Football Talk

Αήττητος στο κύπελλο μετά από 12 χρόνια: Η πορεία του Παναθηναϊκού μέχρι και τον τελικό (video)

Αήττητος στο κύπελλο μετά από 12 χρόνια: Η πορεία του Παναθηναϊκού μέχρι και τον τελικό (video)

Αήττητος και με μόλις ένα γκολ στο παθητικό του, ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας απέναντι στον ΠΑΟΚ μετά από οκτώ χρόνια και διεκδικεί το τρόπαιο, θέλοντας να επιστρέψει και πάλι στους τίτλους.

Γράφει ο Δημήτρης Φεραδούρος

Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ βρίσκονται και πάλι στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδας μετά από οκτώ χρόνια. Για το «τριφύλλι» αποτελεί τον τελευταίο τελικό όπου έλαβε μέρος, καθώς και τον τελευταίο τίτλο της ομάδας.

Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο σημαντικό γεγονός είναι η επιστροφή στους τίτλους. Οι «πράσινοι» διατηρούν ένα αήττητο σερί τριών μηνών και έχουν αποδείξει πως είναι και η πιο φορμαρισμένη ομάδα στην Ελλάδα, αλλά παράλληλα και η πιο καλοδουλεμένη.

Αντίθετα ο «Δικέφαλος του Βορρά» διανύοντας μια πολύ κακή αγωνιστική περίοδο, θα κληθεί να διαχειριστεί την κατάσταση, να τα αφήσει όλα πίσω και να παίξει το παιχνίδι της χρονιάς.

Φαβορί σε έναν τελικό δεν υπάρχει συχνά και τα πράγματα είναι εξισορροπημένα. Έτσι λοιπόν οι δύο αντίπαλοι βρίσκονται και πάλι αντιμέτωποι με τις πιθανότητες να είναι μοιρασμένες. Ποια ήταν η πορεία του Παναθηναϊκού μέχρι και το τελικό όμως; Πάμε να δούμε μαζί όλη τη διαδρομή που διένυσε το «τριφύλλι» μέχρι και τον τελικό;

Παναθηναϊκός – Ατρόμητος / Πέμπτη φάση (1-0)

Για τον Παναθηναϊκό, στο θεσμό του Κυπέλλου όλα ξεκίνησαν απέναντι στον Ατρόμητο στην πέμπτη φάση του θεσμού! Έπαιξε δηλαδή, έναν παραπάνω γύρο από τον ΠΑΟΚ.

Με ένα γκολ από το πρώτο ημίχρονο, το «τριφύλλι» πήρε το προβάδισμα με σκόρερ τον Καρλίτος στον 38ο λεπτό.  Οι παίκτες του Ιβάν Γιοβάνοβιτς είχαν και άλλες ευκαιρίες για να δώσουν μεγαλύτερο εύρος στο σκορ, αλλά κάτι τέτοιο δεν επετεύχθη. Παρόλα αυτά, το «χρυσό» γκολ του Ισπανού φορ έδωσε την πρόκριση στην φάση των «16» στους πράσινους.

Παναθηναϊκός – Βόλος / Φάση των «16» (σ.σ. 2-1)

Στον πρώτο γύρο της φάσης των «16» η πρώτη αναμέτρηση έλαβε χώρα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, με τους γηπεδούχους να υπερασπίζονται την έδρα τους. Με τον Καρλίτος να απουσιάζει από την αποστολή, ο Κίκο Μακέντα άνοιξε το σκορ στο 25’ και έδωσε προβάδισμα στον Παναθηναϊκό.

Με την έναρξη του δεύτερου μισού, ο Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος, ο οποίος δεν συγχώρησε το λάθος της άμυνας του Βόλου και έκανε το 2-0. Ο Φερνάντες, ωστόσο, με ένα εξαιρετικό φαλτσαριστό πλασάρισμα μείωσε σε 2-1 και διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα.

