Football Talk

Ίντερ – Λίβερπουλ: Έζησαν θριάμβους, εφιάλτες και η μία ψάχνει ευρωπαϊκή καταξίωση και η άλλη… επιβεβαίωση!

Ίντερ – Λίβερπουλ: Έζησαν θριάμβους, εφιάλτες και η μία ψάχνει ευρωπαϊκή καταξίωση και η άλλη… επιβεβαίωση!

Το ζευγάρι που όλοι θα περίμεναν σε έναν ημιτελικό ή ακόμα και τελικό. Η εξέλιξή τους και η επαναφορά από τον… εφιάλτη της απουσίας από ευρωπαϊκή διοργάνωση, κάνει το Ίντερ-Λίβερπουλ, παραπάνω από ξεχωριστό.

Η φάση των «16» του Champions League δεν είναι σαν άλλες χρονιές. Ζευγάρια με ιστορία, δυναμική και πλούσια… ποιότητα, βρίσκονται από νωρίς στην διαδικασία να παίζουν πρόωρους τελικούς. Μπορεί το λάθος στην πρώτη κλήρωση με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να φάνηκε… απαίσιο, καθώς θα είχαμε κόντρα Μέσι-Κριστιάνο, αλλά το νέο αποτέλεσμα, κάνει τον ποδοσφαιρικό κόσμο να… αγωνιεί.

Ίντερ κόντρα στη Λίβερπουλ. Πόσα πράγματα έρχονται στο μυαλό κατευθείαν; Πρώην συμπαίκτες, πλούσιες ανατροπές των Ιταλών απέναντι στους Άγγλους και μία επίγευση του πόσα μπορεί να μας προσφέρει αυτό το ζευγάρι. Η ποιότητα είναι αδιαμφησβήτητη και το θέαμα που θα προσφέρει, αναμένεται συγκλονιστικό.

Η απουσία από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις…

Μπορεί η Ίντερ και η Λίβερπουλ να είχαν δύο σημαντικές στιγμές στον 21ο αιώνα, κατακτώντας το Champions League το 2010 και το 2005 αντίστοιχα, όμως έφτασαν μέχρι και τον απόλυτο εφιάλτη, να μείνουν εκτός διοργανώσεων. Συγκεκριμένα, μιλάμε για δύο ομάδες που με διαφορά ενός χρόνου, τερμάτισαν σε θέσεις εκτός… Ευρώπης. Αρχικά η Λίβερπουλ, στην πρώτη χρονιά του Γιούργκεν Κλοπ, τερμάτισε στην 7η θέση της Premier League και απουσίασε από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης σεζόν.

Ένα χρόνο μετά, στην ίδια θέση έκατσε η Ίντερ. Οι «νερατζούρι» δεν κατάφεραν να μπουν την εξάδα, με αποτέλεσμα να βλέπουν με λύπη τη συμπολίτισσα Μίλαν, με ένα βαθμό διαφορά, να παίρνει το τελευταίο εισιτήριο για το τρένο της Ευρώπης. Αυτές, βέβαια, από τότε, ήταν η τελευταία φορά που τις είδαμε εκτός από Champions League ή Europa League. Η επαναφορά τους, βέβαια, ήταν εντυπωσιακή.

Πρωταθλήτριες και πάλι με ένα χρόνο διαφορά…

Όπως οι δύο σύλλογοι βίωσαν τον εξευτελισμό με ένα χρόνο διαφορά, έτσι έζησαν και το απόγειο με την ίδια χρονική διαφορά. Την αρχή έκανε ξανά η Λίβερπουλ, με τον Γερμανό τεχνικό να έχει σχηματίσει μία υπερδύναμη. Το αποτέλεσμα, ήταν να επαναφέρει τους «κόκκινους» στην κορυφή έπειτα από 30 χρόνια λειψυδρίας και να φέρει το απόλυτο ποδοσφαιρικό χάος στο Μερσεϊσάιντ.

Από κοντά και η Ίντερ με αρχιτέκτονα τον Αντόνιο Κόντε. Οι «νερατζούρι» έβαλε ισχυρές βάσεις και έριξε την αυτοκρατορία της Γιουβέντους, η οποία μετρούσε επτά σερί κατακτήσεις. Με τους Λουκάκου και Μαρτίνες σε εξαιρετική κατάσταση, ο ιταλικός σύλλογος δεν είχε να ζηλέψει σε τίποτα τις υπόλοιπες ομάδες και έφτασε άνετα προς την επιστροφή της στην κορυφή της Ιταλίας. Μία στιγμή που θύμισε μέρες… Ζοσέ Μουρίνιο στο Μιλάνο.

Σαλάχ, Μανέ και… Μπαρέλα (?)

Τα μάτια είναι στραμμένα στην επανένωση των Μοχάμεντ Σαλάχ και Σαντιό Μανέ από το Copa Africa. Απέναντι στη Μπέρνλι φάνηκε πως η Λίβερπουλ είχε μικροθέματα όπως σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Γιούργκεν Κλοπ δεν θα αφήσει να υπάρξουν. Σαλάχ και Μανέ είναι τα μεγάλα όπλα απέναντι στο σύνολο του Ιντζάγκι και θέλουν να αποφύγουν τυχόν… εκπλήξεις όπως τη περσινή χρονιά, που η Ατλέτικο Μαδρίτης έκανε το μπαμ στο Άνφιλντ.

Από την άλλη, η Ίντερ, μετά το πρωτάθλημα, ψάχνει και την ευρωπαϊκή υπέρβαση. Ο τρόπος που τελείωσε το ευρωπαϊκό όνειρο της περσινής χρονιάς, ειδικά έπειτα από τον τελικό του 2020 στο Europa League, ήταν ο χειρότερο για την επένδυση της ομάδας. Φέτος, μία πρόκριση επί της Λίβερπουλ, την βάζει αυτομάτως σε λειτουργία… 2010.

Προτεστάντης σε όλο αυτό, δεν είναι άλλος από τον Νίκολο Μπαρέλα. Ο άνθρωπος- «θαύμα» για τη Ίντερ. Κάνει την αθόρυβη δουλειά στη μεσαία γραμμή. Κόβει, ράβει, τρέχει και είναι από τους λίγους ποδοσφαιριστές που μπορούν να μπλοκάρουν το κέντρο της Λίβερπουλ. Είναι αποδεδειγμένο πως αν δεν καταφέρει ο αγγλικός σύλλογος να σταματήσει την «αιμορραγία» του άξονα, τότε μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά και δέχεται επιθέσεις συνεχώς.

Η απουσία του θα παίξει μεγάλο ρόλο στο πρώτο ματς, αλλά αν δεν το εκμεταλλευτεί η Λίβερπουλ, τότε τα πράγματα θα γίνουν δύσκολα. Το μόνο σίγουρο, είναι πως η φάση των «16», είναι έτοιμη να προσφέρει ένα απολαυστικό παιχνίδι μεταξύ δύο μονομάχων που μέσα σε μία 10ετία, έφτασαν από τα ψηλά στα χαμηλά και από εκεί, στο απόγειο του 21ου αιώνα.

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0