Football Talk

European Golden Boy: Τα πέντε μεγάλα φαβορί για το βραβείο του 2022!

European Golden Boy: Τα πέντε μεγάλα φαβορί για το βραβείο του 2022!
Η ιταλική Tuttosportανακοίνωσε την λίστα με 100 υποψήφιους για το βραβείο του European Golden Boy για το 2022! Πρόκειται για μια διάκριση που απονέμεται στον καλύτερο ποδοσφαιριστή κάτω των 21 ετών για την χρονιά που ολοκληρώθηκε και το BN Sports σας παρουσιάζει τα μεγάλα φαβορί της φετινής σεζόν.

Γουέιν ΡούνεϊΛιονέλ ΜέσιΣέρχιο ΑγουέροΚιλιάν Εμπαπέ. Μερικά από τα ονόματα που στο παρελθόν έχουν βραβευτεί ως European Golden Boy και φυσικά επιβεβαίωσαν στην συνέχεια της καριέρας τους αυτό τον τίτλο. Η ιταλική εφημερίδα Tuttosport, όπως κάθε χρόνο από το 2003, ανακοίνωσε και φέτος του 100 υποψηφίους για το βραβείο, με αρκετά ήδη γνωστά πρόσωπα ανάμεσά τους.

Ο τελικός νικητής καθορίζεται από ψήφους δημοσιογράφων, οι οποίοι καλούνται να τοποθετήσουν 10 βαθμούς στον καλύτερο κατά την άποψή τους, επτά στον δεύτερο, πέντε στον τρίτο, τρεις στον τέταρτο και έναν στον πέμπτο. Μετά τη λήξη της ψηφοφορίας η λίστα θα μειώνεται ανά είκοσι έως ότου μείνουν 20 ποδοσφαιριστές με τον τελικό νικητή να προκύπτει αργότερα μέσα στο 2022.

Περσινός νικητής ήταν ο Πέδρι της Μπαρτσελόνα. Ο νεαρός Ισπανός πραγματοποίησε 52 εμφανίσεις με τον σύλλογο της Βαρκελώνης και είχε παράλληλα μια εξαιρετική παρουσία με την Ισπανία στο EURO 2020. Παρόλα αυτά, φέτος ο 19χρονος έχασε αρκετά παιχνίδια λόγω τραυματισμού και δύσκολα θα μπορέσει να «χτυπήσει» το βραβείο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, κάτι που δεν έχει καταφέρει κανείς ως τώρα άλλωστε.

Η λίστα των νικητών:

2003: Ράφαελ φαν ντερ Φάαρτ (Άγιαξ)
2004: Γουέιν Ρούνεϊ (Έβερτον / Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)
2005: Λιονέλ Μέσι (Μπαρτσελόνα)
2006: Σεσκ Φάμπρεγας (Άρσεναλ)
2007: Σέρχιο Αγκουέρο (Ατλέτικο Μαδρίτης)
2008: Άντερσον (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)
2009: Αλεσάντρε Πάτο (Μίλαν)
2010: Μάριο Μπαλοτέλι (Ίντερ / Μάντσεστερ Σίτι)
2011: Μάριο Γκέτσε (Ντόρτμουντ)
2012: Ίσκο (Μάλαγα)
2013: Πολ Πογκμπά (Γιουβέντους)
2014: Ραχίμ Στέρλινγκ (Λίβερπουλ)
2015: Αντονί Μαρσιάλ (Μονακό / Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)
2016: Ρενάτο Σάντσες (Μπενφίκα / Μπάγερν)
2017: Κιλιάν Εμπαπέ (Μονακό / Παρί Σεν Ζερμέν)
2018: Ματάις Ντε Λιχτ (Άγιαξ)
2019: Ζοάο Φέλιξ (Μπενφίκα / Ατλέτικο Μαδρίτης)
2020: Έρλινγκ Χάαλαντ (Ντόρτμουντ)
2021: Πέδρι (Μπαρτσελόνα)

Ωστόσο, πέραν του Πέδρι, υπάρχουν μερικά ονόματα ακόμα που σαφώς ξεχωρίζουν και αποτελούν μάλιστα τα μεγάλα φαβορί για να πάρουν τη διάκριση. 