Στο δεύτερο ματς, στη Μαγνησία, δεν βρέθηκε νικητής. Η λευκή ισοπαλία (0-0) έδωσε πρόκριση στον Παναθηναϊκό και ολοκληρώθηκε η δουλειά των Αθηναίων.

Παναθηναϊκός – Αναγέννηση Καρδίτσας / Προημιτελικός (σ.σ. 5-0)

Η πρώτη φάση του προημιτελικού έλαβε χώρα στην Λεωφόρο, με τον  Παναθηναϊκό να υποδέχεται Αναγέννησης Καρδίτσας. Οι «πράσινοι» με ένα εμφατικό 4-0 και σκόρερ τους Βιτάλ (δις), Αϊτόρ Κανταλαπιέδρα και Καρλίτος… καθάρισε από το πρώτο ημίχρονο, ενώ παράλληλα έχτισε πολύ καλές βάσεις για την πρόκριση στα ημιτελικά.

Στην επόμενη αναμέτρηση στην Καρδίτσα, με δεδομένο το 4-0 του πρώτου γύρου, ο Παναθηναϊκός έπαιξε με δεύτερη ενδεκάδα προκειμένου να ξεκουράσει τους βασικούς. Παρόλα αυτά σκόραρε ακόμη ένα γκολ και δεν άφησε περιθώρια στους γηπεδούχους.

 Παναθηναϊκός – Λαμία / Ημιτελικός (σ.σ. 3-0)

Το πρώτο παιχνίδι για τρίτη φορά έγινε και πάλι στο Απόστολος Νικολαΐδης, με τον Παναθηναϊκό να παίρνει τη νίκη με 1-0 και υπέροχο γκολ του Φώτη Ιωαννίδη. Ο αγώνας έγινε ενώ η ομάδα είχε ξεκινήσει ήδη τη διαδικασία των play off και οι στόχοι της ομάδας ήταν το ευρωπαϊκό εισιτήριο μέσω του πρωταθλήματος αλλά και το Κύπελλο. Το σκορ βέβαια άφησε ανοιχτά τα πάντα και κρίθηκε στην Λαμία.

Έχοντας «χτίσει» μια κακή παράδοση απέναντι στη Λαμία, στο Κύπελλο Ελλάδας, ο Παναθηναϊκός πήγε στη Φθιώτιδα με έναν φόβο-επιφύλαξη. Ο Φώτης Ιωαννίδης και πάλι έβγαλε το… φίδι από την τρύπα, ενώ ο Σεμπάστιαν Παλάσιος ολοκλήρωσε την αποστολή των «πράσινων» και επισφράγισε την παρουσία τους στον τελικό.

Αν κανείς είναι λίγο προσεκτικός, θα παρατηρήσει πως η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς καθ’ όλη τη διάρκεια της έκβασης του θεσμού δέχθηκε ΜΟΝΟ ένα γκολ, από τον Βόλο. Εκτός της καλής ανασταλτικής του λειτουργείας διατήρησε και το αήττητο.

Γεγονός που μας βάζει στη διαδικασία να ανατρέξουμε στο παρελθόν και να βρούμε πότε έχει ξανασυμβεί κάτι αντίστοιχο. Με αήττητη πορεία στο θεσμό λοιπόν, ο Παναθηναϊκός έφτασε στον τελικό τη σεζόν 2009/10, με μόλις δύο γκολ στο παθητικό του. Μιλάμε δηλαδή για τη σεζόν που η ομάδα του Νίκου Νιόπλια κατέκτησε το νταμπλ. Τζιμπρίλ Σισέ, Zιλμπέρτο Σίλβα και Σεμπάστιαν Λέτο ήταν μερικοί από τους πρωταγωνιστές, με τον τελευταίο να πετυχαίνει και το γκολ της νίκης στον Τελικό Κυπέλλου απέναντι στον Άρη.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0