Football Talk

Coppa Italia: Από τον Ντιέγκο και τον Βιάλι, στον Τότι και στην επιστροφή της Νάπολι. Οι 5 + 1 καλύτεροι τελικοί του θεσμού (video)

Coppa Italia: Από τον Ντιέγκο και τον Βιάλι, στον Τότι και στην επιστροφή της Νάπολι. Οι 5 + 1 καλύτεροι τελικοί του θεσμού (video)

Γιουβέντους και Ίντερ δίνουν ραντεβού στο Ολίμπικο για τον 75ο τελικό του Coppa Italia. Από τον Μαραντόνα και τον Βιάλι μέχρι τον Μπατιστούτα και Τότι αλλά και την ιστορία της Νάπολι. Το BN Sports κάνει αναδρομή στους 5 + 1 καλύτερους τελικούς της διοργάνωσης. 

Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Θοδωρής Βασίλης

Ο πρώτος τίτλος της χρονιάς στην Ιταλία κρίνεται απόψε στην Ρώμη. Η Γιουβέντους μετά από μια καταστροφική χρονιά σε πρωτάθλημα και Champions League ψάχνει τον τρόπο για να γλυκάνει τους οπαδούς της. Και αυτό γιατί παρότι ξεκίνησαν ως φαβορί στην Serie A με την επιστροφή και του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι στον πάγκο, οι «μπιανκονέρι» θα τερματίσουν τέταρτοι όπως όλα δείχνουν κατακτώντας απλώς μια θέση στο επερχόμενο Champions League, ενώ και στην Ευρώπη ήρθε ο εκκωφαντικός αποκλεισμός από την Βιγιαρεάλ μέσα στο Τορίνο.

Από την πλευρά της η Ίντερ είχε ένα δύσκολο καλοκαίρι με την αποχώρηση του Αντόνιο Κόντε και την αποδόμηση της πρωταθληματικής ομάδας με τους Λουκάκου και Χακίμι να αποχωρούν λόγω οικονομικών προβλημάτων. Παρόλα αυτά, η ομάδα του Ιντζάγκι βρίσκεται μέσα στους στόχους της αφού εκτός από το Κύπελλο διεκδικεί και το πρωτάθλημα από την Μίλαν και μια κατάκτηση του Κυπέλλου θα της δώσει την καλύτερη ψυχολογία για τα δύο τελευταία ματς της Serie A.

Η Γιουβέντους απέκλεισε στα ημιτελικά την Φιορεντίνα με δύο νίκες, την ώρα που η Ίντερ συνέτριψε την αιώνια αντίπαλο Μίλαν με 3-0 στον επαναληπτικό μετά το 0-0 του πρώτου αγώνα. Με τις δύο ομάδες να είναι έτοιμες για τον τίτλο ας ρίξουμε μια ματιά σε κάποιους από τους πιο αξιομνημόνευτους τελικούς του Coppa Italia.

Σαμπντόρια – Νάπολι 1989 (0-1, 4-0)

Είναι η εποχή που σημάδεψε το calcio. Είναι η εποχή του Ντιέγκο Μαραντόνα. Η Νάπολι με τον Ντιεγκίτο έχει γίνει πλέον υπερδύναμη, έχει κατακτήσει το νταμπλ το 1987, ενώ τις επόμενες δύο χρονιές τερματίζει δεύτερη. Το Κύπελλο αποτελεί βασικός στόχος αλλά πέφτει στην καλύτερη Σαμπντόρια όλων των εποχών. Μια Σαμπντόρια δημιούργημα του Βουγιαντίν Μπόσκοφ με τους Βιάλι και Μαντσίνι μεγάλα αστέρια. Στο Σαν Πάολο η Νάπολι καταφέρνει να επικρατήσει με 1-0 με το γκολ του Αλεσάντρο Ρενικα. Η Σαμπντόρια όμως ήταν ανώτερη και μετατρέπει τον επαναληπτικό σε παράσταση για έναν ρόλο. Στην ουδέτερη Κρεμόνα οι «μπλουτσερκιάτι» βγάζουν εκτός παιχνιδιού τον Μαραντόνα και με το εντυπωσιακό 4-0 (32’ Βιάλι, 38’ Σερέζο, 47’ Βιέρκβουντ, 59’ Μαντσίνι) δίνουν διαστάσεις θριάμβου στη νίκη. Αυτή ήταν η απαρχή μιας σπουδαίας ομάδας η οποία στη συνέχεια θα κατακτούσε το πρωτάθλημα Ιταλίας και το Κύπελλο Κυπελλούχων, ενώ θα έφτανε και στον τελικό του τότε Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Μίλαν – Λάτσιο 1998 (1-0, 1-3)