Γκάβι, Μπαρτσελόνα

Η απουσία του Πέδρι από την μεσαία γραμμή της Μπαρτσελόνα, έδωσε την ευκαιρία στον Γκάβι να λάμψει. Ο 17χρονος χαφ πραγματοποίησε μια εξαιρετική σεζόν, σημειώνοντας δύο γκολ και έξι ασίστ σε 45 ματς σε La LigaChampions League και Europa League. Η Μπάρτσα μπορεί να διένυσε μια περίεργη χρονιά για τα δικά της δεδομένα, ωστόσο ο Γκάβι ήταν από τους διασωθέντες αυτής, επιδεικνύοντας μεγάλη ωριμότητα στο παιχνίδι του, παρότι δεν έχει ενηλικιωθεί ακόμα.

Το γεγονός αυτό κέντρισε το ενδιαφέρον του Ομοσπονδιακού τεχνικού της Ισπανίας, Λουίς Ενρίκε, ο οποίος τον κάλεσε στην Εθνική ομάδα και μάλιστα από τον Οκτώβρη του 2021 αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της! Συγκεκριμένα, έχει συμπληρώσει 10 εμφανίσεις με το εθνόσημο, ενώ στο πρόσφατο ματς για το Nations League απέναντι στην Τσεχία σημείωσε το παρθενικό του τέρμα με τη Φούρια Ρόχα.

Το μέλλον του προβλέπεται λαμπρό, για αυτό άλλωστε η Μπαρτσελόνα… βιάζεται να ανανεώσει το συμβόλαιο του Γκάβι, στο οποίο αναμένεται να συμπεριλάβει ρήτρα ενός δισεκατομμυρίου ευρώ!

Καρίμ Αντεγέμι, Σάλτσμπουργκ/Ντόρτμουντ

Το πιο πρόσφατο «διαμάντι» της Σάλτσμπουργκ, που ανάγκασε την Ντόρτμουντ να κινηθεί αστραπιαία για την απόκτησή του, χρίζοντας τον διάδοχο του Έρλινγκ Χάαλαντ. Ο λόγος για τον Καρίμ Αντεγέμι, που από την επόμενη σεζόν θα τον απολαμβάνουμε στα γήπεδα της Bundesliga.

Τα 30 γκολ και οι επτά ασίστ ακόμα και στο χαμηλότερο επιπέδου πρωτάθλημα της Αυστρίας δείχνουν για τι είναι ικανός ο 20χρονος επιθετικός. Φυσικά, οι επιδόσεις του δεν άφησαν ασυγκίνητο τον Χάνσι Φλικ, ο οποίος αναζητά το επόμενο μεγάλο φορ της Εθνικής Γερμανίας και ήδη σιγά σιγά έχει αρχίσει να δίνει ευκαιρίες στον Αντεγέμι, ο οποίος έχει σημειώσει ένα τέρμα σε τέσσερις εμφανίσεις ως τώρα. Πλέον, μένει να δούμε αν θα τα καταφέρει εξίσου καλά με τις απαιτήσεις να αυξάνονται στο Ντόρτμουντ

Τζαμάλ Μουσιάλα, Μπάγερν Μονάχου

Ο νεότερος σε ηλικία παίκτης που έχει αγωνιστεί με τη φανέλα της Μπάγερν στην Bundesliga (17 ετών και 114 ημερών) και ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου (17 ετών και 205 ημερών). Ο Τζαμάλ Μουσιάλα έχει κάνει από την περσινή σεζόν αισθητή την παρουσία του στην μεσαία γραμμή των Βαυαρών και φέτος επιβεβαίωσε τις «περγαμηνές».

