Football Talk

Σέριφ Τιρασπόλ η… 4η: Όταν η παρθενική επίσκεψη στο «σπίτι» της Ρεάλ Μαδρίτης συνοδεύεται με… θρίαμβο!

Σέριφ Τιρασπόλ η… 4η: Όταν η παρθενική επίσκεψη στο «σπίτι» της Ρεάλ Μαδρίτης συνοδεύεται με… θρίαμβο!

Η ομάδα της Μολδαβίας έκανε μία από τις εκπλήξεις του αιώνα στο Champions League, όμως δεν είναι η μόνη ομάδα στην διοργάνωση, που στην παρθενική της επίσκεψη στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» κερδίζει την Ρεάλ Μαδρίτης.

Το βράδυ της Τρίτης (28/09), η Σέριφ Τιρασπόλ έγραψε (για ακόμη μία φορά) ιστορία στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, καθώς εκτός από το γεγονός πως είναι η πρώτη ομάδα της Μολδαβίας που μπήκε σε ομίλους του Champions League αλλά και εκείνη που κέρδισε στην πρεμιέρα (την Σαχτάρ Ντόνετσκ) της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Ωστόσο, το υπέροχο «παραμύθι» της Σέριφ φαίνεται πως δεν έχει… τέλος. Η νίκη επί της Ρεάλ Μαδρίτης μέσα στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» έκανε όλη την Ευρώπη να παραμιλάει και την ομάδα των Αθανασιάδη και Κολοβό να έχουν υπογράψει μία ολόχρυση σελίδα στην ιστορία. Βέβαια, ο σύλλογος της Μολδαβίας δεν είναι ο πρώτος που κερδίζει, στην παρθενική του επίσκεψη στην Μαδρίτη. Συγκεκριμένα, έχει συμβεί άλλες τρεις φορές, με την αίγλη των υπόλοιπων ομάδων, να είναι σαφώς ανώτερη από της Σέριφ.

Γιουβέντους (1962)

Η πρώτη φορά που συνέβη, είναι πίσω, στο μακρινό 1962. Τότε, στην περίοδο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, η Γιουβέντους φιλοξενείται στην έδρα της Ρεάλ Μαδρίτης, στο πλαίσιο του δεύτερου αγώνα των προημιτελικών. Οι «μερένχες» είχαν πάρει το διπλό μέσα στο Τορίνο με 1-0 και είχαν το πάνω χέρι για πρόκριση στα ημιτελικά. Η Γιουβέντους έδειξε «μέταλλο» και δεν άφησε περιθώρια στην Ρεάλ Μαδρίτης, με αποτέλεσμα, το γκολ του Ομάρ Σίβορι να στείλει το ζευγάρι και σε τρίτο ματς.

Να θυμίσουμε πως τότε δεν υπήρχαν οι παρατάσεις ή η διαδικασία των πέναλτι, με αποτέλεσμα, σε περίπτωση ίδιου σκορ, τα ματς να πηγαίνουν σε τρίτο ματς. Τελικά, η Ρεάλ Μαδρίτης επικράτησε με 3-1 και πήρε την πρόκριση αλλά η Γιουβέντους είχε γίνει η ομάδα που στην πρώτη της εμφάνιση στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου, πήρε και νίκη.

Άρσεναλ (2006)

Έπρεπε να περάσουν περίπου 44 χρόνια για να επαναληφθεί κάτι παρόμοιο. Αυτή τη φορά, στο νέο Champions League, η Άρσεναλ έκανε το… «θαύμα» της μέσα στην Μαδρίτη. Συγκεκριμένα, οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στη φάση των «16», με το πρώτο ματς να είναι στην έδρα της Ρεάλ. Ο Τιερί Ανρί ήταν ο «χρυσός» σκόρερ στο 47ο λεπτό για να χαρίσει τη νίκη στην Άρσεναλ.

Οι «κανονιέρηδες» έγιναν μόλις η δεύτερη ομάδα που το καταφέρνει και στη συνέχεια, κατάφεραν να φτάσουν μέχρι και τον τελικό της διοργάνωσης, ο οποίος ήταν ο πρώτος και μοναδικός στην ιστορία τους. Όσο για το δεύτερο ματς, το παιχνίδι έμεινε στο 0-0 και ο αγγλικός σύλλογος απέκλεισε την ομάδα των Μπέκαμ, Ρονάλντο και Ζιντάν.

Λίβερπουλ (2009)

Τρία χρόνια αργότερα, μία άλλη αγγλική ομάδα, επανέλαβε το κατόρθωμα της Άρσεναλ. Συγκεκριμένα, η Λίβερπουλ κληρώθηκε στη φάση των «16» με τον ισπανικό σύλλογο, με στόχο μία παρόμοια πορεία με αυτή του 2005. Οι «κόκκινοι» φιλοξενήθηκαν αρχικά στην Μαδρίτης και η ρεβάνς θα γινόταν στο Άνφιλντ. Αυτή τη φορά, ο Γιόσι Μπεναγιούν ήταν ο ήρωας του ματς, ο οποίος με γκολ στο 83ο λεπτό, χάρισε ένα τεράστιο διπλό.

Βέβαια, το 1-0 ήταν απλώς ένα λιθαράκι μπροστά στον θρίαμβο της ρεβάνς με 4-0 στην Αγγλία. Έτσι, η Λίβερπουλ πήρε την πρόκριση στην επόμενη φάση, όπως ακριβώς έκανε και η Άρσεναλ, μόνο που δεν έφτασε ποτέ μέχρι τον μεγάλο τελικό.

Η σημασία του «θαύματος» από την Σέριφ…

Και φτάνουμε στο 2021. Δώδεκα χρόνια μετά, μία ομάδα με πολύ μικρότερη ποιότητα από τις προηγούμενες περιπτώσεις, που παίζει για πρώτη φορά στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Η Σέριφ Τιρασπόλ δεν είναι πως απλώς κέρδισε μέσα στην έδρα της Ρεάλ Μαδρίτης αλλά έθεσε και βάσεις… πρόκρισης, μετά τη νίκη της Σαχτάρ Ντόνετσκ στην πρεμιέρα.

Ο σύλλογος της Μολδαβίας και των Κολοβό-Αθανασιάδη έκανε το «θαύμα» και έγραψε ιστορία. Οι ποδοσφαιριστές που το κατάφεραν, δεν έχουν καμία σχέση με αυτούς που χρησιμοποιήσαν οι προηγούμενες ομάδες που το έκαναν.

Κανείς δεν ξέρει την κατάληξη του συγκεκριμένου ομίλου. Η Ίντερ είναι η επόμενη αντίπαλος και η Σέριφ έχει πάρει προβάδισμα με έξι βαθμούς στην κορυφή. Όποια και αν είναι η κατάληξη, η ιστορία έχει γραφτεί.
Νότης Χάλαρης
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0