Είναι η χρυσή εποχή της Λάτσιο με τον Σβεν Γκόραν Έρικσον στον πάγκο. Στο πρώτο ματς στο Σαν Σίρο οι «ροσονέρι» με γκολ του Ζορζ Γουεά παίρνουν ισχνό προβάδισμα ενόψει του επαναληπτικού. Ο Αλμπερτίνι παγώνει το Ολίμπικο, και φαίνεται πως ο Φάμπιο Καπέλο ετοιμάζεται για άλλο ένα τίτλο. Οι «λατσιάλι» όμως είχαν άλλη γνώμη και μέσα σε δέκα λεπτά από το 59’ έως το 69’ κάνουν την απόλυτη ανατροπή. Ο Γκοτάρντι αρχικά ισοφαρίζει σε 1-1, για να έρθει ο Γιούγκοβιτς και να εκμεταλλευτεί ένα λάθος του Μαλντίνι για το 2-1, πριν ο Νέστα κάνει το 3-1 χαρίζοντας την κούπα στην ομάδα του Έρικσον.

Πάρμα – Φιορεντίνα 1999 ( 1-1, 2-2)

Την επόμενη χρονιά στον τελικό φτάνουν δύο ομάδες που δεν είναι μεν οι κορυφαίες στην Ιταλία αλλά έχουν γράψει την δική τους ιστορία. Εκείνη την περίοδο τόσο η Πάρμα όσο και η Φιορεντίνα είχαν ομαδάρες με ποδοσφαιριστές όπως ο Κρέσπο, ο Βερόν και ο Μπουφόν από την μία και οι Μπατιστούτα, Ρούι Κόστα κι Εντμούντο από την άλλη, ενώ στις άκρες των πάγκων ήταν οι Αλμπέρτο Μαλεζάνι και Τζιοβάνι Τραπατόνι. Κρέσπο και Μπατιστούτα διαμορφώνουν το 1-1 του πρώτου αγώνα στο Ενιο Ταρντίνι, για να ακολουθήσει ο επαναληπτικός στην Φλωρεντία. Ο Κρέσπο ανοίγει το σκορ για τους φιλοξενούμενους πριν οι «βιόλα» κάνουν την ανατροπή με τους Ρέπκα και Κόις. Η Φιορεντίνα έδειχνε να έχει το Κύπελλο στα χέρια της αφού είχε εξουδετερώσει τους Κρέσπο, Κιέζα και Βερόν, αλλά έρχεται ο Πάολο Βανόλι να κάνει το 2-2 αφήνοντας 39.000 θεατές στο Αρτέμιο Φράνκι να μένουν αποσβολωμένοι. Αυτό ήταν το δεύτερο Κύπελλο για την σπουδαία Πάρμα της δεκαετίας του 90.