Από τα βασικά «όπλα» του Γιούλιαν Νάγκελσμαν, πραγματοποίησε 39 εμφανίσεις σε Γερμανία και Ευρώπη, με οκτώ γκολ και έξι ασίστ. Πρόκειται για ακόμα έναν αρκετά ώριμο ποδοσφαιριστή για την ηλικία του (19 ετών). Χάρη στον σωματότυπο του έχει την ικανότητα να «ξεγλιστρά» από τις αντίπαλες άμυνες με άνεση, ενώ παράλληλα μπορεί να σουτάρει και με τα δύο πόδια, κάτι που τον μετατρέπει σε ακόμα μεγαλύτερη «απειλή».

Φυσικά, πρόκειται για ακόμα έναν της λίστας που αποτελεί βασικό «γρανάζι» στην εθνική ομάδα της χώρας του. Ο Φλικ δείχνει ότι έχει σε εκτίμηση την περίπτωσή του και από τον Μάρτιο του 2021 που έκανε το ντεμπούτο του, έχει συμπληρώσει 15 εμφανίσεις.

Τζουντ Μπέλιγχαμ, Ντόρτμουντ

 Ο νεαρός Άγγλος είναι ένας από τους έξι παίκτες της Ντόρτμουντ που βρίσκονται στην λίστα των 100. Ο Μπέλιγχαμ θεωρείται ένας από τους πιο ολοκληρωμένους κεντρικούς μέσους στην Ευρώπη, χωρίς καν να έχει συμπληρώσει τα 19 έτη. Πέτυχε έξι γκολ και 14 ασίστ σε 44 εμφανίσεις με την φανέλα των «κιτρίνων», ενώ παράλληλα είχε και 15 συμμετοχές μέσα στη  σεζόν με την Εθνική Αγγλίας.

Πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή που μπορεί να κάνει τα... πάντα στην μεσαία γραμμή, καθώς είναι ικανός στο μαρκάρισμα, έχει τρομερή έφεση στη δημιουργία φάσεων, όπως επίσης στο να καθορίζει το τέμπο του παιχνιδιού. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που είναι υποψήφιος για το βραβείο, αλλά με την χρονιά που πραγματοποίησε, φαντάζει ένα από τα μεγάλα φαβορί για να κατακτήσει το βραβείο του European Golden Boy.

 Εντουάρντο Καμαβινγκά, Ρεάλ Μαδρίτης

Αν η πρώτη του σεζόν στην Μαδρίτη εξελίχθηκε κατ’αυτόν τον τρόπο, τότε δεν υπάρχει... ταβάνι για τον Γάλλο! Ο Καμαβινγκά αποτέλεσε πολύτιμη λύση στην μεσαία γραμμή της Ρεάλ την φετινή σεζόν, η οποία ολοκληρώθηκε με κατάκτηση του τίτλου στην Ισπανία, αλλά και του Champions League. O γεννημένος στην Ανγκόλα, 19χρονος «ζει ένα όνειρο» και ίσως είναι το αδιαφηλονίκητο φαβορί για το βραβείο του Golden Boy. Μπορεί να μην ήταν βασικός στα περισσότερα παιχνίδια μέσα στη σεζόν, αφού είχε να συναγωνιστεί την τριάδα Μόντριτς - Κρος - Κασεμίρο, ωστόσο όταν ο Κάρλο Αντσελότι τον εμπιστευόταν, ο Καμαβινγκά έκανε «θαύματα», ειδικά στο Champions League. Κατέγραψε συνολικά 46 συμμετοχές με τη Βασίλλισα, μοιράζοντας δύο ασίστ και σκοράροντας δύο φορές και σίγουρα από την επόμενη περίοδο θα αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι των «μερένχες».



Βασίλης Βασιλείου

www.bnsports.gr  

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0