Football Talk

Όταν το Big-4 εμπιστεύεται προπονητές εκ των... έσω: Ο Κυράστας, ο Δώνης, και οι υπόλοιποι

Όταν το Big-4 εμπιστεύεται προπονητές εκ των... έσω: Ο Κυράστας, ο Δώνης, και οι υπόλοιποι

Ο Αργύρης Γιαννίκης είναι με κάθε επισημότητα προπονητής της ΑΕΚ και το BN Sports σας θυμίζει τους προπονητές που έφτιαξαν το όνομά τους σε μικρομεσαίες ομάδες και πήραν «μεταγραφή» στο Big-4.

Σχετικά Άρθρα

Η ξαφνική αποχώρηση του Βλάνταν Μιλόβεγιτς από τον πάγκο της ΑΕΚ, έφερε τα πάνω-κάτω στο εσωτερικό της Ένωσης. Οι «κιτρινόμαυροι» μέσα σε λίγα 24ωρα ήρθαν σε πλήρη συμφωνία με τον Αργύρη Γιαννίκη, ο οποίος λίγους μήνες μετά την αποχώρησή του από τον πάγκο του ΠΑΣ Γιάννενα, αποδέχθηκε να αναλάβει τα ηνία της Ένωσης.

Βέβαια, ο Ελληνογερμανός προπονητής δεν είναι ο πρώτος που κάνει καλή πορεία με μία μικρομεσαία ομάδα και αμέσως, «κλέβεται» από το Big-4. Το BN Sports σας θυμίζει πέντε περιπτώσεις που μοιάζουν αρκετά σε αυτή του Γιαννίκη, χωρίς το αποτέλεσμα να είναι πάντα… επιτυχή.

Γιάννης Κυράστας

Μπορεί να είχε δημιουργήσει ένα πολύ καλό όνομα ως ποδοσφαιριστής των Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, όμως ο Γιάννης Κυράστας χρειάστηκε να χτίσει από την αρχή την φήμη του ως προπονητής. Δοκιμάστηκε στους πάγκους των Εθνικό, Παναργιακό, Πανιώνιο και Πανηλειακό. Με τον τελευταίο, τη σεζόν 1997/98, πραγματοποίησε μία εξαιρετική παρουσία. Η αναβάθμιση του ελληνικού συλλόγου, ήταν το έναυσμα στον Παναθηναϊκό να τον κάνει δικό του.  «Στο τέλος της καριέρας μου, νιώθω περισσότερο Παναθηναϊκός από ότι Ολυμπιακός».

Συνοδευόμενος από αυτή τη φράση, υπογράφει στον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 1999. Εκείνη τη σεζόν είχε 34 νίκες σε συνολικά 44 ματς σε όλες τις διοργανώσεις, αποχωρώντας για να πάει στον Ηρακλή, προτού επιστρέψει το καλοκαίρι του 2001. Έμεινε πάλι για ένα χρόνο, όμως κατάφερε να οδηγήσει το «τριφύλλι» στα προημιτελικά του Champions League. Μετά το τέλος εκείνης της χρονιάς, ο Έλληνας τεχνικός ανακοίνωσε την απόσυρσή του από το ποδόσφαιρο καθώς δεν του άρεσε ο τρόπος που λειτουργούσε στη χώρα μας. Δύο χρόνια μετά και συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 2004 άφησε την τελευταία του πνοή στα 52 του χρόνια.

2719927.jpg

Γιώργος Δώνης

Πρόκειται για έναν από τους καλύτερους Έλληνες προπονητές του 21ου αιώνα. Ο Γιώργος Δώνης υπήρξε ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής και μόλις έβαλε την προπονητική στολή, απέδειξε πως θα ήταν και φοβερός προπονητής. Ο έμπειρος κόουτς ξεκίνησε την καριέρα του από τον Ηλυσιακό όμως μέσα σε δύο χρόνια, έκανε τη Λάρισα να του δώσει μία θέση στην άκρη του πάγκου. Η ομάδα της Θεσσαλίας εμπιστεύθηκε το ταλέντο του Έλληνα τεχνικού και εκείνος, το ανταπέδωσε με τον καλύτερο τρόπο.

Έμεινε για τέσσερα ολόκληρα χρόνια στην ηγεσία των «βυσσινί» και το 2006/07 κατέκτησε και ένα κύπελλο Ελλάδας. Όλα αυτά, ήταν αρκετά για να ακουστεί δυναμικά το όνομά του στα αυτιά των «μεγάλων» της χώρας μας. Τελικά, η ΑΕΚ ήταν εκείνη που τον έπεισε να φορέσει τα «κιτρινόμαυρα». Πρόλαβε να κάτσει μόλις 186 μέρες, καθώς τον Νοέμβριο του 2008, οι επτά ισοπαλίες και η μία ήττα, τον έφεραν στην έξοδο από την ομάδα.

