Αρκετοί τραυματισμοί, τεράστια ελπίδα!

Αυτός δεν ήταν ο μοναδικός τραυματισμός του. Η αλήθεια είναι πως ο Φάτι έχει απουσιάσει αρκετά από τις υποχρεώσεις της Μπάρτσα αυτή τη διετία. Έμεινε εκτός από το Νοέμβριο του 2021 (μόλις 1,5 μήνα μετά την επιστροφή του) μέχρι τον περασμένο Γενάρη. Τραυματίστηκε όμως πάλι τον ίδιο μήνα ( ! ) και απουσίασε μέχρι τον Μάιο (101 ημερες).

Την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο ο νεαρός δεν έχει το χρόνο συμμετοχής που θα ήθελε. Ωστόσο σε 17 συμμετοχές μετράει 3 γκολ και ισάριθμες ασίστ. Οι περισσότερες από αυτές τις 17 εμφανίσεις είναι ως αλλαγή (εξού και τα 569 αγωνιστικά λεπτά), όμως ο Φάτι δείχνει πως μπορεί να είναι εκεί και να δίνει λύσεις στην ομάδα του.

Ο Τσάβι πιστεύει πολύ σε αυτόν και σε συνδυασμό με το…ντεφορμάρισμα του Ραφίνια, το «δεκάρι» της Μπαρτσελόνα μπορεί να αρπάξει από τα μαλλιά τις ευκαιρίες που θα του δοθούν και να υπενθυμίσει σε όλους το τεράστιο ταλέντο του!


Μανώλης Μακρόπουλος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0