Football Talk

Γκρέιαμ Πότερ: Ένας «αρχιτέκτονας» που συμβιβαζόταν με τα… λίγα, άφησε τη Μπράιτον για τη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του!

Γκρέιαμ Πότερ: Ένας «αρχιτέκτονας» που συμβιβαζόταν με τα… λίγα, άφησε τη Μπράιτον για τη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του!

Είναι δεδομένα ένας από τους πιο ανερχόμενους προπονητές στην Αγγλία. Δεν είναι τυχαίο πως ο Πεπ Γκουαρδιόλα τον αποκάλεσε ως τον κορυφαίο της χώρας του στο «Νησί». Δεν είναι τυχαίο που υπό τις οδηγίες του η Μπράιτον πραγματοποίησε την καλύτερή της περσινή σεζόν, ιστορικές νίκες και… κορυφαίο ξεκίνημα φέτος, μέχρι και την 6η αγωνιστική της Premier League. Κάποια στιγμή, οι κόποι του Γκρέιαμ Πότερ θα ανταμείβονταν. Και το επόμενο βήμα του Άγγλου είναι γεγονός! Υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο συνεργασίας με την Τσέλσι και κάπου εδώ, ξεκινά μία μεγάλη καριέρα…

Έχουμε πολύ καιρό να παρακολουθήσουμε μία περίπτωση σαν αυτή του Γκρέιαμ Πότερ. Μία περίπτωση προπονητή δηλαδή, που αναδεικνύεται μέσα από έναν σύλλογο, που απλώς στοχεύει στην παραμονή του στην κατηγορία και χρόνο με τον χρόνο μεγαλώνει.

Διότι αυτό συνέβη με τη Μπράιτον. Κάθε χρόνο στόχευε στην παραμονή της στην Premier League και εν συνεχεία, κατάφερε να μεγαλώσει «επικίνδυνα». Η περσινή σεζόν άλλωστε είναι χαρακτηριστική.

Τι έκαναν πέρυσι οι «γλάροι» υπό τις οδηγίες του Γκρέιαμ Πότερ; Σημείωσαν ιστορικές νίκες, όπως τα πρώτα «διπλά» από τότε που ιδρύθηκαν στο Βίλα Παρκ, στο Γκούντισον Παρκ και το Έμιρεϊτς, πραγματοποίησαν το καλύτερο ξεκίνημα της ιστορίας τους στην Premier League και παρότι παρουσίασαν σημάδια κόπωσης στην πορεία, κατόρθωσαν να τελειώσουν την χρονιά στην 9η θέση.

Ποτέ ξανά, δεν είχαν φτάσει ψηλότερα, με τη Μπράιτον να παίζει ελκυστικό ποδόσφαιρο και να κοντράρει στα ίσια όλους τους μεγάλους. Χαρακτηριστικό άλλωστε είναι πως «έκοψε» βαθμό από όλες τις ομάδες του Big 6, πλην μόνο της Μάντσεστερ Σίτι.

Κέρδισαν και αναδείχθηκαν ισόπαλοι (0-0) με την Άρσεναλ, πήραν δύο βαθμούς σε ισάριθμες αναμετρήσεις από την Τσέλσι, με το ίδιο σκορ (1-1), επικράτησαν της Τότεναμ (0-1), κέρδισαν με 4-0 τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στην προ τελευταία αγωνιστική της χρονιάς και πανηγύρισαν και μία… ισοπαλία, που στο τέλος της σεζόν, ενδέχεται να έκρινε και τον τίτλο. Το 2-2 με την Λίβερπουλ στο Άνφιλντ, παρότι βρέθηκαν με 2-0 πίσω στο σκορ!

Και κάπως έτσι, η Μπράιτον καθιερώθηκε στη συνείδηση όλων ως μία ομάδα που επιχειρεί να παίξει ποδόσφαιρο, το καταφέρνει, δεν φοβάται τους μεγάλους και ολοκλήρωσε την σεζόν με μόλις μία ήττα, από τον Απρίλιο και μετά… Μόνο από τη Μάντσεστερ Σίτι!

Και περνάμε σε όσα είδαμε από τον τέως σύλλογο του Γκρέιαμ Πότερ το καλοκαίρι. Ήταν δεδομένο πως θα αποχωρούσαν ποδοσφαιριστές. Ποιοι έφυγαν; Ο Μαρκ Κουκουρέγια στην Τσέλσι, αποτελώντας την πιο ακριβή πώληση στην ιστορία των «γλάρων», ο Ίβες Μπισούμα για την Τότεναμ και o Νιλ Μοπέ για την Έβερτον.

Μόνο από αυτές τις τρεις πωλήσεις, η ομάδα του Γκρέιαμ Πότερ αποκόμισε 140+ εκατομμύρια και αποτελεί μακράν την πιο κερδισμένη στο μεταγραφικό παζάρι, συγκριτικά με τους υπόλοιπους συλλόγους της Premier League! Από τα 140 εκατομμύρια που μπήκαν στα ταμεία της, ξόδεψε μόλις τα 60 και αυτομάτως έγινε η 3η ομάδα στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα, με 70+ εκατομμύρια κέρδος από το καλοκαιρινό, μεταγραφικό παζάρι.