3136476.jpg

Άγγελος Αναστασιάδης

Ο «αρχιτέκτονας» για μία από τις μεγαλύτερες νίκες του ΠΑΟΚ στην Ευρώπη, κόντρα στην Άρσεναλ του Ανρί. Ο Άγγελος Αναστασιάδης ξεκίνησε την καριέρα του από τον πάγκο των Καβάλα και Εδεσσαϊκού, πριν γίνει αντιληπτός από τον ΠΑΟΚ. Στον δεύτερο έμεινε για 1,5 χρόνο, κάνοντας τον σύλλογο να παίζει άκρως ελκυστικό ποδόσφαιρο παρά το χαμηλό, σε αξία, μπάτζετ. Ο Δικέφαλος τον εμπιστεύτηκε και του έδωσε τα «κλειδιά», στις 3 Φλεβάρη του 1997.

Μέχρι τον Μάϊο του 1998, όταν και αποχώρησε, είχε 41 νίκες σε 63 ματς σε όλες τις διοργανώσεις. Για αυτό και επέστρεψε στην ομάδα της Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβριο του ίδιου μήνα. Ένα εξάμηνο μετά, με δέκα νίκες σε 13 ματς είδε ξανά την πόρτα της εξόδου. Τελικά, έμεινε για δύο χρόνια, από το 2002 μέχρι το 2004, όταν και κατέκτησε και ένα κύπελλο Ελλάδας κόντρα στον Ολυμπιακό.

2880920.jpg

Μαρίνος Ουζουνίδης

Ακόμα ένας προπονητής που έφτιαξε τον όνομά του στην Λάρισα. Για την ακρίβεια, ο Μαρίνος Ουζουνίδης συστήθηκε στο ελληνικό ποδόσφαιρο μέσω των «βυσσινί» αλλά εκτοξεύθηκε σε φήμη, στον πάγκο του Πανιωνίου. Δύο πολύ καλά περάσματα από Λάρισα και Ξάνθη, τον έφεραν στη Νέα Σμύρνη, όπου 1,5 χρόνο, δημιούργησε μία ομάδα που ήταν έτοιμη να βγει… Ευρώπη. Όλα αυτά δεν πέρασαν απαρατήρητα από τον Παναθηναϊκό.

Οι Πράσινοι, έπειτα από την απόλυση του Αντρέα Στραματσιόνι, επέλεξαν να βρουν έναν Έλληνα τεχνικό, για να συνεχίσει το έργο του Γιάννη Αναστασίου που ήταν πριν τον Ιταλό κόουτς. Ο Ουζουνίδης ήταν ο κατάλληλος για την θέση και το απέδειξε στα 2,5 χρόνια που έμεινε στον πάγκο του «τριφυλλιού», έχοντας απολογισμό 36 νίκες, 18 ισοπαλίες και 20 ήττες.

3834280.jpg

Τάκης Λεμονής

Ένας από τους καλύτερους προπονητές στην ιστορία του Ολυμπιακού. Ο Τάκης Λεμονής μπορεί να ξεκίνησε την θητεία του στον Ολυμπιακό ως βοηθός προπονητής αρχικά, όμως για να κερδίσει αυτή τη θέση, έπρεπε να αποδείξει την αξία του στον πάγκο του… Αστέρα Ζωγράφου. Έμεινε για τρία ολόκληρα χρόνια, δημιουργώντας ένα άκρως ανταγωνιστικό σύνολο, που του έδωσε την ευκαιρία να μπει σε μία από τις μεγάλες ομάδες της χώρας.

Ήταν βοηθός για 1,5 χρόνο πριν αναλάβει ως πρώτος προπονητής. Μέσα σε δύο χρόνια κατέκτησε ισάριθμα πρωταθλήματα και επέστρεψε ξανά τον Δεκέμβρη του 2006 για να κατακτήσει ακόμα έναν τίτλο πρωταθλητή. Από τότε, επέστρεψε ξανά για λίγους μήνες το 2016/17 και το 2017/18.

2744414.jpg

Ραζβάν Λουτσέσκου

Ο άνθρωπος που επανάφερε τον ΠΑΟΚ στην κορυφή της Ελλάδας έπειτα από 34 χρόνια. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου δέχθηκε έντονη κριτική όταν ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ. Ο λόγος ήταν η τριετή παρουσία του στον πάγκο της Ξάνθης, όπου είχε κάνει μία αρκετά καλή ομάδα αλλά μέχρι εκεί. Στον Δικέφαλο, γρήγορα διέψευσε τους πάντες και έφτασε κοντά στο πρωτάθλημα, στην πρώτη του σεζόν, όμως το σκηνικό με τον Ιβάν Σαββίδη, έφερε την ΑΕΚ σε θέση ισχύος.

Όμως στην 2η σεζόν του, η ομάδα της Θεσσαλονίκης ήταν ανίκητη. Όχι απλά κατέκτησε το πρωτάθλημα αλλά το έκανε και ως αήττητος, για πρώτη φορά από το 1970/71 και τον Παναθηναϊκό. Ταυτόχρονα, είχε 68 νίκες σε διάστημα 94 αγώνων σε όλες τις διοργανώσεις και για αυτό επέστρεψε το περασμένο καλοκαίρι και είναι αυτή τη στιγμή προπονητής του ΠΑΟΚ.

3781491.jpg

Νότης Χάλαρης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0