Football Talk

ΑΕΚ: Η μεγάλη είδηση μετά το ματς με τον ΠΑΣ και η σωστή κριτική που γίνεται πάντα έπειτα από νίκες

ΑΕΚ: Η μεγάλη είδηση μετά το ματς με τον ΠΑΣ και η σωστή κριτική που γίνεται πάντα έπειτα από νίκες
Η γενική εικόνα της ΑΕΚ, οι επιλογές του Αλμέιδα, ο MVP Γιόνσον και το μέλλον…
Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Θοδωρής Καρβουνιάρης

Τελειώνει το ματς και ένα πράγμα έρχεται στο μυαλό: Το τέλος 19 χρόνων «ξενιτιάς»! Με τη λήξη η μεγαλύτερη είδηση είναι ότι αυτό το παιχνίδι με τον ΠΑΣ ήταν το τελευταίο που έδωσε η ΑΕΚ μακριά από το σπίτι της! Μακριά από τη Νέα Φιλαδέλφεια! Μετά από 19 ολόκληρα χρόνια μπήκε επιτέλους μία τελεία! Πραγματικά, νιώθω ότι ακόμα δεν έχουμε αντιληφθεί πόσο μεγάλες ιστορικές στιγμές βιώνει η οικογένεια της ΑΕΚ. Καλά να είμαστε και θα αρχίσουμε να το νιώθουμε από τις 30 Σεπτεμβρίου και έπειτα…

Πάμε στα του αγώνα: Μία… ανάσα ήταν για την ΑΕΚ η νίκη επί του ΠΑΣ. Κάθε νίκη είναι σημαντική, γιατί σου δίνει χρόνο, ψυχολογία και σε κρατάει όρθιο. Θυμηθείτε πόσα ακούστηκαν και γράφτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα μετά την ήττα από το Βόλο. Σκεφτείτε τι θα γινόταν και πόσο μεγάλη εσωστρέφεια θα υπήρχε στην ομάδα, αν στράβωνε δεύτερο σερί εντός έδρας ματς και η ΑΕΚ δεν κέρδιζε. Ευτυχώς δεν το ζούμε… Δεν αντέχεται! Όμως μετά από νίκες είναι προτιμότερο και σοφότερο να κάνεις πιο σκληρή κριτική.



Το σύστημα και η πραγματική σημασία

Ο Αλμέιδα απέδειξε αμέσως ότι δεν είναι… κολλημένος, ούτε σε συστήματα, ούτε σε πρόσωπα στην 11άδα. Έβαλε τέλος σε οποιαδήποτε κουβέντα περί τακτικής διάταξης, που για μένα πήρε χωρίς λόγο τόσο μεγάλη έκταση, αλλά εντάξει.... Όπως γνωρίζουμε όμως όλοι, το θέμα δεν είναι αν θα παίξει η ΑΕΚ 3-1-4-1-1 ή 4-2-3-1 ή 4-3-3. Το θέμα είναι η ομάδα να αποδίδει σωστά μέσα στο γήπεδο. Να δείχνει ομοιογένεια και σωστή τακτική προσέγγιση. Παρά τη νίκη λοιπόν, χθες βράδυ στη Ριζούπολη, η ΑΕΚ δεν απέδωσε καλά! Η εικόνα της στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα ήταν προβληματική. Δεν κρύβω ότι θα προτιμούσα να επιμείνει ο Αλμέιδα στη διάταξη με τρεις στην άμυνα. Αυτό το σύστημα και όπως το δουλεύει ο προπονητής μπορεί να βγάλει… γούστα στο γήπεδο, αλλά στο μακρινό μέλλον. Το μεγάλο πρόβλημα της ΑΕΚ και στο 4-2-3-1 ήταν ξανά στο δημιουργικό κομμάτι. Θυμάμαι προπονητές μετά από αγώνες που η ομάδα τους δεν κέρδιζε ένα ματς, αλλά να κάνει ευκαιρίες, να ξεστομίζουν την κλισέ ατάκα: «Είναι σημαντικό ότι κάνουμε ευκαιρίες. Οσο κάνουμε ευκαιρίες, θα έρθουν στην πορεία και το γκολ». Δικαιολογίες… Η πορεία όμως έδειχνε πολλές φορές το ακριβώς αντίθετο… Δεν έχει σημασία τι κάνεις ή τι δεν κάνεις σε ένα μόνο παιχνίδι. Σημασία έχει να βγάζεις παιχνίδι με παιχνίδι βελτίωση και να ανεβάζεις σε χρόνο τα καλά σου διαστήματα.

Η ΑΕΚ για τρίτο σερί ματς δεν έβγαλε πολλές φάσεις, δείχνοντας εγκλωβισμένη στην αμυντική τακτική προσέγγιση του αντιπάλου. Δυσκολεύεται η ομάδα να πατήσει περιοχή, δυσκολεύεται να συνδυαστεί σωστά έξω από το κουτί, δεν έχει καλές κινήσεις χωρίς τη μπάλα στον άξονα και δεν καταφέρνει συχνά φέρνει παίκτες ανάμεσα στις γραμμές για να αποκτήσει υπεραριθμία. Είναι στιγμές που ενώ πιέζει σωστά και κλέβει μπάλες η ΑΕΚ, δεν έχει τη συνέχεια… Ανακτά γρήγορα την κατοχή, αλλά δεν το εκμεταλλεύεται μετά δημιουργικά. Ε, αυτό για να το πετύχει θέλει συνέχεια στη δουλειά και απαιτείται πολύς χρόνος. Μακάρι να τον έχει θα πω εγώ… Η ΑΕΚ έχει ανάγκη να δώσει χρόνο σε έναν άνθρωπο που δεδομένα γουστάρει που βρίσκεται εδώ και δουλεύει με μεράκι πριν καν αναλάβει…