Fun fact; Η Μπράιτον από πέρυσι έχει πουλήσει τον Μαρκ Κουκουρέγια με τα τριπλάσια χρήματα από όσα τον απέκτησε από τη Χετάφε, τον Μπεν Γουάιτ με 50 εκατομμύρια στην Άρσεναλ, τον Μπισούμα στην Τότεναμ και ο επόμενος αναμένεται να είναι ο Καϊσέδο. Τα χρήματα που μπήκαν στα ταμεία της, είναι περισσότερα από όσα της κόστισε το γήπεδό της. Ενενήντα εκατομμύρια το Άμεξ, οριακά τα «διπλάσια» οι τρεις προαναφερθέντες.

Όλα αυτά αποτελούν μέρος του project του Γκρέιαμ Πότερ. Ξοδεύουμε τόσο όσο πρέπει, πουλάμε ακριβά, ανεβάζουμε διαρκώς τα έσοδα της ομάδας, βελτιώνοντας και την αγωνιστική της εικόνα και προσθέτουμε στο υπάρχον ρόστερ… πινελιές, όπως ο Εστουπινιάν και ο Γκίλμουρ, που φέτος κατέφτασαν στο Άμεξ.

Όσον αφορά τον πρότερο, φετινό βίο της ομάδας, προτού ο Γκρέιαμ Πότερ αναχωρήσει για την Τσέλσι; Έξι ματς έδωσε φέτος με τους «γλάρους». Η σεζόν ξεκίνησε με το ιστορικό «διπλό» επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, το πρώτο στο Όλντ Τράφορντ, για να ακολουθήσουν δύο νίκες και μία ισοπαλία, προτού φτάσουμε στην 5η αγωνιστική και στο ματς με τη Φούλαμ.

Διότι αυτή ήταν η πρώτη ομάδα που σκόραρε κόντρα στη Μπράιτον σε κανονική ροή αγώνα! Ωστόσο, η ήττα στο Κρέιβεν Κότατζ, δεν επηρέασε τους «γλάρους», που επικράτησαν με 5-2 μία εβδομάδα μετά με αντίπαλο τη Λέστερ και πέτυχαν για πρώτη φορά, επίσης στην ιστορία τους, τόσα γκολ σε αναμέτρηση σε επίπεδο Premier League.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πόσα πράγματα πέτυχε ο Γκρέιαμ Πότερ με την Μπράιτον; Ιστορικές νίκες, τρομερά ξεκινήματα, θέσεις στην δεκάδα της Premier League και αξιοσημείωτες πορείες, διαθέτοντας μόλις το 3ο πιο ακριβό μπάτζετ της κατηγορίας.

Και κάπως έτσι, η Μπράιτον διαθέτει φέτος την καλύτερη άμυνα της Premier League  και παίκτες όπως ο Γκρος (2ος πλέον σε ασίστ ως Γερμανός στην Αγγλία), τον Τροσάρ και τον Καϊσέδο, που αποτελούν τα επόμενα project του συλλόγου.

Ωστόσο, ο Γκρέιαμ Πότερ αποχώρησε. Ο αρχιτέκτονας αυτής της επιτυχίας είναι πλέον παρελθόν και καμία εντύπωση δεν προξενεί. Έμοιαζε με θέμα χρόνου. Ανέδειξε στο έπακρο έναν σύλλογο, του έδωσε την ταυτότητά του και πλέον ετοιμάζεται για την επόμενη πρόκληση της καριέρας του.

Μία πρόκληση που μοιραία περιλαμβάνει… τίτλους, μεγαλύτερη πίεση, περισσότερες διοργανώσεις να διαχειριστεί, Champions League και σαφώς, πιο ηχηρές προσωπικότητες. Εκεί βρίσκει έναν  δικό του άνθρωπο… Τον Μαρκ Κουκουρέγια, αλλά γίνεται παράλληλα, ο πρώτος προπονητής που προσλαμβάνεται από τον Τοντ Μποέλι στο Λονδίνο για τους «μπλε».

Στόχος φυσικά είναι να συνεχίσει το έργο του και με τα χρώματα της Τσέλσι. Να αναδείξει ποδοσφαιριστές, να μεταφέρει τις καινοτόμες ιδέες του στους «μπλε», να πάρει αποτελέσματα και να βγάλει την Τσέλσι από το αγωνιστικό αδιέξοδο. Μπορεί να το κάνει;

Την απάντηση θα δώσει ο χρόνος, αλλά ας συνυπολογίσουμε κάτι. Όταν είσαι ο Πεπ Γκουαρδιόλα και χαρακτηρίζεις τον Γκρέιαμ Πότερ ως τον καλύτερο, Άγγλο προπονητή του «Νησιού», μάλλον κάτι κάνει σωστά…

Δημήτρης Μανάκος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0