Ρόμα – Μίλαν 2003 (1-4, 2-2)

Έχοντας προκριθεί στον τελικό του Champions League η Μίλαν και ο Κάρλο Αντσελότι βάζουν το Κύπελλο σε δεύτερη μοίρα. Για τον λόγο αυτό ο Καρλέτο αποφασίζει στον πρώτο τελικό στο Ολίμπικο να αφήσει στον πάγκο τους Σεφτσένκο, Πίρλο, Νέστα κι εκτός αποστολής τους Μαλντίνι, Ιντζάγκι, Ζέεντορφ και Γκατούζο. Για την Ρόμα του Τότι έμοιαζε η τέλεια ευκαιρία. Ειδικά όταν ο καπιτάνο των Ρωμαίων άνοιξε το σκορ στο 28’. Στην επανάληψη όμως η Μίλαν έστησε το δικό της πάρτι στην ιταλική πρωτεύουσα. Σερτζίνιο (δύο γκολ), Αμπροζίνι και Σεφτσένκο διαμορφώνουν το τελικό 4-1 μετατρέποντας την ρεβάνς σε τυπική διαδικασία. Στον επαναληπτικό η Ρόμα προσπάθησε για την ανατροπή εκμεταλλευόμενη και το γεγονός ότι η Μίλαν ήταν ακόμα στα ουράνια από την κατάκτηση του Champions League. Με δυο γκολ του Τότι οι «τζιαλορόσι» προηγούνται με 2-0 αλλά ο Ριβάλντο και στις καθυστερήσεις ο Ιντζάγκι κρατάνε το τρόπαιο στο Μιλάνο.

Ρόμα – Ίντερ 2007 (6-2, 1-2)

Ρόμα και Ίντερ δίνουν για τρίτη σερί χρονιά ραντεβού στους διπλούς τελικούς του Κυπέλλου.  Οι «νερατζούρι» με τον Ρομπέρτο Μαντσίνι στον πάγκο έχουν φτάσει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος με 97 βαθμούς, συγκομιδή ρεκόρ και πάνε στην Ρώμη για το νταμπλ. Η ομάδα του Σπαλέτι όμως, έχει άλλη άποψη. Σε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της ιστορίας της η Ρόμα όχι απλά επικρατεί αλλά συντρίβει την Ίντερ με το εντυπωσιακό 6-2. Μέχρι το 15’ έχει πετύχει ήδη τρία γκολ για να κλείσει το ημίχρονο με 4-1!. Στην επανάληψη η Ίντερ έχει παραδώσει πνεύμα και άλλα δύο γκολ από τον Πανούτσι διαμορφώνουν το τελικό 6-2 μετατρέποντας τον επαναληπτικό σε τυπική διαδικασία. Στο Μεάτσα η Ίντερ προσπαθεί για την ανατροπή και με τους Κρουζ και Κρέσπο προηγείται με 2-0, αλλά μέχρι εκεί αφού στο 89’ ο Περότα μειώνει σε 2-1.

Γιουβέντους – Νάπολι 2012 (0-2)

Οι Ιταλοί κατάλαβαν πως με τα διπλά ματς ο θεσμός έχανε την αίγλη του κι έτσι αποφάσισαν να επιστρέψουν στον μονό τελικό. Αντίπαλοι η Γιουβέντους με τη Νάπολι. Δύο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι. Η Γιουβέντους με τον Αντόνιο Κόντε στον πάγκο μόλις είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα και ήθελε να κλείσει με τον καλύτερο τρόπο την σεζόν λόγω και του Ντελ Πιέρο. Αυτό ήταν το τελευταίο ματς του «Μεγαλέξανδρου» του ιταλικού ποδοσφαίρου με την φανέλα της. Από την πλευρά της η Νάπολι προερχόταν από μία όχι και τόσο καλή χρονιά έχοντας τερματίσει στην 5η θέση παρά το γεγονός πως είχε την τριάδα Λαβέτσι-Χάμσικ-Καβάνι. Η Γιούβε ήταν το μεγάλο φαβορί και το είχε δείξει και στις μεταξύ τους αναμετρήσεις. Οι παίκτες της Νάπολι όμως ήταν αποφασισμένοι να γράψουν ιστορία. Αρχικά ο Ουρουγουανός από την άσπρη βούλα έδωσε προβάδισμα στην ομάδα του για να έρθει ο Χάμσικ στο 83’ να διπλασιάσει τα τέρματα της ομάδας του και να δώσει τον πρώτο τίτλο στους «παρτενοπέι» μετά την εποχή του Ντιέγκο Μαραντόνα!




www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0