Μακάρι να τον βοηθήσουν τα αποτελέσματα. Τα έχει ανάγκη. Όμως όπως δείχνει η ΑΕΚ σε αυτή τη φάση προβλέπω αρκετά σκαμπανεβάσματα και στην απόδοση και στα αποτελέσματα της ομάδας στα αμέσως επόμενα παιχνίδια. Δεν θα μου κάνει καμία έκπληξη να πάει η ΑΕΚ να κερδίσει δηλαδή στη Λεωφόρο τον Παναθηναϊκό και να γκελάρει μετά στο Αγρίνιο. Λέω ένα σενάριο! Γενικά, τους επόμενους μήνες καλό θα είναι να τα περιμένουμε όλα. Απαίτηση μόνο για ένα πράγμα πρέπει να έχουμε: Οι παίκτες να παλεύουν μέσα στο γήπεδο και να προσπαθούν. Και όντως όλοι και πάλεψαν και προσπάθησαν και χθες που κέρδισαν και με τον Βόλο που έχασαν.



Ένα μέλλον πιο ορθολογικό

Στο μέλλον θα δούμε μία ΑΕΚ πιο ορθολογική. Δεν έχει σημασία τόσο πιο σύστημα θα βλέπουμε, αλλά οι ρόλοι των παικτών μέσα στο γήπεδο. Για παράδειγμα το «εργαλείο» Γκατσίνοβιτς θα έρθει λογικά στο κέντρο. Θα πάει δεξιά ο Ελίασον. Ο εκπληκτικός και MVP, για μένα, χθες Γιόνσον, όταν αποκτήσει καλύτερα πατήματα θα είναι σε θέση να παίζει μόνος του ως «κόφτης» έχοντας δίπλα του τον Γκατσίνοβιτς ενδεχομένως στα περισσότερα ματς ή τον Πινέδα ή τον Μαντάλο και όχι τον Σιμάνσκι. Γενικά το δίδυμο Σιμάνσκι – Γιόνσον ίσως ανασταλτικά βγάζει μεγαλύτερη ασφάλεια, δημιουργικά όμως εγκλωβίζει. Επιπλέον, με τετράδα στην άμυνα ούτε ο Ρότα, ούτε ο Χατζισαφί βγάζουν σιγουριά σε άμυνα και επίθεση. Μπορεί να έχουν στο παιχνίδι τους καλές στιγμές, όμως έχουν και πολλές άστοχες. Και η ΑΕΚ, η οποία βρίσκεται σε ένα μεταβατικό αγωνιστικό στάδιο, θέλει σιγουριά και ισορροπία σε όλες τις γραμμές. Μακάρι να έρθει ο Σιντιμπέ… Ισως και αριστερό μπακ χρειάζεται η ΑΕΚ, αλλά ας πάρουμε πρώτα δεξί. Και φορ χρειάζεται, όμως κι εδώ πρώτα πρέπει να δουλευτεί ο τρόπος που φτάνει η μπάλα στο κουτί του αντιπάλου, γιατί και χθες ο Αραούχο ζήτημα είναι αν βρέθηκε σε θέση βολής μία ή δυο φορές! Αυτά είναι προβλήματα που πρέπει να λυθούν στην πορεία, ανεξαρτήτου συστήματος. Εχει παίκτες η ΑΕΚ να παίξει οποιοδήποτε σύστημα. Χρόνο και «δέσιμο» χρειάζεται.  


Το «δέσιμο» παικτών – προπονητή

Το πολύ θετικό της Κυριακής είναι ότι όσοι παίκτες μπήκαν ως αλλαγή έκαναν τη διαφορά. Και ο Μάνταλος και ο Μοχαμάντι και ο Ελίασον και ο Άμραμπατ και ο Λιβάι Γκαρσία ήρθαν από τον πάγκο και έπαιξαν στο 100%. Ολοι βοήθησαν. Και πρώτη φορά βλέπω μόλις την 3η αγωνιστική και μόλις μετά από 3-4 μήνες τους παίκτες να πηγαίνουν στον προπονητή τους και να του αφιερώνουν γκολ! Καλά σημάδια είναι αυτά… Ως επίλογο: Η ΑΕΚ πρέπει να δώσει χρόνο στον Αλμέιδα. Να βρει κι αυτός τα πατήματά του και μαζί του και το σύνολο. Μολις η ΑΕΚ «δέσει» θα δούμε ωραία πράγματα. Μέχρι τότε, ψυχραιμία και στις νίκες και στις γκέλες. Ηδη μετά από τρεις αγωνιστικές όλες οι ομάδες, πλην του Παναθηναϊκού, έχουν χάσει βαθμούς. Θα χαθούν κι άλλοι βαθμοί, απ’ όλους. Καμία ομάδα δεν πείθει αγωνιστικά τόσο νωρίς. Πόσο μάλλον η ΑΕΚ που έφτασε στα… τάρταρα αγωνιστικά και προσπαθεί τώρα να χτίσει κάτι από την αρχή σε όλα τα επίπεδα.

 

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0